Arttu Wiskari palasi koronatauon jälkeen lavoille festivaalikesänä 2022. Marraskuun 12. päivänä hän saapuu Kankaanpäähän itse järjestämänsä Kankaanpään Tori -tapahtuman päätähdeksi.

"Olen suuri Kankaanpää-fani” – kansansuosikki Arttu Wiskari järjestää Kankaanpään Tori -tapahtuman ja kaavailee siitä jokavuotista perinnettä

Molemminpuolinen lämmin suhde käynnistyi ensikosketuksesta, joka oli silkkaa haistattelua.


20.10.2022 9:15

Matkustakaamme ajassa taaksepäin aina jonnekin 2010-luvun hämäriin alkuvuosiin asti.

Pääkaupunkiseudulta ponnistava, maineeseen noussut artisti on saapunut ensimmäistä kertaa keikalle Kankaanpäähän. Artistia, yhtyettä ja teknikkoja kuljettava pakettiauto kaartaa torille autoparkkiin.

Poppoo nousee kulkuvälineestään ja pöllöilee hetken pohtien, mihin suuntaan pitäisi lähteä. Pikkukaupunki on tulokkaille outo, mutta torilla nököttävä pieni Hese tai muu hampparimesta tarjoaa kotoisan elementin.

Torilla on parkissa myös madallettu Volvo, josta kampeaa ylös mies.

”Hei, sä oot Arttu Wiskari”, äijä huutaa.

”Joo”, vastaa artisti.

”Haista v-u!”

Nyt samainen Wiskari on järjestämässä samaiseen pikkukaupunkiin suurta konserttitapahtumaa, joka tottelee nimeä Kankaanpään Tori. Sitä tähdittää Wiskarin ohella troikka maan kärkipään artisteja – Erika Vikman, Mira Luoti, Olli Halonen.

Eikä siinä vielä kaikki – Wiskari puhuu jo nyt jatkumosta. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Kankaanpään Torista tulee jokavuotinen tapahtuma.

Karun ensikosketuksen ja syksyn 2022 välissä on siis tapahtunut jotain sellaista, joka on kietonut Wiskarin ja Kankaanpään peruuttamattomasti yhteen.

Vuoden 2021 Vain elämää -ohjelmassa Arttu Wiskarilla oli suuria vaikeuksia valita kappaletta Abreun tuotannosta. Vanhempia, englanninkielisiä kappaleita Wiskari ei tuntenut omikseen ja uudemmista, suomenkielisistä ohjelman muut artistit olivat jo poimineet parhaat päältä.

”Aloin kuunnella enkkupuolta uudestaan, ja törmäsin Music Everywhere -biisiin. Siinä oli todella hyvä melodia”, Wiskari kertoo.

Artisti sai vision aihepiiristä, jonka pohjalta tehtäisiin suomenkielinen käännösversio. Hän soitti tekstitysaisaparilleen Janne Rintalalle: mitä jos tehtäisiin tuning & cruising -henkinen biisi?

Rintala innostui, ja Wiskari lähetti tälle listan. Se sisälsi 30 sellaista sanaa, joiden piti esiintyä kappaleessa. Yksi näistä sanoista oli Kankaanpää.

”Kankaanpää on jäänyt mieleen, sillä se on ollut ihan ensimmäisiä mestoja, joissa olen tehnyt keikkoja. Kaupungissa on aina ollut jotkut rekka-cruisingit, kun olen vieraillut siellä”, Wiskari valaisee.

”Sitten olen kuullut paljon juttuja Kankaanpään torista, kuinka siellä on järjestetty hienoja toriralleja aikanaan. Tämän takia se päätyi tähän kappaleeseen.

Rintala teki Wiskarin sanalistan perusteella valmiin tekstin. Kaksikko kävi lopputulosta läpi ja totesi, että tämä on juuri sitä mitä pitääkin.

Tästä lähti kiihdytysvaihe Arttu Wiskarin ja Kankaanpään yhteisessä historiassa vuonna 2021. Abreun Music Everywhere -kappale sai Vain elämää -ohjelmassa riehakkaan tulkinnan käännöksenä nimeltä Kankaanpään tori. Duokumppanina Mira Luoti.

Kankaanpään tori -nimen saanut käännöskappale ja sen riehakas esitys suosikkiohjelmassa herättivät suuresti huomiota halki Suomen. Kankaanpäästä Wiskari sai valtavan palauteryöpyn lukuisine Torille!-kommentteineen.

”Joku laittoi live-lähetyksen pystyyn heti biisin julkaisun jälkeen. Livessä autot kiersivät ympyrää Kankaanpään torilla ja luukuttivat sitä biisiä. Se jäi mieleen, se oli hieno homma”, Wiskari mainitsee.

Kankaanpääläiset tosiaan innostuivat diggailemaan Kankaanpään toria aina kaupunginjohtaja Mika Hatanpäätä myöten. Kiintymys on molemminpuolista, sillä Wiskari tunnustautuu suureksi Kankaanpää-faniksi.

Lue lisää: Arttu Wiskarin ja Mira Luodin Vain Elämää -versio nosti Kankaanpään Torin koko kansakunnan huulille – mutta mitä hittibiisin suunnaton suosio kertoo meistä kaikista?

”Kankaanpää on ollut meille aina sairaan hyvä keikkapaikka. Se on ollut myös hyvä välietappi, kun olemme sahailleet Parkanoa ja Tamperetta ja muuta. Olemme olleet siellä varsin usein – Kankaanpää on meille keikkapaikkojen top vitosessa”, Wiskari suitsuttaa.

Oli siis enemmän kuin luonnollista, että Wiskari alkoi vuoden 2021 lopulla suunnitella Kankaanpäähän suurta toritapahtumaa. Ajankohta venähti marraskuuhun 2022, joten puuhamieheksi ryhtynyt artisti joutui hylkäämään alkuperäisen idean toribileistä. Nyt Kankaanpään Tori -tapahtuman pääkonsertti ottaa paikkansa Move Areenalla.

”Meillä on kuitenkin edelleen suunnitelmissa järjestää tapahtumapäivänä jotain ilmaista sinne torille”, Wiskari vihjaa.

Wiskari on juuri nyt keskellä konserttisalikiertuetta. Kankaanpään Tori -tapahtuma järjestelyineen tulee poikkeamaan melkoisesti artistin peruskeikkaillasta.

”On aika paljon enemmän liikkuvia osia. Rakennamme lavat ja kaiken itse. Tapahtumassa on useampi artisti, ja sitten on vielä jatkopaikat ja etkopaikat”, Wiskari kuvailee.

Hän korostaa vielä, että Kankaanpään Tori tehdään ihan omana tuotantona, suuren luokan do it yourself -meiningillä.

”Jos joku arvelee, että mies vain tulee paikalle, lurauttelee ja lähtee menemään, hän erehtyy. Tämä suunnitellaan ja markkinoidaan ja toteutetaan ja hankitaan ja myydään ja ostetaan itse.”

Ja todellakin – Wiskari katsoo jo pidemmälle tulevaisuuteen ja kaavailee Kankaanpään Torista vuosittaista tapahtumaa. Hän vetoaa erityisesti Kankaanpään ja lähikuntien asukkaisiin, jotta uudesta musiikkijuhlasta tulisi kestävä perinne.

”Odotan, että ihmiset tulevat paikalle ja ottavat ilon irti, koska tämä on mahdollisuus tehdä tulevaisuutta. Jos ensimmäinen Kankaanpään Tori menee hyvin, meillä on joka vuosi tämä sama tapahtuma uusilla kasvoilla”, Wiskari lupailee.

Hän on itse valmis ottamaan tapahtuman järjestämisvastuun ainakin muutamaksi vuodeksi. Sen jälkeen joku muu voisi kantaa soihtua eteenpäin.

”Olisi se nyt tylsää, jos siellä olisi aina Arttu Wiskari.”

