Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Verotiedot

Ravintolat vaihtuivat vesistöjen suojeluun

POMARKKU Jukka Kettula pyöritti vielä jokin aika sitten useampaakin ravintolaa Porissa ja Harjavallassa. Sitten mies päätti jättää hektisen ravintolabisneksen ja ryhtyä tekemään jotain aivan muuta. Nyt meneillään on ammatillinen paluu luontoon, sillä ennen ravintola-alalle päätymistä Kettula työskenteli eräoppaana. –Olen jo pienestä ollut hyvin kiinnostunut vesistöistä, joten nyt päätin hakeutua opiskelemaan kalataloutta Turun saaristoon. Tulevaisuudessa on vielä tarkoitus hakea Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan vesistötiedettä. –Ravintoloissani tein pitkään töitä 24/7-tyyliin, ja sillä tavalla kun elää, jossain vaiheessa niska katkeaa ja kyllästyminen tulee vastaan. Ruoanlaitto on toki edelleen lähellä sydäntäni, mutta kauhean helposti en enää lähde ravintolaa perustamaan. Kettulan elämässä se keskeisin vesistö on ollut Karviajoen vesistö ja erityisesti Isojärvi, jonka rannalla hän on varttunut. Siellä hän itse asiassa asustelee nytkin puolet ajastaan, ja toinen koti on opintojen takia Paraisilla. –Täällä ovat kasvaneet myös 10-vuotias poikani ja kahdeksanvuotias tyttäreni. Pomarkun metsät ja kalavedet on tullut koluttua läpi aika perusteellisesti, sillä olen harrastanut kalastamista, metsästystä ja luonnossa liikkumista koko ikäni. Luonnon antimien keräämisestä lähti aikanaan kiinnostukseni ruoanlaittoonkin. Porin kauppahallissa toiminut ravintola Spirit Bistro oli yksi Kettulan ravintoloista, jotka tunnettiin luonnonläheisistä mauista ja myös suoraan luonnosta kerätyistä raaka-aineista. Ei ihme, että moni asiakas jäi kaipaamaan suosittua lounaspaikkaa intohimoisesti. –Yhdessä vaiheessa viestiä tuli niin paljon, ettei kaikkiin ehtinyt edes vastaamaan. Jostain syystä liikkeelle lähti myös huhuja, joista villeimmissä minun arveltiin joutuneen johonkin katuojaan. Niille ei oikein voinut kuin nauraa. Ravintola-alan jatkuvalle kiireelle Jukka Kettula on opintojen ohella saanut vastapainoa sieltä, missä hän tuntee olonsa kaikkein kotoisimmaksi: luonnosta. Vastikään hän oli esimerkiksi parin viikon mittaisella metsästysreissulla Suomussalmella, minkä lisäksi hän on ollut edelleen tuttu näky Pomarkun kalavesillä. Nyt miehellä on ollut paremmin aikaa myös musiikkiprojekteille. Hän soittaa saksofonia afrobeat- ja funk-henkisessä Mama Longhorn -orkesterissa sekä porilaisräppäri Kalle-sedän taustabändissä. –Suuri osa Mama Longhornin biiseistä on tehty täällä Pomarkussa, sillä meillä on ollut tapana järjestää musiikintäyteisiä viikonloppuleirejä metsän keskellä sijaitsevassa kotitalossani. Yhdessä levyarviossa sanottiin osuvasti, että bändin musiikissa kuuluu "luontomystiikka". Arvelisin, että tuo mystiikka on siis peräisin Pomarkusta. –Biisejämme löytyy esimerkiksi Spotifysta, jos saa mainostaa! Musiikki tulee jatkossakin olemaan pelkkä harrastus, vaikka nuorempana Kettula pohti siitä ammattiakin. Vesistöjen suojelussa työmahdollisuuksia riittää sen sijaan tulevaisuudessa varmasti. –Turpeennosto, metsien ja soiden ojittaminen sekä ojien perkaaminen tukinuittoa varten on vuosikymmenten varrella vahingoittanut vesistöjä merkittävästi. Nyt ihminen on palauttamassa tilannetta luonnonmukaisempaan suuntaan. Olen tehnyt metsätöitä ja ymmärrän, että Suomi elää metsästä, mutta asioita pitää jatkossa tehdä enemmän luonnon ehdoilla. "Ruoanlaitto on edelleen lähellä sydäntäni, mutta kauhean helposti en enää lähde ravintolaa perustamaan.