Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Verotiedot

Vanukas yllättää oluen kanssa

Karpalovanukas ja rosmariinimarinoituja karpaloita on raikas päätös aterialle. Karpalo on marjasesongin myöhäisin marja ja sopii hyvin siten myös jouluaterialle. Karpalovanukas: 6 dl kuohukermaa 1,5 dl sokeria 1,5 rkl vaniljasokeria 0,5 tl jauhettua neilikkaa 1,8 dl makeuttamatonta karpalotäysmehua Marinoidut karpalot: 0,5 dl vettä 1 dl sokeria 100 g karpaloita (tuore tai pakaste) 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Sekoita vaniljasokeri ja neilikka keskenään ja siivilöi ne teesiivilän läpi seokseen. Sekoita. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen noin kolmen minuutin ajan välillä sekoitellen. Nosta kattila levyltä, lisää karpalomehu ja sekoita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Jaa seos laakeisiin jälkiruokamaljoihin, peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Marinoi marjat. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa aluksi sekoittaen. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Nosta levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sekaan karpalot ja rosmariini ja anna maustua vähintään tunnin ajan. Säilytä jääkaapissa. Lusikoi marinoituneita karpaloita hyytyneiden vanukkaiden pinnalle ja tarjoile heti. Yllätä oluella Jälkiruoaksi tarjoillun karpalovanukkaan kanssa kannattaa kokeilla marjaisaa olutta. Hiisi Kratti Saison on Kirpsakan pirtsakka, kotimaisella mustaherukalla ja puolukalla maustettu olut. Kratti Saison kannattaa tarjoilla noin 8–12 asteeseen jäähdytettynä. Jälkiruokareseptin laati ja Kaisu Joupin kuvan tyylin suunnitteli Juuli Hakkarainen. Hakkarainen ja Jouppi tekivät yhdessä Modernia maakuntaruokaa -kirjan. Juomasuosituksen antoi olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka. "Jälkiruoaksi tarjoillun karpalovanukkaan kanssa kannattaa kokeilla marjaisaa olutta."