Katso huikea kokoelma tarinoineen: Siikainen kokosi näyttelyyn yli 30 ryijyä eri vuosikymmeniltä ja vuosisadoilta – ryijystä on moneksi - Elämänmeno - Kankaanpään Seutu

Katso huikea kokoelma tarinoineen: Siikainen kokosi näyttelyyn yli 30 ryijyä eri vuosikymmeniltä ja vuosisadoilta – ryijystä on moneksi

Siikainen juhlistaa 150-vuotistaivaltaan monella eri tapaa. Kunnan mainetta siivittää pärjäämisen kulttuuri ja tekemisen meininki, jonka aistii myös käsityöläisperinteestä.

Monta tarinaa eri vuosikymmeniltä ja vuosituhansilta. Tuija Rajala, Pirkko Aho ja Lea Järviluoma huokaisivat jo helpotuksesta, kun kaikki 30 ryijyä saatiin esille. Näyttely on avoinna liikuntahallilla vain lauantaina 14. elokuuta Siikaisten päivänä.

13.8. 20:31

Mielenkiintoisia tarinoita. Onneksemme kaikki ryijyt ja rekipeitot eivät ole päätyneet lumppukeräykseen, vaikka vuosituhannetkin ovat vaihtuneet. Siikaisten ryijynäyttely osoittaa, että suvun ryijyjä vaalineilla on monta tositarinaa kerrottavana jälkipolville.

Kun ryijyyn laittaa nimikirjaimet, se on tunnistettavissa. Olga Maria (Maija) Ylikahrin Tulppaani-ryijy on vuosimallia 1937 .

Kansanomaisten ryijyjen lisäksi tunnetaan rekiryijyt, penkki- ja tuoliryijyt sekä jugenryijyt, nykyryijyt, miniryijyt ja omatoimiryijyt. Kirsti Valli on tehnyt lapsenlapsille niin hevos- kuin paloautoaiheisen miniryijyn. Tyttären Tiina Holman omistuksessa oleva erikoisempi Koivu ja tähti -ryijy on Sylvi Muuttomaalta, mammalta saatu ja se edustaa 1950-lukua.

Pirkko Aho esitteli, että vanhojen vihertävien ryijyjen alkuperäinen pohjaväri on ollut musta.

Museo ja kotiseutuyhdistyksen aktiivitoimijana Pirkko Aholla oli talkoolaisten Lea Järviluoman ja Tuija Rajalan kanssa melkoinen työ saada kaikki kolmisenkymmentä ryijyä esille. Talkoomiehillä Kauko Ylikoskella, Sulo Järviluomalla ja Simo Aholla sekä nuoremman polven edustajilla Frans Liljalla ja Tommi Aholla oli naputeltavaa liikuntasalissa ennen kuin naiset pääsivät sijoittamaan ryijyjä teemoittain ja väreittäin.

– Onhan se sääli, että näyttely on purettava heti lauantaina Siikaisten päivän päätteeksi, mutta liikuntahallia tarvitaan muuhun käyttöön, talkoolaiset harmittelivat.

Vanhin ryijy pääsi hauraana pöydälle. Vuonna 1848 tehty Ilkka Koskisen omistama ”Kanttorila” oli ehtinyt palvella jo muuriholvin tilkkeenä. Metsäpirtistä se oli päätynyt Siikaisiin, mutta tekijä ei ole tiedossa.

Arja Niinisalon omistuksessa oleva ryijy jäi vielä kaipaamaan nimeä ja suunnittelijaa.

Siikaisten ikiomaa nimikkoryijyäkin näyttelyyn saatiin peräti neljä. Siniruskeiden lisäksi nämä 1960-, 1970- ja 1980 -lukujen teokset olivat saaneet myös keltaisemman version, jonka Leo Forss toi veljensä kalleuksista. Sen on taiteillut Tellervo Loimupalo, Forssin isän serkku vuonna 1980.

Yksi erikoisimmista oli Pohjois-Satakunnan oma ryijymalli, jonka tekijäksi nimettiin Aili Kauraoja.

– Poika pelasti tämän Kullaalla naapuristaan, kun se oli ajautumassa kirppikselle, kertoi Liisa Råberg näyttelyyn tuomansa ryijyn taustaa.

Ryijyn tekijästä ei ole tietoa, mutta ilmeisesti se on kullaalaisten taidonnäyte.

Kirsti Vallin paloauto edustaa neulalla tehtyä modernimpaa miniryijyä lapsenlapselle.

Ryijyt ovat historian kuluessa olleet yleinen häälahja. Sellaisen saivat aikoinaan myös leväsjokelaiset Pauliina ja Kari Lilja. Syyspäiviä-ryijyn on tehnyt Karin äiti Sirkka-Liisa Lilja 1996. Joka nukkaan tekijä on ehtinyt kätkeä monta kaunista ajatusta!

Kaikki tämä vaivannäkö oli yleisön nähtäville vain lauantaina Siikaisten päivänä. Ryijyasiantunti Taina Niemi Kiikoisista auttoi näyttelyvieraita tunnistamaan designia ja mallien vuosikymmeniä.

Näyttelyyn saatiin peräti neljä Siikaisten ikiomaa ryijymallia, hieman eri sävyin. Leo Forssin suvun ryijyn, oikealla, on tehnyt Tellervo Loimupalo vuonna 1980.

Ruusuaiheisia monta ryijyä. Lea Järviluoma., Pirkko Aho ja Tuija Rajala tutkailivat vuoteen 1918 nimikoitua ryijyä.

Siikaisten ryijyt näytille. Talkoolaiset saivat näyttelypuitteet vauhdilla pystyyn.

Talkoolaisilla oli melkoinen työmaa saada ryijyt hyvin esille muutamassa tunnissa, mutta kätevissä käsissä kaikki onnistui.

Komeita käsitöitä, hempeitä värejä ja tunnelmaa. Keskellä erikoisempi Koivu ja tähti, jonka on tehnyt Sylvi Muuttomaa. Perintönä mamman käsityö on kulkeutunut Kirsti Vallin kautta Tiina Holmalle.

Pauliina ja Kari Liljan perintöryijy ja häälahja Syyspäiviä Sirkka-Liisa Liljan tekemänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos