Nainen toimitti tiedon valkoisten asemista – punainen tykistö iski heti

Sisällissodassa siviilit kulkivat rintamalinjojen läpi joskus hyvinkin vapaasti. Kuvituskuva, henkilöt eivät liity juttuun.

Kristiinan pataljoonan kolmannessa komppaniassa palvellut krenatööri Nestori Forsbacka todisti 14. maaliskuuta 1918 erikoista tapausta Laviassa.

"Kello 8 aikaan toimitettiin vahdin vaihto ja sattui tällainen välikohtaus, minkä seuraukset koituivat meille sitten melkoiseksi vahingoksi. Uudet miehet oli saateltu jo paikoilleen ja vanhoja tuotiin lepäämään, kun muuan akka käveli vilkkaasti maitohinkin kanssa kallioille päin, samalle suunalle, jossa vihollisen tiedettiin piileskelevän.

Minä huusin pojille, että sitä akkaa ei saa päästää menemään, vaan on käännytettävä takasin!

Pojat yrittivät topata sen matkan, mutta se peijakas rupesi ankarasti rähisemään, että kyllä hän vain maidon hakuun menee, vaikka tappaisitte tähän paikkaan! Lapset itkevät maitoa ja sitä hänen täytyy saada sieltä, mistä on ennenkin saanut! Ja meni aikomaansa suuntaan, kun eivät pojat arvanneet pitää sen vaarallisempana eukon edesottamusta.

Mutta ei kulunut kuin muutama minuutti, kun punaiset aloittivat tykkitulen meitä kohti ja melko tarkasti osuen kohdalleen!"

Sen verran tarkasti punaisten tykki osasi ampua oikeisiin kohteisiin, että Nestori Forsbacka epäili naisen kertoneen punaisille Laviassa olevien valkoisten asemien tarkat sijainnit.

Lähde:

Tuomas Hoppu: Pohjanmaan lakeuksilta Hämeen sydänmaille: Kristiinan pataljoona vapaussodassa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 23.2.1918

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos