Odotettavissa hyvä sienikausi, kantarelleja noussut roppa­kaupalla: ”Kyllä nyt kannattaa jo saaliin toivossa lähteä metsään” – tässä asiantuntijan vinkit sieni­metsälle

Kesän säät ovat olleet tähän mennessä suotuisia tulevaa sienikautta ajatellen. Sieniasiantuntija ja tietokirjailija Jarkko Korhosen mukaan ennustukset voivat usein mennä päälaelleen, mutta ainakin tällä hetkellä on merkkejä siitä, että sieniä voi tulla runsaasti.

Sieniasiantuntija ja tietokirjailija Jarkko Korhonen vinkkaa, että kantarelleja löytyy parhaiten rehevistä ja tuoreista metsistä. ”Koivua on hyvä olla lähellä, mutta tämä ei ole vaatimus. Kantarelli menestyy monien puulajien kanssa.”

2.8. 11:30

Selvitimme, millaista sienikautta näin loppukesän lähestyessä voidaan odottaa. Sieniasiantuntija ja tietokirjailija Jarkko Korhosella on hyviä uutisia sienestäjille: ainakin haperoita, kantarelleja sekä yksittäisiä tattejakin voi jo löytää metsästä, ja sienikaudesta voi tulla oikein hyvä.

”Sienet tarvitsevat lämpöä ja vettä. Jos mietitään kesän säätiloja, juhannuksen tienoilla oli hyvin lämmintä, ja myös sadetta on tullut hyvin viime viikkojen aikana. Kantarellia on jo noussut roppakaupalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos tulee kahden tai kolmen viikon sateeton kausi, se pysäyttäisi hyvän sienikauden.”

Korikaupalla kantarellia

Korhonen on vasta saapunut ulkomaan lomamatkalta Suomeen eikä ole ehtinyt vielä sienimetsälle, mutta kertoo, että hänen tuttavansa ovat jo onnistuneet löytämään korikaupalla kantarellia.

Milloin sienimetsälle kannattaa lähteä?

”Metsään kannattaa mennä toki aina, koska sillä on tutkitusti rentouttava vaikutus. Kyllä nyt kannattaa kuitenkin jo saaliin toivossa lähteä sinne.”

Korhosen mukaan sieniä ei kannata etsiä enää sen jälkeen, kun lumi ja jatkuvat yöpakkaset iskevät. Kantarellikausi voi kuitenkin kestää melko pitkään lokakuuhun saakka. Suppilovahveroja ei puolestaan kannata lähteä etsimään ennen syyskuun puoliväliä.

Mistä kantarelleja kannattaa lähteä etsimään?

”Koivua on hyvä olla lähellä, mutta tämä ei ole vaatimus. Kantarelli menestyy monien puulajien kanssa. Parhaat sadot löytyvät rehevistä ja hieman tuoreemmista sekametsistä. Jos aikaisempina vuosina on löytynyt jokin kantarellien vakiopaikka, kannattaa mennä sinne, koska rihmasto voi säilyä elossa maan alla jopa vuosikymmeniä.”

Mitä?

Sieniasiantuntijan vinkit sienimetsälle

Kun sieniä kerää ruuaksi, on tärkeää tunnistaa sieni ehdottoman varmasti syötäväksi sieneksi.

Luonto on villi, ja siellä voi olla kaikenlaista: ole siis tarkkana, ettet esimerkiksi astu käärmeen päälle ja tarkista itsesi punkkien varalta sieniretken jälkeen.

Ota sieniharrastuksesta ilo irti. Kannattaa aloittaa helpoilla ja varmoilla lajeilla ja laajentaa tuntemustaan vähitellen.

Lähde: tietokirjailija Jarkko Korhonen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos