Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Blogit Live

Uusi suomalainen superperuna viedään lähes käsistä – kaikki ylistävät mieletöntä makua

Vuosi sitten Frex-peruna näki päivänvalon Saksassa pidetyillä suurille Grüne Woche -elintarvikemessuilla. Palaute oli heti ylistävää. Tosin siihen Frex-perunan isä Tapio Knuuttila oli varautunutkin. Nyt Frex-peruna on lanseerattu isommin myös Suomessa, joten kohta niitä saa muualtakin kuin vain muutamasta valikoidusta ruokakaupasta. Knuuttilan mukaan perunoiden maku perustuu siihen, että viljelyssä on palattu juurille. Nykyaikaisin keinoin mennään ajassa taaksepäin, jolloin tämän päivän tietotaito yhdistetään perinteisiin, luontoystävällisiin viljelymenetelmiin. Mistään hetken mielijohteesta ei ole kyse. Knuuttila on lähes 20 vuoden ajan tehnyt kehitystyötä. – Olen promonnut suomalaisen ruuan puolesta jo vuosikymmeniä ja asunut ulkomailla yli puolet aikuisiästäni. Tämä perunaidea lähti siitä, kun esittelin Belgiassa suomalaista jalostettua kalaa, josta arvostettu kokki totesi, että kala on ihan hyvää, mutta lisukkeena oleva peruna se vasta hyvää onkin. Hän ihmetteli, miksemme hyödynnä paremmin puhdasta luontoamme, hyvää pohjavettä ja valoisia kesäöitä. Siinä on kaikki, mitä tarvitaan premium-tuotteeseen. Maaperä on tärkein Knuuttilalla meni lopulta oikeanlaisen sabluunan kehittämiseen vuosia. Kaikki lähtee maaperästä. Kun se on ravinteikas ja voi hyvin, on myös peruna paremman makuinen ja sen sato isompi. Työryhmä on 10 vuotta kehittänyt maaperään liittyviä asioita: Sen muokkaus on tärkeää, samoin milloin ja miten se tehdään. Nyt tiedetään myös se, milloin on juuri oikea aika korjata sato. Maan lannoitus tapahtuu vuoroviljelyllä, pääasiassa palkokasvien avulla. Knuuttila ei paljasta tarkempia yksityiskohtia, sillä Frex-perunalle ollaan hakemassa patenttia. Meni vuosia löytää oikeat kasvit ja niiden viljelymäärät. Pelloilta on otettu lukematon määrä näytteitä ja maisteltu satoa. – Tämä on puhdasta matematiikkaa, Knuuttila naurahtaa. Viljelijöillä on käytössä ”reseptiikka”, joissa neuvotaan kaikki yksityiskohtaisesti ja tarkasti. Frex-perunan viljely on paljon työläämpää kuin tavallisen perunan. Maaperän pitää olla juuri oikeanlainen, sillä tärkeintä on pitää maa terveenä ja ravinteikkaana. Tämän ansiosta Frex-perunan sato on tasainen kesän ilmoista riippumatta. Frex-tiimissä mukana oleva Rami Lilja tunnetaan myös perunaprofessorina. Hän on perillä kaikesta perunaan liittyvästä. Knuuttila korostaakin, että ilman osaavaa ja taitavaa tiimiä ei mistään tulisi mitään. Jopa hiilinegatiivinen Knuuttila odottaa vielä kolmannen tutkimuksen valmistumista, mutta vahvasti näyttää siltä, että Frex-peruna on myös reippaasti hiilinegatiivinen. Tämä johtuu siitä, että lannoitekasvit sitovat itseensä niin paljon hiilidioksidia. Eniten Frex-peltoja on Pohjanmaalla, mutta tuottajia on reservissä muuallakin Suomessa. Frexin vienti Keski-Eurooppaan aloitettiin viime vuonna. Siellä ne menevät tukun kautta ravintoloihin. Ruokakaupat odottavat vielä, sillä yleensä menee ainakin pari vuotta ennen kuin uusi tuote pääsee Saksassa kauppoihin. Suomessa Frex-perunaa voi ostaa K-kaupoista ja jonkin ajan kuluttua myös S-ryhmän Food Market Herkusta. Perunan kilohinta on arvokkaampi kuin tavallisen perunan. Se on noin kolme euroa kilo. – Halusimme kuitenkin pitää hinnan sellaisena, että kaikilla on mahdollisuus ostaa perunaa, Knuuttila toteaa. Tilauksia tulee koko ajan ja kysyntä on kova. Eilen illalla Knuuttila sai viimeisen puhelun K-kauppiaalta kello kymmeneltä ja tänään Keskosta ilmoitettiin, että ottavat perunaa niin paljoin kuin saavat. Perunat viedään lähes käsistä, mutta Knuuttila rauhoittaa, että varastossa on pari miljoonaa kiloa. Haaveena elinvoimainen maaseutu Huippukokit niin Suomessa kuin maailmalla ovat ylistäneet Frexin makua huikeaksi. Etenkin Noblesse-lajike on saanut kehuja. Vielä ei kuitenkaan ole aika paukutella henkseleitä, sillä tästä työ Knuuttilan mukaan vasta lähtee. Hän haluaa viedä suomalaista maaseutua maailmalle, sen aitoja ja alkuperäisiä makuja. – Haaveeni on elinvoimainen maaseutu, jossa ihmisten on hyvä elää ja heillä on mielekäs työ. Suomen pitää olla omavarainen ruokatuotannossaan. Knuuttilan innovointi ei jää vain perunaan. Tulossa on muun muassa kolme vuotta kehitetty kananmuna. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, se on kaupoissa tänä keväänä. Kananmunan maku tulee kanojen syömästä rehusta, jossa ei ole soijaa tai kalarehua. Senkään kehittäminen ei ole yksinkertaista: – Jos on yksi prosentti liikaa jotain ainesosaa, maistuu kananmuna väärältä. Frex-peruna x 3 Frex Jazzy on kiinteä peruna, joka soveltuu keitettäväksi sekä paahdettavaksi tai perunasalaattiin. Frex Soraya on yleisperuna, joka sopii muussiin ja keittoihin. Hieman makea eikä lainkaan vetinen. Frex Noblesse on jauhoinen peruna, mutta silti kiinteän napakka. Tulee samettisen muussi, mutta napakkuuden ja suutuntuman puolesta monikäyttöinen. Intensiivinen maku, joka on huippukokkien ylistämä. Frex-perunasta uutisoi ensimmäisenä MTV . Tykkäätkö syödä perunat kuorittuna? Näin kuorit potut nopeasti saaden silti hyödyn kuorten terveysvaikutuksista.