Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Hunajaa ja suolaa koronatiedottamisesta

Satakunnan Journalistien hallitus on päättänyt jakaa hyvän tiedottamisen hunajapytyn SataDiagin infektioyksikön ylilääkärille Raija Uusitalo-Seppälälle ja huonon tiedottamisen suolasalkkarin Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen viestinnälle. Vuosi 2020 jää historiaan koronaepidemiasta. Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tajusi ensimmäisten satakuntalaisten joukossa, kuinka vaarallinen Kiinasta lähtenyt virus oli. Raija Uusitalo-Seppälä antoi alusta alkaen asiantuntevia lausuntoja ja haastatteluja koronaviruksesta, poikkeusjärjestelyistä ja hoidosta. Hän osaa selventää vaikeita asioita ja käsitteitä niin, että lukija ymmärtää, mistä on kyse. Uusitalo-Seppälä ymmärtää median roolin koronaepidemiassa, on helposti lähestyttävä, ja valmis kertomaan tiedotusvälineille ja satakuntalaisille toimista taudin leviämisen estämiseksi. Suolasalkkari Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen viestinnälle Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen viestintä on viimeisen vuoden aikana ollut melkoisen nihkeää ja hidasta. Pienenkin kommentin saaminen vaatii usein monen ihmisen hyväksynnän. Maaliskuussa alkanut koronaepidemia osoitti, ettei kriisiviestintää ollut mietitty loppuun saakka. Korona yllätti ja paniikki otti vallan. Media olisi kaivannut kriisin ensimmäisinä päivinä ja viikkoina nopeita vastauksia, sen sijaan niitä joutui odottamaan jopa koko päivän. Jossain vaiheessa kävi niin, että uutinen oli jo mediassa ennen kuin Rauman sote lähetti asiasta tiedotteen. Koronakriisi on ollut sote-toimialalle iso haaste. Raumalla kaupunkilaisille viestiminen median välityksellä ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla eikä kaikista asioista aluksi edes haluttu kertoa kaupunkilaisille. Ensimmäisen aallon loppua kohti mentäessä viestintä kuitenkin parantui. Samanlaista otetta olisi toivonut heti alusta alkaen. Satakunnan Journalistit ry on jakanut hunajapyttyjä ja suolasalkkareita vuodesta 1988 lähtien. Tunnustukset jaetaan jäsenistön ehdotusten pohjalta.