Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit

Perunasta bisnestä – Kujansuun perheyrityksen halli hiljeni

Pienempikin yritys voi menestyä elintarviketuotannon alalla, jos tuotteiden laatu ja valikoima ovat kohdallaan. Tätä mieltä on miltei 30 vuotta alalla ollut Olavi Kujansuu . Kujansuun yritys, Peruna ja Vihannes Kujansuu Oy toimitti vuosien aikana eri kaupungeille, laitoksille sekä tukuille muun muassa juureksia sekä vihanneksia. Pitkäaikainen, sukupohjainen yritys lopetti toimituksensa tämän vuoden alussa. –Meillä alkaa vaimon kanssa tulla jo sen verran ikää, niin ajattelimme, että eiköhän tässä pikkuhiljaa ole huilailun ja rauhoittumisen aika, kertoo Kujansuu. Suoranainen hyppy tuntemattomaan yrityksen perustaminen ei aikoinaan Kujansuulle ollut. Ajatus virisi pikkuhiljaa aiemman työn aikana. –Olin parikymmentä vuotta Lihajaloste Korpelassa myyntimiehenä ennen oman yrityksen aloittamista. Siinä työssä joutui kuitenkin olemaan paljon poissa kotoa, ja samalla kun alkoi omia lapsia tulemaan, niin täytyi alkaa suunnittelemaan jotakin muuta. –Aika nopeasti aloin miettimään perunan ja vastaavien tuotteiden myymistä, kun kauppahommat kuitenkin yhä kiinnostivat itseäni. Yritys toimi pitkälti Kujansuun suvun voimin. Mukana oli Olavin lisäksi vaimo Arja sekä heidän poikansa. Yritys työllisti myös yhden ulkopuolisen henkilön. Yrityksen alkuvaiheessa se toimitti kuorittua perunaa pienessä mittakaavassa muun muassa Poriin. Hyvin nopeasti toimitukset laajenivat muun muassa Helsingissä sijainneeseen tukkuliikkeeseen sekä Jyväskylän ja Keski-Suomen seudulle. Paikallisesti toimitukset kulkivat Kankaanpään lisäksi myös muun muassa Merikarvialle ja Siikaisiin. –Ehdimme esimerkiksi toimittaa kuorittua perunaa yli kahdenkymmenen vuoden Porin kaupungin laitoksiin ja kouluihin, toteaa Kujansuu. Vaikka yritys toimittikin tuotteita myös tukkuihin, pääpaino oli erilaisissa laitoksissa ja yksityisissä ruokapalveluissa. Perunatuotteiden lisäksi se toimitti myös kattavasti erilaisia juureksia, hedelmiä ja vihanneksia. Raaka-aineita yritys hankki neljältä eri sopimusviljelijältä, joista valtaosa tuli Kristiinankaupungin Härkmereltä. Hedelmät taas saatiin maahantuojalta Helsingistä. –Tomaattia ja kurkkua tuli Lapväärtistä, tomaattia hankimme yhteen aikaan myös Honkajoelta. Porkkana taas tuli pääosin kankaanpääläiseltä viljelijältä. Vaikka nykypäivänä kaikki on aiempaa suurempaa ja tehostetumpaa, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö pienemmät yksiköt voisi menestyä ja saada tuotteita myytyä. Tilanne on kuitenkin vajaan 30 vuoden aikana mutkistunut, kun säädökset ja käytännöt ovat muuttuneet. –Nyt kun olemme EU:ssa, niin mukaan on tullut sopimusten kilpailuttaminen. Monesti laatu jää toissijaiseksi, kun tarkastellaan vain pisteitä ja tuotteiden hintoja. Pienikin hintaero voi monesti ratkaista sopimuksen, vaikka hieman kalliimpi tuote olisi paljon laadukkaampi, sanoo Kujansuu samalla korostaen pienen säästön sijasta laadukkaan tuotteen merkitystä. Ala on vuosikymmenten mittaan muuttunut. Kujansuun yritys lähti aikoinaan käyntiin pienen perunankuorimakoneen voimin. Nykyään alan alkupanostusten kustannukset ovat nousseet ja myös valikoimien pitää olla laajat, mikäli haluaa saada jalansijaa markkinoilta. –Mukaan ovat tulleet esimerkiksi isojen viljelijöiden yhteiskuorimot, jotka pystyvät olemaan vahvoja hintakilpailussa. Nykyäänkin kuitenkin laadukkaalle tuotteelle löytyy aina kysyntää, summaa Kujansuu. "Pienikin hintaero voi monesti ratkaista sopimuksen, vaikka hieman kalliimpi tuote olisi paljon laadukkaampi. Olavi Kujansuu