Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Pesäpallo Puheenvuoro Näköislehti Blogit Live Koronavirus

Kankaanpääläisten lounasravintoloiden koettelemus on ohi – asiakkaat ovat palanneet sulkuajan sinnittelyn jälkeen

Lounasravintolat ovat päässeet pakon sanelemasta piinasta. Nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Ruokailijoiden määrä väheni ravintola Facessa jo silloin, kun ensimmäiset koronarajoitukset tulivat voimaan. – Liikevaihto tipahti selvästi. Meillä on myös hotellitoimintaa, ja hotelli tyhjeni samanaikaisesti, kertoo Hilkka Koivumäki , joka pyörittää yritystä yhdessä miehensä Pertti Koivumäen kanssa. Ravintoloiden sulkemispakon iskiessä Face päätyi kokeilemaan take away -lounasratkaisua. Seitsemän työntekijän henkilökunta oli yhtä lukuun ottamatta lomautettuna. Hilkka Koivumäki itse ahkeroi keittiön puolella. – Yllätyimme positiivisesti take awayn menekistä, se oli ihana asia. Lounaita käytiin hakemassa vähitellen enemmän ja enemmän. Toki asiakkaat kyselivät, että koska pääsee sisälle syömään. Koivumäen mukaan lounasmenekki oli sulkuaikana noin puolet normaalista. Toukokuun puolivälissä näkyi pientä piristystä myös hotellin puolella, joten yrityksen suunta oli kääntynyt ylöspäin. Face avasi ovensa ruokailijoille taas maanantaina 1. kesäkuuta. – Selkeästi ensin vähän arastellaan, ja sitten rohkaistutaan tulemaan syömään. Maanantai oli vähän hiljaisempaa, mutta seuraavana päivänä oli jo enemmän porukkaa liikkeellä. Rajoitusten purusta huolimatta take away -aterioita menee edelleen. Etenkin ikäihmiset hakevat lounaita mukaansa aamupäivällä. Lounaan tarjoileminen on voimassa olevista määräyksistä johtuen haastavaa. Normaalisti seisovan pöydän periaatteella toimivassa Facessa lounas annostellaan nyt tiskin takaa asiakkaan toiveiden mukaan. Myös Lounasruoka Sallinen keskittyi kahden kuukauden ajan take away -myyntiin. Noutoruoka ei kuitenkaan löytänyt asiakkaita toivotulla tavalla. – Oli hyvin hiljaista. Päivittäinen asiakasmäärä vaihteli viidestä kolmeenkymmeneen, joten piti vähän elää päivän mukaan, kertoo yrittäjä Nata Sallinen . Kun Sallinen avasi lounasravintolan uudessa osoitteessa tammikuussa, vetoa riitti niin, että lounastajia saattoi olla parhaimmillaan jopa sata. Pudotus oli siis melkoinen. – Kyllä siinä jotenkin pärjättiin, kun elettiin päivä kerrallaan. Tukea olemme joutuneet hakemaan. Nata Sallinen on itse lounasravintolan ainoa vakituinen työntekijä muun henkilökunnan koostuessa harjoittelijoista. Myös Sallisen ovet aukesivat uudelleen heti kesäkuun alkaessa. Nata Sallinen on tyytyväinen, sillä päivittäin paikalla on käynyt noin viisikymmentä lounastajaa. – Alkuvuoden lukemiin ei ole palattu, mutta ilmapiiri on paljon pirteämpi. Facen tavoin Sallinen ottaa tiukasti kiinni voimassa olevista rajoituksista. Seisova pöytä on korvattu pöytiin tarjoilulla. Kankaanpään Xmeal-ravintola päätyi koronapelon lisääntyessä ja rajoitusten tiukentuessa toisenlaiseen ratkaisuun kuin Face ja Sallinen. Ravintola oli kokonaan kiinni yhdentoista viikon ajan, ja kaikki työntekijät olivat lomautettuina. – Näimme selvästi, että take away -myynnin vaikutus ei olisi riittänyt kulujen peittämiseen, perustelee yrittäjä Miikka Haapala . Xmeal avasi ovensa torstaina 4. kesäkuuta. Haapala huomasi jo pari viikkoa aikaisemmin ihmisten asenteen muuttuvan ravintolassa syömistä kohtaan. – Moni alkoi kysellä kadulla: "Koska avaatte?" Ihmisillä alkoi olla patoutuma päästä ulos syömään. Sekä asiakkaille että työntekijöille oli ilo tulla takaisin. Avauspäivä olikin Haapalan mukaan asiakasmääriltään aivan identtinen vuoden 2019 vastaavaan torstaipäivään verrattuna. Haapala oli itsekin yllättynyt siitä, että lounastajilla ei ollut kynnystä palata ravintolaan. – Sulkuaika oli kaikille koettelemus. Kristallipalloa ei ole, mutta toivotaan, että tämä oli tässä. "Kyllä siinä jotenkin pärjättiin, kun elettiin päivä kerrallaan. Tukea olemme joutuneet hakemaan. Nata Sallinen, Lounasruoka Sallinen