Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Vihdo itsellesi hyvä olo juhannussaunassa – Nappaa videolta yksinkertaiset ohjeet vihdan tekoon

Suomalainen kesä, sauna ja vihtominen kuuluvat yhteen. Vihtominen antaa kroppaan ihanan rentoutuneen olon, mutta se vilkastuttaa myös pintaverenkiertoa. Juhannusviikolla koivut ovat parhaimmillaan vastan tai vihdan tekoon. Parhaat vinkit kulkevat tässäkin perinteessä sukupolvelta toiselle. Vihdan teko ei ole rakettitiedettä, mutta ei käy moneltakaan nykypäivänä enää ihan suitsait sukkelaan. Katso videolta pikaohjeet vitsan tekoon tai katso kirjalliset ohjeet alta: Tarvitset vihdan valmistamiseen 35–40 kappaletta terveitä koivunvitsaksia. Sopiva vitsaksen pituus on noin 50 senttimetriä. Rauduskoivu on hieskoivua kestävämpää. Voit kerätä kuitenkin sekaan myös muutaman hieskoivun oksan, sillä niistä lähtee hyvä tuoksu vihdottaessa. Niiden lisäksi tarvitset pitkän, nuoresta koivusta otetun, sidontaoksan. Sidontaoksaksi sopii hyvin taipuisa hieskoivu. Muista aina kysyä maanomistajan lupa vitsasten katkomiseen. Tee näin: Katko sidokseksi tarkoitetusta varvusta oksat ja lehdet pois, mutta jätä muutama oksahaara latvaan. Kuori oksa käyttäen puukon terän hamaraa. Notkista sidosta pyörittelemällä sitä. Aseta oksan tyvipää jalkasi alle ja ala pyörittää varpua itsensä ympäri. Teroita oksan tyvipää puukolla. Tämän jälkeen aletaan latoa vihtaa. Lisää koivunoksat vihtaan päältäpäin viuhkamaiseen muotoon, lehtien nurja puoli ylöspäin. Kun olet latonut noin puolet vihdasta , käännä vihta ja lado toinen puoli samalla tavalla. Karsi oksat ja lehdet kädensijan kohdalta. Valmis lados on viuhkamainen ja hieman litteä. Kun vihta on riittävän tuuhea, aloita sitominen. Pujota siteen teroitettu pää kädensijan lävitse, kiertäen siteeseen samalla lisää kierteitä. Jätä siteen latvusta näkyviin ja taivuta se oksien suuntaisesti kämmenen alle. Kierrä sidosta kaksi kertaa varren ympäri ja pujota terävä pää kierrosten alta. Työnnä sidoksen vapaa pää taas vihdasten läpi, kieputa kerran tai kaksi alempana, solmi ja kiristä. Tasoita oksien päät ja siisti vihta puukolla. Parhaimmillaan vihta on tuoreena. Sen voi myös pakastaa muovikelmuun käärittynä. Kun vihta on valmis ja saunominen alkaa, tulee lauteille tuoda astia, jossa on kylmää vettä. Vihta upotetaan kylmään veteen aina, kun sillä ei vihdota. Vihtaa ei saa laittaa kuumaan veteen eikä kiukaalle tai esimerkiksi jättää sitä kuumalle lauteelle. Säilytä vihta viileässä, kuivassa ja varjosiassa paikassa.