Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Kotitalousopettajat ruoan alkulähteillä: Robottinavetta ja tuotantotavat tutuiksi Vanhatalon maatilalla Otamolla

SIIKAINEN Lähes astronauttien tapaan pukeutuneet kotitalousopettajat pääsivät viime perjantaina tutustumaan navettaan ja robottilypsyyn. Ensimmäiseksi kuitenkin nautittiin aitoon lehmänmaitoon tehdyt – lähes kermaiset kaakaot. – Punainen maito sisältää rasvaa noin 3,5 prosenttia, tässä sitä on 4,5 prosenttia. Tilan "vanha emäntä" Sari Vanhatalo valaisi nykyisin poikiensa omistaman tilan tuotantoa. Suomi Syö Satakunnasta-Sikses parasta lähiruokaa -hanke ja MTK-Satakunta järjestivät kotitalousopettajille opintomatkan Pohjois-Satakuntaan. Siikaisten Otamolla tutustuttiin Vanhatalon tilaan ja sen Holstein -karjaan. Heti esittelyn alussa maitoauto saapui pihaan. Kuljettaja Veikko Saukko suoritti taukojumppansa punnertaen tankin tyhjenemistä odotellessaan. Emännän mukaan se ei ollut ennakkoon sovittu juttu, vaan normaaleihin rutiineihin kuuluva ohjelma istumatyötä tekevälle autoilijalle. Sari Vanhatalo esitteli navetan suurimman lehmän, joka on niittänyt mainetta ja kunniaa jopa kansallisella tasolla. Vanhatalojen lehmät ovat Amerikan mantereella jalostettua Holstein-rotua. Jalostuksella lehmät on saatu pitkämaitoisemmiksi, mikä tarkoittaa poikimisia vain noin vuoden ja kolmen kuukauden välein. Lehmät ovat entisistä ajoista jalostuneet niin, ettei roikkuvia utareita enää näy ja utareliivit ovat saaneet jäädä historiaan. Kaksi vuotta sitten tilalla aloitettiin robottilypsy. Koko 120-päinen lypsylehmäkarja tottui siihen parin viikon treenauksen jälkeen. Nyt lehmät melkein jonottavat vuoroaan. Ne käyvät lypsyllä vähintään pari kertaa päivässä, isomaitoisimmat jopa 4–5 kertaa. Tilalle rakennettiin vuonna 2003 pihatto, jossa karja viettää vapaata elämää. Ne saavat nukkua ja syödä mielensä mukaan. Suomalaisista lypsylehmistä enää kolmasosa elää parsinavetoissa. Pienet vasikat nukkuvat valkoisissa igluissa. Jokaisella niillä on houkuttelevan näköinen olkipeti kotonsa edessä. Vanhatalojen tila on ollut suvulla jo vuodesta 1662 asti. Sukupolven vaihdoksen jälkeen nykyisin isäntinä toimivat talon pojat Juho ja Heikki Vanhatalo . He ovat maatilan 13. sukupolvi. Tilalla on noin 100 hehtaaria omaa ja vuokrapeltoa. 80 prosenttia peltoalasta pidetään nurmella. Puitavaa viljaa ei kasvateta, vaan se ostetaan Etelä-Satakunnasta. Sari Vanhatalo kertoi, että he yrittävät tuottaa mahdollisimman puhtaasti. – Olemme sitoutuneet tuottamaan lihaa ja maitoa ilman soijaa, GMO-vapaasti. Antibiootteja annamme eläimille vain eläinlääkärin määräyksestä sairauden hoitoon. Suomessa ei ole sallittua käyttää ennaltaehkäiseviä antibiootteja eläinten ruokinnassa. Sikses parasta lähiruokaa -hanke toteutetaan yhteistyössä ProAgrian, Satafoodin ja Pyhäjärvi-instituutin kanssa. "Olemme sitoutuneet tuottamaan lihaa ja maitoa ilman soijaa, GMO-vapaasti. Antibiootteja annamme eläimille vain eläinlääkärin määräyksestä sairauden hoitoon. Suomessa ei ole sallittua käyttää ennaltaehkäiseviä antibiootteja eläinten ruokinnassa. Sari Vanhatalo