Muskarista uutta rytmiä ja sointuja myös senioreiden arkeen

Kankaanpään Musiikkiopiston järjestämä seniorimuskari lunasti heti paikkansa. Kymmenkunta osallistujaa nauttii laulaen ja rytmittäen elämään uusia sointuja.

Tuula Kalliokoski ja Kirsti-Marja Humala hämmästelivät, miten nopeasti aika vierähti muskarissa. Pianonsoittoa opettava Päivi Jurva, keskellä, sai porukkansa syttymään muun muassa Lappi-teemalla.

20.2. 10:42

Musiikkiopiston upeissa tiloissa Kankaanpään opistolla on nyt avaruutta kehitellä uusia toimintoja. Kun pianonsoiton opettajaa ja säestäjää Päivi Jurvaa pyydettiin mukaan ohjaamaan seniorimuskaria, oli vastaus heti valmiina.

”Ennen Kankaanpäähän tuloa ohjasin seniorikuoroa, joten tämä olkoon jatkumoa sille”, Jurva kertoo.

Kuorotaustaa mukaan ilmoittautuneilla ei juurikaan ollut, mutta komeasti kajahtivat perjantaina Lappi-aiheiset laulut Jurvan säestäessä. Kaksi ensimmäistä perjantaita muskaria ohjasi Anna-Mari Yrjänä. Hän on myös kouluttautunut ikäihmisten muskaritoimintaa ohjaamaan.

”Jokaisella on oma tyylinsä. Kevään aikana jokainen ohjaa kaksi kertaa ja minun jälkeeni vuorossa ovat Sanna Sallinen ja Saara Lipiäinen”, Jurva toteaa.

Sallinen on muskariopettaja ja Lipiäisen soitin on harmonikka, joten jokaisessa tapaamisessa on uutta luvassa.

Seniorimuskarin ohjaaja Päivi Jurva tempaisi heti joukkonsa mukaan leikin ja laulun maailmaan.

Muskarilaisina Tuula Kalliokoski ja Kirsti-Marja Humala ottivat musiikin omaan harrastusohjelmaansa innostuksella.

”Olen lapsia kuskannut musiikkiopistoon ja lastenlapsia. Vihdoin minäkin itse”, Humala kiteytti seitsemänkymppisen innolla.

Nuotteja hän osaa lukea yhteislyseoaikojen muistona, mutta soittaminen kaksikätisesti ei jostain syystä luonnistu.

Kalliokosken lähipiirissä musiikki on aina kulkenut osana elämää.

”Olimme Kansallisten senioreiden kanssa tutustumassa musiikkiopistoon, kun kuulin tästä muskarista. Sillä tiellä olen”, Kalliokoski tuumi.

Kankaanpään musiikkiopiston tilat ja välineet mahdollistavat uusiakin avauksia perheen pienimmistä ikäihmisiin asti.

Puheensorina täytti salin muskarilaisten asetuttua rinkiin. Miten sinä taputtaisit nimesi? Rytmileikeissä väki lämpeni nopeasti, kun kaikille tuttu leikki alkoi: pää, olkapäät, polvet varpaat... istuenkin homma sujui.

Miten eri tavoin kehoakin voi soittaa. Reideltä ääni on ihan erilainen kuin rintamuksesta. Kaikilla myös sormet napsuivat. Kun ääni yhdistettiin taputuksiin, lähtivät lanteetkin keinumaan. Oltiin kuin discossa.

Ääni avautui, kun hoettiin antaumuksella kirkonperäpilaria. Lopulta sekin kuulosti musiikilta. Prillet ja prollet saivat rytmin Tuiki tuiki tähtönen -sävelistä.

Ohjaaja kannusti myös hyräilemään mukana. Laulun lahjaa kun kaikille ei ole suotu.

”Uskaltakaa laulaa”, ja sen viestin muskarilaiset todella täyttivät.

Tiedä vaikka se kuorokin käynnistyisi tältä pohjalta. Niin komeasti kajahtivat päivän teemaan sopivat Tunturisatu, Lapin tango ja Rakovalkealla -laulut.

Pohjolan yössä löysin mä kerran ystävän...”

Muskarin sosiaaliset, musikaaliset ja aktivoivat tavoitteet täyttyivät. Seuraavan kerran Jurvan ohjaama muskari kokoontuu 3. maaliskuuta Aspintalossa. Silloin teemana on meri.

Uutta ja kivaa joka toinen perjantai. Pirjo Kallioniemi, Helena Laaksonen, Varpu Turunen, Marja-Leena Rinne, Paula Ala-Hannula, Tuula Kalliokoski, Kirsti-Marja Humala, Vuokko Vienola ja Arja Salmijärvi suosittelevat seniorimuskaria mullekin.

Näin kumajaa rintamus. Kokeilkaapa sitten reisien taputusta, Päivi Jurva ohjeistaa.

Pää, olkapää, polvet, varpaat ... ja alkulämmittely oli valmis.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos