Näin toimii Nuorisopassi: Uusittu kuntosali kovassa käytössä – Nämä koululaiset treenaavat kuusi kertaa viikossa

Nuorisopassi innostaa koululaisia kuntoilemaan.

Mikael Viljanen ja Elias Miettinen treenaavat kuntosalilla kuutena päivänä viikossa.

18.10. 20:00 | Päivitetty 19.10. 16:48

Kankaanpään liikuntakeskuksen uusittu kuntosali on maanantai-iltapäivällä ahkerassa käytössä. Upouudet laitteet saavat kovaa kyytiä. Hikoilijoiden joukossa kuntoilevat 15-vuotiaat Elias Miettinen ja Mikael Viljanen.

He kertovat aloittaneensa kuntosaliharjoittelun kolme kuukautta sitten. Osan käynneistään he maksavat Kankaanpäässä käyttöön otetulla nuorisopassilla.

”Minulla on käytössäni salikortti ja välillä olen käyttänyt nuorisopassia, mutta onneksi sisäänpääsy tänne kuntosaliin on muutenkin tosi edullinen, vain kaksi euroa kerralta”, Mikael Viljanen juttelee.

Pohjanlinnan koulusta moni muukin oppilas on tänä syksynä innostunut kuntosalilla käymisestä.

”Meidän koululta ainakin kymmenen muuta oppilasta aloitti treenaamiseen”, he kertovat.

Kaveruksilla on kova tahti, sillä he käyvät kuntosalilla peräti kuusi kertaa viikossa. He kokevat saaneensa uutta virtaa harjoittelusta.

”Kovan treenin jälkeen on aina kiva fiilis. Harrastus rytmittää hyvin arkea. Koneella tulee istuttua entistä harvemmin”, Elias Miettinen listaa harrastuksen hyviä puolia.

Opiskelutulostensa he eivät silti usko paranevan.

”Ei koulu sen paremmalta maistu kuin ennenkään. Sitä vaan odottaa, koska oppitunnit loppuvat, että pääsee tänne treenaamaan”, Mikael Viljanen sanoo.

He harjoittelevat tavoitteellisesti voimanostoa. Kolmessa kuukaudessa poikien lihakset ovat kasvaneet ja tulokset parantuneet huomattavasti. Molemmat nostivat penkistä ensimmäisellä treenikerralla kuutisenkymmentä kiloa. Nyt heiltä onnistuu jo yli 80 kilon nosto.

”Voimaa on tullut lisää, ja painokin on noussut”, he kertovat.

Poikien harkinnassa on aloittaa voimanosto paikallisessa seurassa.

”Sitä ennen täytyy kyllä parantaa tuloksia huomattavasti”, Elias Miettinen tuumaa.

Älypuhelimiin ladattava nuorisopassi on ollut Kankaanpään yläkoululaisten käytössä kuukauden päivät. Nuorisopassilla koululaiset pääsevät 20 kertaa ilmaiseksi uimahallin tai kuntosaliin.

Kaupungin tavoitteena on passin avulla tukea lasten ja nuorten aktiivista ja liikunnallista elämäntyyliä.

Tavoite näyttää toteutuneen, sillä nuorisopassi on kaupungin tilastojen mukaan ollut ahkerassa käytössä. Uimahalliin mennessä nuorisopassia on käytetty 76 kertaa ja kuntosaliin mennessä 168 kertaa. Yhteensä koululaiset ovat käyttäneet nuorisopassin palveluja kuukauden aikana 244 kertaa.

Uusittu kuntosali on muutoinkin päässyt paikallisten suosioon. Elokuussa avatussa kuntosalissa on ollut kaikkiaan jo yli 8<TH>000 käyntiä.

Tällä hetkellä Kankaanpään kaupunki kokeilee nuorisopassin käyttöä kolmen kuukauden ajan. Pilottijakson jälkeen kaupunki voi päättää jatkaa käyttöä. Mikäli kaupunki päättää jatkaa palvelun käyttöä, sen hinta on 189 euroa kuukaudessa, eli sovelluksen vuosikustannukset ovat 2<TH>268 euroa.

Sovelluksen taustalla on Otium Innovations Oy -niminen porilainen yritys. Sovellusta käyttää sen kehittäjän mukaan tällä hetkellä jo 17 kuntaa Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos