Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Verotiedot

Herkkupaussi toi palkinnon – Kankaanpään vuoden 2019 yrittäjänaiseksi valittu Helena Suurkuukka pystytti 48 vuotta sitten Suomen neljännen autogrillin

1970-luku oli alkanut. Helena Suurkuukan silloinen mies työskenteli Porissa autokauppiaana ja kiinnitti huomiota autogrillin vilkkaaseen myyntiin. Suurkuukka oli tuolloin Kelalla töissä ja ajatteli, että valtion leipä on varma. Hän kuitenkin innostui autogrilli-ideasta siinä määrin, että rohkaistui jättämään työnsä ja ryhtymään yrittäjäksi. Niin hän perusti vuonna 1971 Herkkupaussi Oy:n, Suomen neljännen autogrillin. – Rahoituksen kanssa oli aluksi vaikeuksia. Emme meinanneet edes saada pankista lainaa. He kuvittelivat, että meillä on vain joku grillivaunu, vaikka meillä oli piirustukset ja kaikki. Porista saatiin pankkilainaa onneksi. Jo ensimmäisinä vuosina Herkkupaussiin tuli kymmenkunta työntekijää Suurkuukan havaittua, että yritys on kannattava. – Kankaanpäässä oli silloin elokuvateatterikin, ja meillä oli pitkät jonot elokuvan jälkeen. Torielämä oli vilkasta, ja Porista asti tultiin viettämään torille aikaa. Kankaanpäässä oli menoa ja meininkiä, mutta meidän kaltaisiamme palvelun tarjoajia oli vähän. Kankaanpään Yrittäjänaiset ry palkitsi lauantaina Vuoden 2019 yrittäjänaisen. Valinta osui grilli- ja lounasravintola Herkkupaussi Oy:n perustajaan ja toimitusjohtajaan Helena Suurkuukkaan. – Upeaa, että tämmöisiä pikkuyrittäjiä huomataan, Suurkuukka iloitsee. Vuonna 1982 Herkkupaussi joutui väistymään alkuperäiseltä paikaltaan Keskuskadulta Citymarketin tieltä. Suurkuukka löysi uuden paikan Jämintieltä ja osoitti jämeryyttään saadakseen haluamansa. – Kaupungininsinööri sanoi, että tämä on TVH:n aurojen parkkipaikka. Minä sanoin, että kai sellaiset aurat saadaan muualle – minä haluan tämän paikan. Tässä olemme edelleenkin kaupungilla vuokralla. Herkkupaussin taival viidellä vuosikymmenellä on ollut tasaista nousua. Kestomenestyksen salaisuus on ollut konseptin muokkautuminen sen mukaan, mistä uusia asiakasvirtoja on tulossa. Esimerkkinä tästä on lounasbuffetin lisääminen valikoimaan. – Ennen meillä oli iltamyynti isompaa, nyt myynti painottuu päiväsaikaan. Työpaikkaruokailijoita käy paljon. Myös keskittyminen ydintoimintaan ja yhteen paikkaan on avittanut Herkkupaussin suotuisaa taivalta. – Meillä oli alkuvuosikymmeninä lisäksi ruokala ja kahvio, mutta näistä rönsyistä luopuminen on helpottanut minun elämääni. Nyt Herkkupaussissa on kaksi automyyntiluukkua, yksi kävelijäluukku ja 40-paikkainen baari. Herkkupaussi on auki vuoden jokaisena päivänä jouluaattoa lukuun ottamatta. Suurkuukka seuraa aktiivisesti alan uusia tuulia. Kankaanpään kaltaiseen pikkukaupunkiin trendit tulevat usein viiveellä. – Nyt on lihattomuus trendinä, ja olemme yrittäneet härkistä ja muita kasvisruokia lisätä valikoimaamme. Ei se täällä maaseudulla ole vielä lyönyt läpi, mutta olemme valmiita muutokseen. Suurkuukka on syntynyt Kankaanpäässä vuonna 1949. Hänen mukaansa kaupungissa on aina ollut ja on edelleen hyvä toimia yrittäjänä. Herkkupaussilla on noin kymmenen työntekijää. Määrä kohoaa kesällä viiteentoista tai ylikin. – Henkilökunta on ikään kuin yhtä perhettä. Työntekijät ovat tosi rakkaita minulle. Yrittäminen on usein työtä, joka vie koko valveillaoloajan. Iän lisääntyessä Suurkuukka on delegoinut tehtäviä työntekijöilleen niin, että vapaa-aika on lisääntynyt. – Muistan katselleeni Herkkupaussin ikkunasta kateellisena ulkona lenkkeileviä pariskuntia ja haaveilleeni siitä, että minäkin ehtisin joskus lenkille. Nyt haave on toteutunut. Suurkuukka tekee joka päivä kymmenen kilometrin lenkin kääpiösnautseri Inkan kanssa. "Ennen meillä oli iltamyynti isompaa, nyt myynti painottuu päiväsaikaan. Helena Suurkuukka, Herkkupaussi Oy