Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Blogit Live

Koronaepidemia on nostanut ruoan omavaraisuuden arvoonsa – Ruokaa riittää kyllä, Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja lupaa

Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomen mukaan koronakriisin alkujärkytys on ohi. Nyt mietitään, mitä tämä kaikki tarkoittaa itselle ja läheisille. Kuten kaikilla muilla, myös Tuomen maailma muuttui reilu pari viikkoa sitten. Koronakriisin puhjettua on tehty töitä ympäripyöreitä päiviä ja etätyön mahdollistavat välineet ovat olleet kovassa käytössä. – Minuutti on yllättävän pitkä aika, kun se käytetään kunnolla. Ruokakaupat ovat selvinneet uudesta tilanteesta hyvin. Koronaepidemia on näkynyt ruokakaupoissa hieman yllättävänä hamstraamisena ja kotiinkuljetuspalveluiden kysynnän lisääntymisenä. Ruokaa myös ostetaan enemmän, koska syöminen kotona on lisääntynyt selvästi. Tämä tarkoittaa, että kaupoissa on tarvittu myös enemmän henkilökuntaa. Tuomi rauhoittelee, että ruokaa riittää. Joitain esimerkiksi riskialueilta tuotavia tuotteita voi jäädä pois, mutta tuoteryhmän sisältä löytyy korvaavia. Koronaepidemia on nostanut ruoan omavaraisuuden arvoonsa ja Satakunta on tässä erinomaisessa asemassa valtakunnallisesti. Maakunnassa on useita vahvoja ruoantuottajia. Isossa kuvassa ruoan kotitoimituspalvelu on vielä vähäistä. Sen sijaan ruoan noutopalvelu on paikoin jopa ruuhkautunut. Normaalitilanteeseen verrattuna Satakunnan Osuuskauppa on tuplannut tarjontansa noutopalvelussa, mutta kysyntää on vielä enemmän. Kovan kysynnän vuoksi osuuskauppa on kiirehtinyt noutopalvelun avaamista Länsi-Porin Prismaan. Ajatus on, että palvelu olisi toiminnassa parin viikon kuluttua. Tämä kaikki on kuitenkin reagoimista nykyhetkeen. Viruksen tautihuippu on vasta tulossa myös Satakunnassa. – Ruoan kotiinkuljetuspalvelun tarve kasvaa samassa suhteessa. Kaupalle ongelma on kahtalainen. Toisaalta sairastapaukset lisäävät yksilöllisen palvelun tarvetta, mutta virus iskee yhtä lailla myös kaupan työntekijöihin. Todennäköisesti on niin, että kun kysyntä on suurimmillaan, työntekijöistä iso osa on sairaana. Nyt rakennetaan toimintamalleja, jotka kestävät myös tautihuipun aikana. Uusien toimintamallien mittakaava on niin iso, että kaikkiin asiakkaiden yksilöllisiin toiveisiin ei pystytä vastaamaan. – On myös mahdollista, että aukioloaikoihin tulee kavennuksia tai jotain kauppoja voidaan joutua jopa sulkemaan. Osa tautihuippuun varautumista on uuden Ostosapu.fi-palvelun lanseeraaminen Paratiisinmäen Salessa Porissa. Asiakkaille tarjotaan ostosapua noin 200 tuotteen kavennetusta listasta. Tuotelistaus on kavennettu, jotta toimitusmäärät saadaan mahdollisimman korkeiksi. Päivän aikana voidaan keräillä noin 100 tilausta. Asiakas voi noutaa ruokatilauksensa esimerkiksi kaupan parkkipaikalta. – Mallia harjoitellaan ensin Porissa. Seuraavien viikkojen aikana laajennamme ostosapupalvelun maakuntaan. Tuomen mukaan ostosapupalvelu ei ole mallina optimaalisin, mutta poikkeusoloissa paras mahdollinen. On selvää, että kriisi tekee loven myös Satakunnan Osuuskaupan tulokseen. Osuuskauppa käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Lomautusuhan alla on noin 500 työntekijää. Tavoitteena kuitenkin on työllistää halukkaat lomautusuhan alla olevat ruokakaupan tehtäviin. Tuomen ajattelussa ensiksi on mietittävä henkilökunnan ja asiakkaiden terveyttä, sitten huoltovarmuutta eli että ruokaa on ja sitä pystytään toimittamaan asiakkaille ja vasta kolmantena tulevat taloudelliset asiat. Ja joskus otamme myös askelia kohti normaalitilaa. – Kyllä maailma tästä toipuu, mutta ehkä hieman muuttuneena. Kyllä täältä taas noustaan. Juttua muokattu 30.3 kello 9.05: Kuvatekstiä muutettu.