Työehdot peliyhtiössä ovat hyvät. Töitä on vain arkisin ja päiväsaikaan. Suomesta Joanna Lankoski kaipaa läheisiään, vettä ja saunaa. - Elämänmeno - Kankaanpään Seutu

Peliala työllistää: Joanna Lankoski sai unelmatyön Irlannista

Jos sinulla on ongelmia vaikka Simms- tai NHL-pelin kanssa, niin soita silloin Irlantiin, josta Joanna Lankoski ja hänen neljä suomenkielistä kollegaansa auttavat sinua.

21.7.2017 19:08

KANKAANPÄÄ Joanna Lankoski opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa viimeistä vuottaan tietojenkäsittelyä, kun hän sai tietää yhdysvaltalaisen pelijätti EA:n (Electronic Arts) hakevan palvelukseensa suomenkielisiä työntekijöitä. Työpaikka sijaitsi Irlannissa Galwayn pikkukaupungissa.

Joanna innostui ja päätti hakea paikkaa.

–En tiedä, olisinko uskaltanut lähteä, ellei minulla olisi ollut perheen ja poikaystävän tukea, miettii pian vuoden Irlannissa työskennellyt Lankoski.

Puhelinhaastattelun, kielitestin ja videohaastattelun jälkeen homma oli selvä. Joannaa odotti asiakaspalvelijan työ Galwayssa.

–Haastattelu jännitti ihan hirvittävästi, mutta nyt kun teen töitä niiden samojen mukavien ihmisten kanssa niin ihmettelen, mitä oikein jännitin.

Joannan työnä on ratkaista pelien kanssa syntyviä ongelmia suomeksi, hän on Finnish game advisor.

–Jos asiakkaalta on salasana unohtunut, peli ei asennu tai se kaatuu, luettelee Joanna tyypillisiä työtehtäviä.

Ennen varsinaisen työn alkua uusille työntekijöille annettiin kahden viikon mittainen koulutus. Sitä seurasi kahden viikon harjoittelujakso. Eikä asiakaspalvelija jää yksin sen jälkeenkään, jos vastaan tulee liian hankala ongelma.

–Pystymme konsultoimaan sellaisia ihmisiä, jotka tietävät vielä enemmän.

EA:lla työskentelee neljä muuta suomalaista työntekijää todella monenkirjavassa joukossa. Joanna Lankoski arvelee, että palvelukeskuksessa on edustettuna 18 kieltä.

–Ei siellä paljon irlanninenglantia kuule.

Vapaa-aika kuluu yleensä työkaverien kanssa, mutta jonkin verran hän kertoo myös tutustuneensa Irlantiin.

–Siellä on rauhallinen ja leppoisa tunnelma, mutta ihmiset ovat hieman varautuneita. Ei heidän kanssaan ihan helposti pääse juttusille.

Työnantajaansa Joanna Lankoski kehuu. Uuteen maahan muuttavan ongelmia ymmärretään. Yhtiö esimerkiksi maksoi hotellin kahden ensimmäisen viikon ajan ennen kuin Joanna löysi asunnon.

–Kämppä löytyi portugalilaisen ystäväpariskunnan avulla. Siinä on kaksi makuuhuonetta ja vuokra on 900 euroa kuukaudessa.

Kovaa vuokratasoa selittää se, että kun lama iski Irlantiin vajaat kymmenen vuotta sitten, loppui rakentaminen tyystin ja syntyi pula vuokra-asunnoista.

Myös palkka kestää kuulemma hyvin vertailun Suomeen, eikä työajoissakaan ole valittamista.

–Me olemme töissä kymmenestä seitsemään eli Suomen aikaa 12–21 ja kaikki viikonloput ovat vapaita.

Entäs jos peli menee solmuun tuon ajan ulkopuolella?

–Silloin voi soittaa englanninkieliseen tukeen. Se toimii käsittääkseni lähes aina.

Joanna Lankoski on nyt lyhyellä, viikon mittaisella lomalla Suomessa ja palaa sitten Irlantiin. Pysyvästikö?

–En tiedä jäänkö sinne, mutta ainakin toistaiseksi ja työpaikka on pysyvä. Suomeenkin kyllä kaipaan. Täällä on perhe ja poikaystävä ja saunomistakin kaipaan.

–Sitten on vielä yksi asia mitä kaipaan Suomesta. Vesi. Hanavesi on siellä kyllä juotavaa, mutta maistuu kamalalta.

Irlannin länsirannikolla sijaitseva Galwayn kaupunki on hyvin kansainvälinen. Vaikka siellä on vain 75 000 asukasta, on sen elämä hyvin vilkasta.

–Minusta se tuntuu isommalta kuin Tampere, vaikka on puolet pienempi.

Joka tapauksessa Joanna suosittelee ehdottomasti ulkomaille töihin lähtemistä, jos siihen tulee tilaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset