Hanhia ja joutsenia saapunut jo runsaasti Satakuntaan - Elämänmeno - Kankaanpään Seutu

Hanhia ja joutsenia saapunut jo runsaasti Satakuntaan

Samat alueet tuntuvat houkuttelevan lintuja vuodesta toiseen.

Joutsenia on kerääntynyt pelloille jo kymmenittäin.

24.3.2019 18:00

Pori

Lintujen kevätmuutto on päässyt hyvään vauhtiin. Hanhia ja laulujoutsenia on kerääntynyt pelloille jo satamäärin. Vaikka peltoaukeat ovat sulaneet jo lähes tyystin, tuntuvat samat alueet houkuttelevan lintuja vuodesta toiseen muita enemmän.

Joutsenia on havaittu isoimpia määriä muun muassa Säkylän Omahaarassa ja Köyliössä, Porin Kyläsaaressa ja Eurajoen läntisillä peltoaukeilla, joilla havaittiin torstaina yli 700 joutsenta. Metsähanhia on laskettu suurempia määriä Porin Pinomäen ja Ulvilan Vainiolan pelloilla, Nakkilan Leistilänjärvellä sekä Säkylän Köyliössä.

Suurimmat hanhikerääntymät ovat nousseet jo yli 1 000 yksilön. Merihanhien pääjoukot ovat löytyneet puolestaan Porin Preiviikistä ja Eurajoen Verkkokarin alueilta. Metsähanhien joukossa on nähty myös pieniä määriä tundra- ja lyhytnokkahanhia. Ensimmäiset valkoposkihanhetkin havaittiin jo viime torstaina Nakkilan Leistilänjärvellä.

Kyhmyjoutsenten muutto käynnistyi toden teolla kuluneella viikolla myötätuulen siivittämänä. Keskiviikkona Porin Kuuminaisissa muutti 115 yksilöä ja Kallioholmassa lähes 300 ”kyhmäriä”.

Haahkojen paluu on myös pikku hiljaa vilkastunut, ja samoin ovat myös merimetsojen määrät lähteneet kasvuun. Ensimmäiset puolisukeltajien tunnustelijat havaittiin myös kuluneella viikolla tavista, haapanasta, jouhisorsasta ja ristisorsasta.

Yksinäinen punasotka nähtiin torstaina Kokemäen Puurijärvellä. Vesilintujen määrät lisääntyvät heti, kun merenlahdet ja muut kosteikot vapautuvat jäistä.

Kahlaajista töyhtöhyyppien lisäksi on saapunut myös muutama aikainen tylli ja lehtokurppa.

Päiväpetolinnuista on nähty uusina sinisuohaukkoja, aikainen muuttohaukka Porin Yyterissä torstaina sekä sokerina pohjalla isohaarahaukka, joka havaittiin viime tiistaina Nakkilan Leistilänjärvellä ja Luvian Luvianlahdella sekä uudelleen torstaina Porin Kyläsaaressa ja Maaviikin peltoaukealla.

Pikkulintujenkin muutto on saanut hiukan lisää puhtia viime päivien etelävirtauksen myötä. Kiuruja on parhaimmillaan havaittu jo muutamia satoja, muun muassa Kankaanpään Reuhtontiellä 250 yksilöä keskiviikkona.

Rastaista ovat saapuneet musta- ja räkättirastaiden lisäksi ensimmäiset kulo- ja punakylkirastaat. Pulmusia on muuttanut viime päivinä varsin mukavasti. Kottaraisia on havaittu pieniä määriä. Ensimmäiset niittykirviset nähtiin torstaina Kankaanpäässä ja Raumalla, jossa nähtiin samana päivänä myös kangaskiuru.

Uudet muuttajat

Fakta

8.3. sinisorsa

9.3 kurki

10.3. sinisuohaukka, kulorastas

11.3. haahka, 16.3. lyhytnokkahanhi, naurulokki

17.3. tundrahanhi, tukkakoskelo, kottarainen

18.3. pikkujoutsen, haapana, tylli, lehtokurppa, räkättirastas

19.3. tavi, isohaarahaukka sekä

21.3. valkoposkihanhi, ristisorsa, jouhisorsa, punasotka, muuttohaukka, nokikana, kangaskiuru, niittykirvinen ja punakylkirastas

PLY/BirdLife Suomi/Tiira-lintuhavaintopalvelu

Joutsenia on kerääntynyt pelloille jo kymmenittäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos