Rumpali sai menetetyn kuulonsa takaisin – korvaimplantti mullisti kankaanpääläisen Rauli Yrjänän elämän - Elämänmeno - Kankaanpään Seutu

Rumpali sai menetetyn kuulonsa takaisin – korvaimplantti mullisti kankaanpääläisen Rauli Yrjänän elämän

Rauli Yrjänä pystyy taas nauttimaan musiikista täysin siemauksin. Vanerinen rumpusetti kulkee kätevästi mukana ja sopii hyvin kotona treenaamiseen.

23.1.2019 12:00

Miltä muusikosta mahtaa tuntua, kun lähes kokonaan menetetty kuuloaisti palautuu kymmenen vuoden kuulemattomuuden jälkeen?

Silloin musiikin tenho ja koko ympäröivä maailma avautuvat aivan uudella tavalla.

Useita soittimia hallitseva, pääasiallisesti rumpalina musisoiva kankaanpääläinen Rauli Yrjänä sairastui 1990-luvulla Menieren tautiin, jonka oireina ovat kuulon aleneminen, huimaus ja tinnitus.

Vuosi 2005 merkitsi rajua pudotusta huonompaan suuntaan. Yrjänä menetti sävelkorvan käytännössä yhdessä yössä.

–Menieren tauti syö sävelkorkeuden tajua. Tässä vaiheessa kuuloni vaihteli päivästä toiseen, mutta ääni alkoi mennä puuroksi. Alkoi olla todella vaikea saada puheesta selvää, Yrjänä kuvailee.

Vaiva reagoi stressiin, ja Yrjänää alkoi arveluttaa entistä enemmän, kuinka hän pärjää tapaamisessa tai neuvottelussa. Hän oli käytännössä alistunut siihen, että kuulo huononee tasaisesti.

Yrjänä jatkoi sitkeästi sekä työtään Finnish Steel Paintingin projektipäällikkönä että rakasta musiikkiharrastustaan – siitäkin huolimatta, että tauti invalidisoi hänet ja sosiaalinen elämä alkoi olla entistä rajoittuneempaa.

Hän sai kuulolaitteen, joka vahvisti kuullun äänen voimakkuutta. Tämä ei paljon auttanut, kun itse ääni oli utuista puuroa.

Vierähti vuosia niin, että Rauli Yrjänä yritti vain sopeutua heikentyvään tilanteeseen. Hänen vaimonsa Anna-Mari Yrjänä – muusikko myös – luki kuurona syntyneestä tytöstä, joka oli saanut kuuloaistin korvaimplantin avulla. Eikö tämä voisi toimia myös kuulonsa menettäneelle aikuiselle?

Vuonna 2015 implantti asennettiin Rauli Yrjänän huonompaan, oikeaan korvaan, jolla ei käytännössä ollut enää mitään virkaa.

–Prosessori, joka on korvan takana, muuttaa luonnon äänet sähköiseksi signaaliksi. Se kulkee tämän magneetin avulla. Päänahan alla on vastakappale, josta menevät johdot simpukkaan. Siellä on 22 elektrodia, jotka lähettävät sähköistä signaalia suoraan kuulohermoon. Aivot ymmärtävät sen sähköisen signaalin ääneksi, Yrjänä kertoo.

–Se on uskomaton juttu, mutta se toimii. Se on todistettu.

Rauli Yrjänä muistaa, kuinka puoliso Anna-Mari kysyi operaation jälkeen: "Mitä kuuluu?", johon hän vastasi: "Kiitos hyvää!"

–En lukenut huulilta vaan kuulin kysymyksen. Se oli suuri elämys.

Autossa Yrjänä äimisteli, että mitä ihmeen ääniä nämä ovat. Ihmeäänet kuuluivat renkaista ja moottorista.

Vuonna 2018 Yrjänän vasen korva operoitiin vastaavalla tavalla. Ympäristön havainnointi helpottui entisestään.

–Suuntakuulo ja hälykuulo paranivat. Kuulen tarkemmin, mistä ääni tulee ja osaan erottaa äänen hälyn keskeltä.

Korvaimplantti on suhteellisen huomaamaton. Simpukkaan asennetut 22 elektrodia lähettävät sähköistä signaalia suoraan kuulohermoon.

Kuulon palautuminen on ollut Rauli Yrjänälle huikea elämys, mutta samalla se on merkinnyt totuttelua uudenlaiseen maailmaan. Kun on pitkään opetellut korvaamaan kuuloa muilla aisteilla, joutuu vastaavasti totuttelemaan myös siihen, että kuulo tulee takaisin.

–Se oli valtava muutos. Ensimmäiset viikot, jopa ensimmäiset kuukaudet olivat oppimista. Vähitellen totuin siihen, että kuulo pysyy vakiona, puheesta saa selvää eikä tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa kuuntelemiseen.

Yrjänän ei enää tarvinnut välttämättä katsoa keskustelukumppaninsa suuta ymmärtääkseen, mitä tämä haluaa sanoa.

–Oli uskomattoman hienoa, kun musiikki tuli takaisin elämään. Olen taas pystynyt kuuntelemaan monenlaista musiikkia, mistä tykkään. Se on tällaiselle musiikki-ihmiselle merkittävä elementti.

Yrjänän pariskunta soittaa yhdessä Amyrit-kansanmusiikkiyhtyeessä, jonka vetäjänä ja taiteellisena johtajana Anna-Mari Yrjänä toimii. lisäksi Rauli Yrjänä soittaa KaNu Brass -puhallinorkesterissa.

Kun kuulo ei toiminut juuri ollenkaan, hyvästä rytmitajusta oli apua. Rauli Yrjänä soitti sinnikkäästi, apunaan katsekontakti muihin muusikoihin. Aloittipa hän jopa tanssin uutena harrastuksenaan yhdessä Anna-Mari Yrjänän kanssa.

Kuulon palautuminen on merkinnyt suurta mullistusta mielialaan ja toimintakykyyn.

–Kyllä tässä on virtaa tehdä ihan eri tavalla uusia juttuja. Ensin digitalisoin oman kuuloni, sitten muut asiat.

Muiden asioiden digitalisoinnilla Yrjänä viittaa pian valmistuvaan diplomityöhönsä, joka käsittelee johtamista ja tietotekniikkaa, erityisesti digitalisoinnin hyödyntämistä.

Yrjänä suunnittelee vieläpä aloittavansa laulun opiskelun toden teolla, kun aika on sopiva.

–Kuuloni ei vastaa ihan luomukuuloa, mutta se on lähellä sataprosenttista. Korvaimplantti vaikuttaa eri tehoilla eri ihmisiin, ja joillakin palautuu vain esimerkiksi 25 prosenttia kuulosta. Olen siis hyvin onnekas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset