Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Blogit Live

9 myyttiä kahvista – tiesitkö, että kahvi kannattaa juoda juuri ennen päiväunia?

Suomalaiset ovat kahvikansaa, mutta aina uskomuksemme kahviin ja sen keittoon liittyen eivät pohjaudu varsinaisesti faktoihin. Yllä olevalla videolla Makea Coffeen perustaja ja paahtaja Visa Tuovinen puhuu esimerkiksi siitä, että kahvista ei tosiaan tule ”vahvempaa” sillä konstilla, että puruja mittaa keittimeen tuplamäärän. – Se on ehkä vähän väärä tapa saada voimakkaampaa kahvia, vaan pitäisi valita oikeanlainen kahvilaatu siihen, Tuovinen selittää ja kehottaa valitsemaan tummapaahtoisemman kahvin, jos lopputuloksesta tahtoo voimakkaamman makuista. Tuovinen toteaa myös, että mahdollisimman tasaisen mittaustuloksen saamiseksi kahvia ei kannata mitata lusikalla, vaan ihan tavallisella keittiövaa’alla. Jokaista kuppia kohden tulisi näet mitata 7,5 grammaa kahvia, mutta lusikan avulla näin tarkkaa määrää harvoin saa mitattua. Näiden myyttien lisäksi Helsinki Coffee Festival keräsi yhteen muitakin uskomuksia kahviin liittyen, joista osa pitää aivan paikkansa, mutta osa ei niinkään. Auttaako banaani kahviövereihin? – Olemme huomanneet, että banaani auttaa kahviövereihin, sillä banaanissa on magnesiumia, kaliumia ja kuituja. Siinä on happoja sitovia ominaisuuksia, jotka auttavat muun muassa närästykseen. Kuidut taas ovat apu vatsaväänteisiin. Kahvi nostaa verenpainetta, banaanin sisältämä kalium taas laskee sitä”, kertoo Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä . Mitään varsinaista tieteellistä pohjaa banaanin vaikutukselle ei ole, vaan Kestilä kertoo, että vaikutus perustuu ennemminkin heidän omaan kokemukseensa. Vaikuttaako kahvin paahtoaste sen vatsaystävällisyyteen? Vatsaystävällisyyteen vaikuttaa ennen kaikkea kahvin laadukkuus, eikä paahtoaste. Ville Salo Johan & Nyströmin kahvipaahtimolta toteaa, että koska laadukas kahvi poimitaan käsin, sen joukkoon ei eksy raakoja tai ylikypsyneitä marjoja, toisin kuin koneellisesti marjoja poimittaessa. – Raa’at marjat tekevät kahvista kitkerää. Laadukas, käsin poimittu kahvi on matalahappoisempaa eli vatsaystävällisempää. Ylikypsät tai pilaantuneet marjat taas aiheuttavat kahvissa epäpuhtauksia, joka voi aiheuttaa pahoinvointia, Salo kertoo. Kahvi auttaa päiväunilta heräämiseen Heräätkö aina päiväunilta hieman kärttyisenä, ikään kuin ne olisivat jääneet kesken ja ensimmäinen reaktio olisi vain jatkaa koisimista? Kokeile juoda kupillinen kahvia ennen päivänokosia! – Päiväkahvin jälkeen kannattaa ottaa heti päiväunet, ennen kuin kahvin kofeiini vaikuttaa piristävästi. 15-30 minuutin päiväunien jälkeen kahvin avulla ei herää tokkuraisena, Salo vinkkaa. Kahvia ei kannata oikeastaan kylmäsäilyttää Kahvi sisältää kahvirasvaa, minkä vuoksi sitä pitää säilyttää oikein, jotta rasva ei eltaannu. Lähtökohtaisesti kahvia ei kuitenkaan suositella säilytettävän jääkaapissa, sillä sieltä kahviin tarttuu helposti muita makuja. – Jääkaappisäilytys voi sinänsä olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista. Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle, Salo selittää. Koska kahvi on aina parasta mahdollisimman tuoreena, ei Salo suosittele myöskään sen pakastamista. – Kahvin voi pakastaa ilmatiiviisti pakattuna silloin, jos sen käyttöön tulee pidempi tauko. Kun kahvin ottaa pakastimesta, tulee sen antaa hiljalleen lämmetä huoneenlämmössä ennen paketin avaamista. Kohmeisen pavun jauhaminen tai kahvin valmistaminen jäisestä kahvista ei missään nimessä ole maun kannalta suositeltavaa. En kuitenkaan suosittelisi pakastamaan kahvia, koska kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena, Salo toteaa. Miten kahvinkeitin tulisi puhdistaa? – Kahvinkeitin tulee puhdistaa kunnolla mieluiten kerran kahdessa viikossa kahvinkeittimen puhdistukseen tarkoitetulla ja kahvirasvaan tehoavalla puhdistusaineella. Keittimen osat kannattaa puhdistaa päivittäin miedolla astianpesuaineella. Myös kalkinpoisto tulee suorittaa säännöllisesti, Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola kertoo. Etikkaa Airola ei suosittele puhdistukseen käyttämään, sillä siitä saattaa jäädä keittimeen makuja. Likaista kahvipannua ei myöskään kannata käyttää veden lisäämiseen kahvinkeittimeen. – Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen. Näin kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, Airola toteaa. Suodatinpaperilla on väliä Oletko törmännyt työkaveriin, joka kastelee suodatinpaperin ennen kahvinkeittimeen asettamista? Homma ei ole mikään älytön päähänpisto, sillä paperin makua irtoaa itse kahviin vähemmän, kun suodatinpaperi on hieman kostea. Airolan mukaan valkoisesta happivalkaistusta suodatinpaperista irtoaa kaikkein vähiten makua kahviin. Älä seisota kahvia kuumalla levyllä! Varsinkin työpaikoilla kahvi saattaa jäädä pitkäksikin ajaksi kuumalle pannulle. Kahvin maku ei kuitenkaan seisoskellessa varsinaisesti parane. – Kahvia ei valmistamisen jälkeen kannata seisottaa esimerkiksi kahvinkeittimen levyllä, sillä se kuumentaa kahvin ja polttaa sen maun. Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan, ja sitä on hyvä tehdä vain sen verran mitä aikoo sillä hetkellä juoda. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu. Veden tulee olla raikasta ja kylmää sekä kahvijauheen tuoretta, Airola sanoo. Lähde: Helsinki Coffee Festival