Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Voiko espanjalaista parsaa tai italialaisia omenia syödä? Ruokaviraston asiantuntijalta selväsanainen ohje

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot täyttyvät talvella tuontitavarasta. Tuotteiden alkuperä on herättänyt asiakkaissa epäluuloja ja jopa suoranaista pelkoa. Esimerkiksi Espanjasta ja Italiasta tuotavat hedelmät ja vihannekset ovat arveluttaneet monta kuluttajaa, sillä Välimeren maat kamppailevat parhaillaan erittäin hankalan koronavirusepidemian kanssa. Miten on, voiko espanjalaista parsaa tai italialaisia omenia syödä? – Kyllä voi syödä. Tuotteiden käytössä pitää käyttää normaalia keittiöhygieniaa. Hedelmät ja juurekset pitää pestä hyvin ja tarvittaessa kuoria, sanoo ylitarkastaja Enni Tuutti Ruokaviraston elintarvikemikrobiologian jaostosta. Ruokaviraston tämänhetkisten tietojen mukaan vielä ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa virus olisi tarttunut elintarvikkeita syömällä ihmiseen. – Toisin kuin esimerkiksi norovirus, kyseinen Covid-19-koronavirus ei säily yhtä hyvin pinnoilla. Koronavirukset eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Elintarvikkeiden matka esimerkiksi juuri Espanjasta ja Italiasta Suomeen kestää useimmiten vuorokausia. Ruokavirasto ei poissulje sitä, etteivätkö elintarvikkeiden tai elintarvikepakkausten pinnat voisi toimia tartunnan välittäjänä kuten mikä tahansa muukin pinta, johon infektoitunut ihminen on esimerkiksi juuri yskäissyt. Tartunnan voi mahdollisesti saada koskettamalla koronaviruksella saastunutta elintarvikkeen tai elintarvikepakkauksen pintaa ja tämän jälkeen silmiä, nenää tai suuta. Tällaista tartuntaa ei ole voitu todeta, mutta sen riskiä ei voida sulkea pois. – Painotan edelleen tätä käsien pesua. Parsansyöjää Enni Tuutti rauhoittelee suoraan. Kunnollinen kuumennus tappaa bakteerit ja virukset, mutta jääkaappi- tai pakastuslämpötilat eivät sitä tee. – Eli kun parsan kypsentää kunnolla, niin kypsennys tuhoaa varmasti virukset. Ruokaviraston linjauksia tukevat muiden maiden kokemukset. Esimerkiksi Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA tai Saksan Riskinarviointi-instituutti BfR eivät ole saaneet ainuttakaan raporttia, että koronavirus olisi tarttunut elintarviketta koskemalla tai syömällä. Enni Tuutti pitää hyvin ymmärrettävänä sitäkin, että hedelmä- ja vihannestiskillä voi tulla pelkojakin mieleen. Pelkoon ei kuitenkaan ole syytä, kunhan muistaa noudattaa ohjeita siitä, että kaupassa käydään ja ruokaa valmistetaan vain terveenä, pidetään huolta käsien ja käsineiden puhtaudesta ja ruoka suojataan pärskeiltä. Lisäksi kuluttajat eivät saisi koskea muihin elintarvikkeisiin kuin niihin, jotka he ottavat omaan ostoskoriinsa tai -kärryynsä. – Tieto viruksesta lisääntyy jatkuvasti.