Ari Tamminen lisäsi palkinto-kokoelmaansa pronssimitalin Kiuruveden iskelmäviikolta. - Elämänmeno - Kankaanpään Seutu

Humppakuningas Tamminen tanssittaa ja kiertää kilpailuissa

Ari Tamminen kaulassaan tuore pronssimitali Kiuruveden iskelmäviikon IskelmäMestarit-kilpailusta. Tamminen on humppakuningas vuodelta 2015.

21.7.2017 9:09

Musiikki on kuulunut Ari Tammisen elämään aina, sen takeena oli pelimanni-isä Tarmo Tamminen.

–Kuusivuotiaana soitin ensimmäiset tanssit, kertoo Tamminen.

Alkuperäinen soitin harmonikka vaihtui pian rumpuihin. Vuosikymmenet kuluivat pelimanniorkestereissa, mutta nyt Tammisella on oma orkesteri nimeltään Ari Tamminen & Narrit, joka keikkailee suunnilleen kerran kuussa. Seuraava esiintymispaikka on Vauhdin lava Jämijärvellä.

Tamminen vahvistaa tiedon, että tanssilavat vetävät nykyisin uutta nuorta sukupolvea, mikä puolestaan haastaa esiintyjiä.

–He ovat käyneet tanssikouluja ja osaavat monia tansseja, eivätkä esiintyjät enää pärjää pelkällä humpalla ja valssilla. Nyt pitää osata masurkka, rumba, jive ja rokki.

Orkesterilla pitääkin olla kattava ohjelmisto, josta poimitaan sopivaa tanssittavaa yleisön mukaan. Salonkylän pelimanneilla oli Tammisen mukaan aikoinaan 300 kappaleen valikoima, josta illan aikana soitettiin sopiva osa.

–Jos yleisö tanssii tangoa, niin sitten sitä soitetaan, ja jos ei tanssi, niin täytyy soittaa jotain muuta.

Yleisön tanssittamisen lisäksi Ari Tamminen käy ahkerasti erilaisissa laulukilpailuissa. Viimeksi viime viikolla hän sijoittui kolmanneksi Kiuruveden iskelmäviikon IskelmäMestarit-kilpailun seniorisarjassa.

Menestyksekkäin vuosi oli vuosi 2015, jolloin Tamminen pokkasi peräti 16 mitalia eri kilpailuista, kruununa humppakuninkaan titteli Suomussalmella Ämmänsaaren työväentalolla.

Mikä kilpailemisessa sitten viehättää?

–Kilpailuvietti kun iskee, niin se on kuin tauti. Se on näyttämisen ja itsensä voittamisen paikka ja mitä enemmän esiintyy, niin sitä vähemmän esiintymistä jännittää.

Seuraavaksi ohjelmassa on Olavi Virta -kilpailu ja Seniorilaulun välierät.

Kilpailuissa on eroja, joissakin saa valita kappaleensa varsin vapaasti, mutta esimerkiksi Olavi Virta -kilpailussa kilpailijoille annetaan kymmenen kappaletta, joista kilpailija valitsee haluamansa.

–Minä kun olen tenori, niin se voi olla vaikeaa. Minun täytyy valita sellainen kappale, jonka äänilaji sopii minulle, enkä voi valita sellaista, mistä eniten pitäisin.

Tamminen laulaa sekä orkesterin säestyksellä käytävissä kilpailuissa että karaokekilpailuissa. Kilpailuissa kiertävät aika lailla samat laulajat.

–Osa osallistuu molempiin, mutta yleensä karaokeihmiset eivät halua laulaa orkesterin kanssa. Siinä kun ei ole tekstejä ja pitää tietää milloin alkaa laulaa. Orkesterin kanssa esiintyminen on haastavampaa.

Kumpi miestä enemmän miellyttää, kilpaileminen ja tanssittaminen?

–Kyllä ihmisten tanssittaminen on mukavaa, mutta kilpailujen kautta voi saada lisää ihmisiä tanssitettavaksi.

Tamminen on julkaissut kaksi omakustannelevyä, joista ensimmäisen, viime vuonna julkaistun levyn vetonaulana oli isä-Tarmon säveltämä Jämijärven humppa.

Pari kuukautta sitten tuli ulos toinen levy, jonka hittinä on Jamppa Tuomisen Tähdenlento.

Tamminen ottaa laulamisen tosissaan ja on jo muutaman vuoden ajan opiskellut laulua laulunopettaja Päivi Vahela-Nykäsen opastuksella Vammalassa noin kerran kuukaudessa.

–Kun rupesin kilpailemaan, niin sijoitus oli aina siellä kymmenennen tienoilla ja ajattelin, että jotain täytyy tehdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset