Katso kuvat: Niinisalon ryssänmontulla talvi-ilot tulivat todeksi: pulkkailua, makkaraa, hernerokkaa ja laskiaispullia

Omaishoitajien yhdistyksen hernesoppa maistui ja lapset saivat nauttia vauhdin hurmasta.

Touko Savolainen ja Tahvo-koira pelmahtivat ihan sattumalta koko perheen kanssa Niinisalon riemuihin museonmäelle.

19.2. 16:10

Jämin ladut ovat kuulemma huippukunnossa. Niin oli lumiset laskettelurinteet myös Niinisalon ryssänmontulla. Touko Savolaisen kiituri luisti hyvin ja omat riemunsa koki myös Janne ja Ulla Savolaisen koira Tahvo.

Minea Mäenpää ja Suvi Salmenlahti, edessä, nauttivan harjun rinteistä.

”Sattumalta osuimme tapahtumaan. Jämillä kyllä olemme käyneet, Savolaiset totesivat kivasta riehayllätyksestä.

Kankaanpäässä hiihtoloma sää oli mitä parhain, joten pulkkailu maistui Minea Mäenpäälle. Seurakseen hän sai Ylöjärveltä papan luo kylään tulleen Suvi Salmenlahden.

Lasten posket helottivat, kun montun jyrkkiä rinteitä kiipesivät tiuhaan ylös. Kaikkien onneksi pahimmat räntäkelit eivät Niinisaloon iskeneet. Aamulla jopa aurinko näyttäytyi.

Harju tuntee nimen ryssänmonttu, mutta nimen historia ei ole selvinnyt. Kylän aktiivina nimen alkuperää on Hannu Vienolan mukaan yritetty selvittää, mutta haarautuvia tarinoita on liian monta kiteytettäväksi. Museonmäkeä ja salonharjua rinteiden nimeksi on yritetty tarjota, mutta ryssänmonttuna se kansan kielellä elää.

Pirkan hiihdolle vihkiytynyt huoltomies Raimo Soininen ilahtui, kun lunta sateli viikonloppuna kymmenisen senttiä. Se voisi riittää tapahtuman toteutumiseksi.

Jouko Vähämäki arveli, että lumiongelma saattaa ilmaantua Hämeenkyrön päässä.

Siinä rupatellessa laavun nuotio sai mukavat hiillokset laskiaisriehan kunnaksi. Kankaanpään seudun Omaishoitajien varainkeruutilaisuus veti hyvin väkeä hernekeittotykillä ja yhteistyö Niinisalon kyläyhdistyksen kanssa toimi niin kuin pitääkin: toinen toistaan täydentäen.

Niinisalon laskiaisriehassa makkaroiden paistumista odotellessa saattoi piipahtaa myös museossa ja nauttia yhdistysaktiivien hernekeittoa ja popsia laskiaispullia.

Hernekeiton tykkimestarina häärinyt Jorma Alanen vakuutti joukkojaan, että paras soppa syntyy lihaisana ja pelkällä suolalla maustettuna. Lukekoot ohjeessa vaikka mitä meirameita. Veikko Merivirta ja Veli Kuivanen todistivat, että ”paikkansa pitää, kun lihaakin oli yllin kyllin.”

”Saimme lahjoituksena Halpa-Hallilta herneet ja Huhtahyviltä lihat”, kiittelivät omaishoitajien yhdistystä luotsaava Hilkka Alanen ja hallituksen jäsenet Kaarina Tuominiemi ja Lea Hirvimäki.

Keittiön naiset ovat kalaruuan ystäviä, joten Alanen itse käy paljon pilkillä ahvenien toivossa. Jäiden sulamista puolestaan odotteli Tuulikki Mustaniemi, että pääsisi laskemaan katiskan järveen.

Mailis Linnolan myymät arvat saivat kassan kilahtelemaan, mutta ei ihme. Villasukat saattoi saada kahdella eurolla.

Ryssänmontun harjuilta moni pulkkailija sai ensikokemuksensa.

Esa Pitkälän arpaonni yllätti omaishoitajien yhdistyksen tapahtumassa. Talousvastaava Seppo Nurmisen auton peräkontista löytyi tavara lähes joka arvalle.

Sade oli ajoittain varsin kosteaa. Raimo Soininen, Hanna Kenttä, Jouko Vähämäki ja Kalervo Kinnari pitivät huolen, että myös laavulla palvelu pelasi.

Veikko Merivirta ja Veli Kuivanen herkuttelivat lihaisalla hernerokalla.

Niinisalon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kenttä muistutti myös pilkkikilpailuista, jotka koittavat Valkeajärvellä 4. maaliskuuta.

Mailis Linnola ja Tuulikki Mustaniemi myivät arpoja Kankaanpään seudun Omaishoitajien yhdistyksen hyväksi. Esa Pitkälä päätti kannattaa ja lopulta Seppo Nurmisen, takana, listalla näytti jokainen valinta voittavan.

Ihan sikajyrkät rinteet, kuului kommentti lasten suusta. Kun useamman kerran tarpoi montusta mäenpäälle, sai takuuvarmasti punaposket.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos