Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Verotiedot

Tässä hymyilee Kankaanpään vuoden yrittäjä – Elina Kivikoski käynnisti Postellin kymmenen vuotta sitten ilman mitään kokemusta yritystoiminnasta

Vuonna 2008 Elina Kivikosken ura oli murrosvaiheessa. Työt sotilaskodin leipurina olivat päättyneet, ja Kivikoski kävi työvoimatoimiston yrittäjyyskurssia. Kesken kurssin Kivikoski näki lehdessä ilmoituksen torin kulmassa sijaitsevan idyllisen tiilirakennuksen vapautumisesta. Hän muistaa katselleensa rakennusta sillä silmällä jo teinityttönä, joten kiinnostus heräsi heti. – Pistin mieheni kanssa hakemuksen sisään ja perustelin siinä, mihin käyttöön talo tulisi. Ajatuksena oli käynnistää pieni kahvila, jossa leivotaan itse. Tätä ennen Kivikosken suunnitelmissa oli leipoa kotona ja myydä leivonnaisia ilman omaa kahvila-konditoriaa. – Lähdin aivan nollapisteestä yrittäjäksi. Ei ollut minkäänlaista kokemusta, joten tuli itse keksittyä kaikki, Kivikoski kertoo. Tuore yrittäjä sai tosin tarvitsemaansa apua kummisedältään, jolla oli pitkä yrittäjähistoria. Kivikoski myöntää alun olleen hyvin jännittävä. – Onneksi aloitin keväällä ja perään tuli kesä, jolloin ihmiset liikkuvat paljon. Tuli tunne, että eihän tässä ole mitään hätää. Syksyllä on hiljaisempaa, joten jos olisin silloin avannut, olisi ehkä epätoivo iskenyt. Ennen Kivikosken kahvila-konditoriaa Postellissa myytiin käsitöitä ja taidetta. Uusi kahvilanpitäjä halusi jatkaa perinnettä. Kivikoski tuokin myyntitiskille paikallisten ihmisten tekemiä käsitöitä kahvilatuotteiden rinnalle. Yläkerrassa sijaitsevassa kokoustilassa on puolestaan pidetty taidenäyttelyitä Juhani Palmusta lähtien. – Nämä on keinoja erottua muista kahviloista. Kun yläkerrassa on näyttely, asiakkaat käyvät sitä mielellään katsomassa. Kankaanpään Yrittäjät ry valitsi lauantaina Elina Kivikosken vuoden yrittäjäksi Kankaanpäässä. – Tuntuu hyvältä, että vuoden yrittäjän ei tarvitse aina olla kauhean iso tai sellainen, jolla on paras rahallinen menestys. Aktiivinen ja innokas ote huomioidaan myös, Kivikoski kommentoi. Toistaiseksi Postelli työllistää Kivikosken lisäksi yhden kahvilatyöntekijän. Postelli hakee parhaillaan apulaista leipomiseen. Postelli on yrityksenä kasvanut melko tasaisesti kymmenen vuoden taipaleellaan. Kahvila-alan sesonkiluonteisuuden takia se on kohdannut silloin tällöin hiljaisempia kausia. – Alkuvuosina oli vaiheita, jolloin joutui miettimään, millä seuraava lasku maksetaan. Aamulla saatoin olla leipomassa kolme tuntia yksin ennen kuin ensimmäinen asiakas tuli, Kivikoski kuvailee. Tällaiset hetket eivät kuitenkaan sysänneet Kivikoskea epätoivoon, vaan saivat hänet pohtimaan uusia tapoja, joilla houkutella asiakkaita. Torilla ja torin liepeillä toimivien yrittäjien lisääntyvä yhteistyö oli yksi ratkaisuista. Kivikoski oivalsi, että yhden näkyvyys voi merkitä kaikkien näkyvyyttä. – Nyt jos torilla on mikä tahansa tapahtuma, me olemme aina siinä mukana esimerkiksi myymällä tapahtuman teeman mukaisia tuotteita, Kivikoski kertoo. Kivikosken mukaan tunne siitä, että Postellin toiminnasta todella tulee jotakin, syntyi vasta seitsemännen–kahdeksannen vuoden paikkeilla. Vaikka asiakkaat ovat löytäneet Postellin entistä paremmin, pelkällä kahvilamyynnillä yritys ei pyöri. Tilausleivonnaiset sekä ihmisten koteihin ja yrityksiin suunnattu pitopalvelu ovat ottaneet entistä suuremman osuuden yrityksen toiminnasta. Ajat ovat siis helpottaneet, mutta tasaisen varmaa voittokulkua ei Postellin tarina ole toki vieläkään. – Toimimme pienellä paikkakunnalla, jossa on monta muuta kahvilaa ja paikkaa, josta saa kahvia. Kyllä tässä saa koko ajan keksiä, millä keinoilla erottuu. Kivikoski iloitsee siitä, että Postellilla on uskollisia asiakkaita, jotka ovat käyneet kevään 2009 avajaisista asti kahvilassa lähes päivittäin. Hän kehuu Kankaanpään yhteisöllistä ilmapiiriä. – Jos ei tiedä jotain asiaa, toisilta yrittäjiltä ja muilta toimijoilta voi aina kysyä neuvoa. Kaiken tarvitsemani avun olen saanut. "Tuntuu hyvältä, että vuoden yrittäjän ei tarvitse aina olla kauhean iso. Aktiivinen ja innokas ote huomioidaan myös .