Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Blogit Live

Saavatko baarit myydä alkoholia take awaynä? Kyllä, ja lupahakemuksia on jo tullut

Ravintoloiden, yökerhojen ja baarien sulkeminen voi koitua kovaksi iskuksi monille ravintoloitsijoille. Take away -myynti sallitaan edelleen, ja jotkut ravintolat ovatkin muuttaneet konseptiaan niin, että ne valmistavat helposti kotiin kuljetettavaa ruokaa. Mutta mikä on tilanne alkoholin suhteen? Saako ravintolasta tilata lounaan kylkeen yhden oluen tai voiko lähikuppilasta hakea lonkeropullon kotiin? Kyllä voi, mutta siihen vaaditaan vähittäismyyntilupa. Vuoden 2018 alussa voimaan tullut uusi alkoholilaki toi mukanaan uudistuksen, joka salli alkoholin myymisen ulos ravintolasta. Mistään hittipalvelusta ei kuitenkaan ole kyse. Asiakkaat juovat oluensa mieluummin ravintolassa tai ostavat juomat kotiin kaupasta. Lisäksi lupa maksaa. – Tätä vähittäismyyntilupaahan ei ole lähimainkaan kaikilla, vaan noin 800 ravintolalla, Aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Samuel Haataja kertoo. Kerran maksettava lupamaksu on 225 euroa, ja lisäksi siitä peritään vuotuinen valvontamaksu. Ensimmäiseltä vuodelta ei mene valvontamaksua. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on nostamassa hakemusten määrää. Haatajan mukaan avi on alkanut viime viikosta lähtien saada vähittäismyyntilupahakemuksia. – Pyrimme käsittelemään ne mahdollisimman ripeästi. Tavoitteellinen aika on yksi kuukausi, mutta osa on käsitelty jopa muutamassa päivässä, avin ylitarkastaja sanoo. Ei kotiinkuljetusta Vähittäismyyntiluvallakaan ei saa myydä esimerkiksi vahvoja cocktaileja. Lupaa voi verrata ruokakauppojen alkoholimyyntiin. – Rajoitukset ovat samat kuin kaupoilla, eli alkoholia saa myydä kello 9–21 välisenä aikana. Juomat saavat sisältää enimmillään 5,5 prosenttia. Alkoholijuomaa ei voi myöskään tilata suoraan kotiovelle. – Alkoholin kotiinkuljetus ei ole sallittua, vaan asiakkaan tulee noutaa alkoholijuoma ravintolasta, Haataja muistuttaa.