Kansansuosikki Wiskari palasi pakollisen tauon jälkeen lavoille kesän festivaaleilla. Tuolloin hän havaitsi yleisön joukossa vielä pientä varautuneisuutta koronan jäljiltä.

Käynnissä olevalla konserttisalikiertueen edetessä yleisön käytös on muuttunut vähitellen yhä vapautuneemmaksi.

”On ollut mukava huomata, että jengi nousee seisomaan ja tanssii, vähän liikkuu konserttisalissa. Ei ole vain sellaista pönöttämistä ja odottamista, että keikka loppuu.”

Wiskari on ehtinyt ahertaa myös uuden musiikin parissa. Tulevan albumin ensimmäinen single on näillä näkymin luvassa vuodenvaihteen jälkeen.

Tulossa on Wiskarin itsensä mukaan hyvin hänen tyylisiään lauluja, jotka ovat keskenään kovinkin erilaisia.

”Meikäläinen on vähän tunnettukin siitä, että on aika arvaamatonta, mitä tapahtuu seuraavaksi. Se on hemmetin hauskaa myös, että voi semitosissaan vetää Kankaanpään toria tai sitten laulaa Tuntematonta potilasta.”

Wiskari on laulanut usein isoistakin aiheista, kuten kansakunnan traumoja ruotivassa Suomen muotoisen pilven alla -kappaleessa. Uusissa lauluissa on hänen mukaansa pienempiä aiheita, enemmän hengähdystilaa ja vähemmän nokkeluuksia.

”Hyviä biisejä tulee. Varsinkin muutamasta on tosi hyvä fiilis”, Wiskari lupailee mutkattomasti.

Täytyyhän tämä artikkeli lopettaa vielä yhteen Arttu Wiskarin takavuosien Kankaanpää-kokemukseen, jotta ympyrä saadaan sulkeutumaan.

Kun Wiskari vieraili ensimmäisiä kertojaan Kankaanpäässä, hänelle kerrottiin, että yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Cristal Snow’n patsas. Artisti innostui kovasti ja päätti, että sehän pitää nähdä.

”Siinä torin kulmalla oli toinenkin burger-tyyppinen mesta, johon menimme syömään. Kun tilasin ruokaa, kysyin samalla myyjältä, että onko se Cristal Snow’n patsas missä”, Wiskari muistelee.

”Ei myyjä tiennyt sellaisesta patsaasta mitään. Hän katsoi minua vain hyvin ihmeissään ja kysyi, että mikä Snow.”

Lue lisää: Arttu Wiskarin ja Mira Luodin Vain Elämää -versio nosti Kankaanpään Torin koko kansakunnan huulille – mutta mitä hittibiisin suunnaton suosio kertoo meistä kaikista?

Lue lisää: Arttu Wiskari ja Mira Luoti ajelevat torirallia Kankaanpäässä Vain elämää-sarjassa – katso video

Arttu Wiskari esittää

Kankaanpään Tori

  • Arttu Wiskari järjestää Kankaanpään Tori -tapahtuman 12. marraskuuta.

  • Tapahtuman pääkonsertti on Kankaanpään Move Areenalla klo 19 alkaen.

  • Move Areenalla esiintyvät Wiskarin lisäksi Erika Vikman ja Mira Luoti.

  • Tapahtuman virallisilla jatkoilla ravintola Siili Bar & Terracessa esiintyy Olli Halonen.

  • Wiskari vihjailee myös torilla järjestettävistä ilmaisista etkoista.

  • Vuonna 1984 Espoossa syntynyt Wiskari nousi kansansuosikiksi vuonna 2010 julkaistulla Mökkitie-kappaleellaan.

  • Viisi albumia julkaisseen Wiskarin tunnetuimpiin hitteihin lukeutuvat Tuntematon potilas, Sirpa ja Suomen muotoisen pilven alla.

  • Vuoden 2021 Vain elämää -ohjelmassa Wiskari esitti yhdessä Mira Luodin kanssa Kankaanpään torin, joka oli käännös Abreun kappaleesta Music Everywhere.

  • Versio herätti suuresti huomiota koko Suomessa, mutta etenkin Kankaanpäässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos