Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Eurovaalikone

Nyt otetaan sahdista mittaa! – sahdin Suomen mestaruus ratkotaan Karvia-Päivillä

KARVIA Sahdin vuosittainen suomenmestaruus ratkeaa tänä vuonna Karviassa Karvia-Päivillä. Kilpailupaikkana toimii silloin Karvian Kirin tanssilavan ympäristö. Kilpailuun odotetaan osallistuvan noin 50 kisaajaa ja siihen odotetaan tulevan myös runsaasti kilpailua seuraamaan tulevia sahdinystäviä. Sahtikilpailun taustalta löytyy Suomen sahtiseura. Voittajalle on luvassa kiertopalkintona iso sahtihaarikka ja tuohihattu. Suomen parhaimman sahdintekijän tittelistä on kisattu jo vuodesta 1992 lähtien. Siihen saa osallistua jokaisesta sahtipitäjästä yksi edustaja. Karvian edustajaksi selviytyi viiden joukosta kesäkuun alussa Isojoella järjestetyissä alkukarsinnoissa Kalevi Koivisto . Karvialainen Kalevi Koivisto on osallistunut sahdin SM-kisoihin tuomarin roolissa jo Hämeenkyrössä vuonna 2013. Silloin tutut ystävät laittoivat haasteen, että hänen pitäisi myös itse osallistua kilpailuun sahdintekijänä. Koivisto innostui sahdin valmistukseen ja on ollut jo kerran Karvian edustajana kisaamassa SM-tittelistä Pertunmaalla vuonna 2015. Kilpailuonni ei silloin kuitenkaan ollut Koiviston puolella ja hän jäi kuuden parhaimman ulkopuolelle. Kilpailuissa on perinteenä julkaista vain kuuden parhaimman sahdintekijän nimet. Karviassa on kuitenkin jo totuttu olemaan näiden sijoituksien joukossa, kun Matti Puska oli kolmas vuonna 2016 ja Jarkko Mäki voitti kilpailun vuonna 2014. Koivisto kertoo innolla odottavansa kilpailuja, ja on mukavaa, että siellä myös näkee aiemmista kilpailuista tuttuja ystäviä. Kilpailussa on kaikkiaan kolme osiota. Ensin ovat vuorossa alkuerät, joista pääsee välieriin 12 sahtia. Kilpailu päättyy lopulta kuuden parhaimman finaaliin. Jokainen kilpailija tuo myös oman tuomarin, jonka tehtävä on arvioida sahdit paremmuusjärjestykseen. Arvioidessaan tuomarit eivät tiedä kenen juomaa mikäkin on. Omaa tuomariaan Koivisto ei vielä kuitenkaan paljasta. –Tämä kilpailu on omanlaisensa SM-kilpailu, mitä Suomessa voi olla. Vaikka ainesosat kilpailuun olisivat samat kaikilla kilpailijoilla, niin silti jokaisesta sahdista tulee silti omanlaisensa. Olen sen verran jo valmistautunut kilpailuihin, että kuusi kertaa olen laittanut sahdin valmistumaan kesän aikana. Tietenkin tavoitteenani kilpailussa on voitto, Koivisto kertoo. Kalevi Koivisto kuuluu Karvian Perinnejuoma ry:hyn ja on myös sen hallituksen jäsen. Yhdistykseen kuuluu kaikkiaan noin 50 jäsentä ja osa tulee Karvian ulkopuoleltakin. Vuonna 2014 perustettu yhdistys on yhtenä kahden muun yhdistyksen kanssa rakentamassa Marjasuon kylätaloa Sarvelaan. Siellä talon varustukseen kuuluvat myös sahdintekoon sopivat välineet. –Talkootöiden jälkeen saatamme porukan kesken nauttia pari lasia sahtia. Silloin tehdystä sahdista saa jokainen sanoa oman rehellisen mielipiteensä ja negatiivisesta palautteesta ei kukaan pahastu. Joku on joskus todennut, että hyvän sahdin tuntee siitä, että se on maukas, pehmeän makuinen sekä vähän pumpulimainen. Pohjois-Satakunnan kilpailijat sahdin SM-kilpailuihin 4. elokuuta Karviassa. Jämijärvi: Kauko Kuusikko Honkajoki: Ilpo Leivo Kankaanpää: Jorma Perkiömäki Karvia: Kalevi Koivisto