Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Alueellinen perinne-erikoisuus parrasvaloihin: Jalo juhlajuoma elää uutta renessanssia

Sahtiperinne on vahva osa pohjoissatakuntalaista identiteettiä. Maassamme jo vuosisatoja valmistettu suodattamaton olut elää tällä hetkellä uutta renessanssia. Pohjois-Satakunnan lisäksi perinnejuoman vahvoja seutuja ovat tätä nykyä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueen kunnat. Sahdin jokavuotisissa SM-kisoissa voittokuurna onkin matkannut useasti joko Lahden seudulle tai Satakuntaan. Sahtikesästä piti tulla Pohjois-Satakunnan alueella erityisen kuuma, sillä panemisen lopputuotoksien paremmuuksien tittelit piti jakaa elokuun 8. päivä Jämijärven Jämi Areenalla. Suomen Sahtiseura ja paikalliset järjestäjät joutuivat kuitenkin perumaan SM-kilpailut koronaviruksen tuomien epävarmuuksien vuoksi. Onni onnettomuudessa on se, että Jämin harjulla päästään kilpailemaan mallasjuomien perinnetaisto elokuussa 2021. Juttu jatkuu kuvan jälkeen Honkajoella sahdin valmistuksen perinteet ja historiat kantautuvat jo kaukaa historiasta – koristaahan kunnan vaakunaakin sahdin perinteinen tarjoiluastia haarikka. Kokenut sahdinpanija ja moninkertainen sahdin SM-finalisti on myös paikkakunnalta kotoisin oleva Esa Kivioja . Kiviojan voi hyvällä omallatunnolla kutsua kasvaneen sahtikulttuuriin jo polvenkorkuisena. – Kun kävin kansakoulua 1960-luvun alussa, meillä oli usein aamuja, jolloin isä keitti navetan karjakeittiössä sahtia. Hän pyysi minua ennen kouluunlähtöä sekoittamaan vierrettä. Siinä minä seisoin nurinpäin käännetyn perunalaatikon päällä sekoittamassa pataa, kun isä siivilöi vierrettä kuurnassa, kertoo Kivioja. Sahdinvalmistajia alueellamme riittää, mutta mistä saada jaloa juhlajuomaa kotiseudun ulkopuolella? Sahti on kuulunut jo aiemminkin Alkon valikoimaan, mutta nyt valikoimiin on saatu myös pohjoissatakuntalainen perinteinen ruissahti. Juttu jatkuu kuvan jälkeen Olu Bryki Raum - panimo valmistaa Isojoella perinteisiin resepteihin pohjautuvia Kullervo-sahteja. Nyt alueen sahtiperinteitä kutkuttelevaa Kullervon tummaa ruissahtia on saatavissa myös yhdeksästä pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen Alkosta. Kiviojan mukaan Kankaanpään ja Honkajoen seutu on ainoa paikka, jossa valmistetaan aitoa ruissahtia. – Vaalea ruissahti on varsinaisesti lähempänä sitä sahtia, jota meillä tehtiin kotona, kun olin pikkupoika. Silloin ei ollut käytössä tummia ruismaltaita, joista tumman sahdin väri tulee. Molemmissa sahdeissa maku on hyvin rukiinen ja viljainen, tummassa aavistuksen paahteinen, kiteyttää Kivioja. "Siinä minä seisoin nurinpäin käännetyn perunalaatikon päällä sekoittamassa pataa, kun isä siivilöi vierrettä kuurnassa. Esa Kivioja