Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Verotiedot

Maatilayrittäminen vaatii jatkuvaa kehitystä

– Siskon kanssa aikoinaan kuljettiin tuolla pellon reunalla ja mietittiin, että kuka ryhtyy jatkamaan tilaa. Myöhemmin jatkaja selvisi ja otin tilan hallintaani sukupolvenvaihdoksessa vuonna 1990. Olin silloin vielä armeijassa, muistelee Juha Kuusikoski . Kun Kuusikoski osti tilan itselleen, se oli melko tyypillinen 1980-luvun pientila. Lehmiä ei enää ollut, niistä oli luovuttu vuotta aiemmin. Kuusikoski tila erikoistui sikojen kasvattamiseen. Alkuvuosia haittasi tiukka säätely, millä sikojen määrää rajoitettiin. – Muutos parempaan tuli EU:n myötä. Eläinten määrää ei enää säädelty, joten toimintaa pystyi laajentamaan. Nykyään sikalatoimintaa valvotaan tarkasti, ympäristöluvat pitää olla kunnossa. Eläinten määrää ei edelleenkään rajoiteta jos asiat ovat muuten kunnossa. Nykyään Kuusikosken tilalla toimii yhdistelmäsikala. Eli tilalla kasvatetaan lihasikoja ja emakoita. Puolet porsaista myydään eteenpäin, loput jää kasvamaan omalle tilalle. Tilalla on tällä hetkellä 350 emakkoa ja 1500 lihasikaa. Liharuuan ympärillä vellova keskustelu sen haitallisuudesta saa Juha Kuusikosken hymähtämään. – Kyllä terve ihminen tietää mitä syö. Lähitulevaisuudessa Kuusikosken tilalla erikoistutaan niin kutsuttuun vapaaseen porsimiseen. – Liikkumista rajoitetaan vain porsimisen jälkeen kolmen päivän ajan. Sen jälkeen emakko pääsee vapaasti liikkumaan tilavassa karsinassa porsaiden kanssa. Tämän myötä teemme myös pienen laajennuksen. Kuusikosken perheessä on kolme poikaa. Vanhin on tällä hetkellä armeijassa, nuorin peruskoulun viimeisellä luokalla. Tilan jatkajasta ei ole vielä ollut puhetta. – Pojat saavat itse päättää mitä tekevät. Kannustamme heitä opiskelemaan, sillä leivän saa pöytään helpommallakin kuin tällä tavoin. Pojat saavat opiskella niin pitkään kuin lukuintoa piisaa, minä lupaan maksaa viulut, toteaa Juha Kuusikoski. Kuusikosken tilan yrittäjät, Juha ja Sirpa , valittiin lauantaina Jämijärven Vuoden yrittäjiksi. Palkinto lämmittää mieltä. – Pari vuotta sitten olimme lähellä laittaa pillit pussiin ja lopettaa. Sianlihasta saatava hinta kuitenkin lähti nousemaan ja päätimme jatkaa. Ei kukaan halua loputtomasti tehdä pitkiä työpäiviä saamatta siitä edes jonkinlaista korvausta. Nyt tilanne on jo parempi.