Suomesta on tällä hetkellä vaikea löytää sellaista henkilöä, joka ei olisi vähintäänkin kuullut artistista nimeltä Käärijä.
Musiikissa puhutaan kuulijan mieltymyksistä, mutta Käärijän tapauksessa voidaan hyvällä omallatunnolla todeta, että ainakin tuore Uuden Musiikin Kilpailun voittoveisu Cha Cha Cha upposi kansan syviin riveihin kuin sula veitsi voihin. Kappale valittiin murskaavalla äänivyöryllä edustamaan Suomea toukokuussa Liverpoolissa kilpailtaviin Eurovision laulukilpailuihin.
Käärijä saapui Kankaanpäähän suoraa Madridista.
Euroopan laajuisesta sosiaalisen median kiinnostuksesta ja vedonlyöntiyritysten kertoimista pystyy hyvällä omallatunnolla ilman sinivalkoisia laseja toteamaan, että menestyminenkään viisulavalla ei olisi tällä kertaa yllätys.
Ennen lopullista Euroopan valloittamista Käärijä nähtiin pääsiäissunnuntaina kankaanpääläisen juhlayleisön edessä Siilifestien toisen illan pääartistina.
”Eilen olin keikalla Madridissa ja tänään täällä Kankaanpäässä. Kyllä ne Espanjassakin osasivat, mutta täällä osataan vielä paremmin – eikö!”, lämmitteli Käärijä juhlakansaa keikkansa alussa.
Kuulijakunta Käärijän keikan aikana oli monipuolinen. Siilifestien sunnuntaipäivä oli ikärajaton, lavan edessä nähtiinkin runsaasti nuoria.
Täysin tyhjästä Käärijä ei kuitenkaan UMK-lavalle noussut. 29-vuotiaalta helsinkiläiseltä on tullut viimeisten vuosien aikana tasaisesti materiaalia verkon suoratoistopalveluihin. Suurta mainstream-radiosoittoa ei ole kuitenkaan herunut ennen Cha Cha Chata. Miehen ainokainen albumikin nousi Suomen viralliselle albumilistalle vasta kolme vuotta julkaisunsa jälkeen, kiitos UMK-julkisuuden.
Yhden hitin ihmeestä ei kuitenkaan Käärijän tapauksessa voida puhua, sen voi todeta jokainen miehen livespektaakkelin nähnyt.
Käärijän, eli Jere Pöyhösen ihoa komistaa Rammstein-yhtyeen tatuointi. Myös miehen musiikissa on aistittavissa suositun saksalaisyhtyeen sävyjä.
Kankaanpäässä keikka käynnistyi kappaleella Yhtä vailla, joka satiirisella tavalla kolahtaa lähes kaikille joskus uhkapelaamista ja vedonlyöntiä harrastaneille pelureille.
Noin tunnin mittaisella setillä kuultiin myös muun muassa Välikuolema, Viulunkieli ja Klo23- kipaleet. Paidaton riehuja- biisin aikana yleisönkin puolella innostuttiin ottamaan niin sanotusti ”pelti paljaaksi”.
”Täältä Kankaanpäästä tulee näemmä pelkkiä punttiukkoja”, veisteli Käärijä.
Keikan kruunasi luonnollisesti yleisön kovasti odottama Cha Cha Cha, joka kuultiin peräti kahdesti.
Käärijä sai keikan aikana fanilahjoja ja -kirjeitä.
Ennen keikkaa lavan liepeillä tehty pikagallup osoitti ainakin osaltaan Käärijän tämän hetken menestyksen salaisuuden. Se löytyy hyvästä lavameiningistä, värikkäästä ja aidosta persoonasta sekä hetkittäin jopa kiusallisen todenpuhuvista lyriikoista.
Esimerkiksi juhlimisesta kertova Cha Cha Cha osuu täydellisesti jäyhien suomalaismiehien stereotypiaan. Muutama Pina Coladakaan ei vielä välttämättä auta tuhoamaan jäämiesmäistä ulkokuorta, mutta kunhan lopulta ”sokka irtoaa”, monesta meistä kuoriutuu lopulta eri mies.
Käärijä otti hyvin huomioon yleisönsä muun muassa välispiikkien ja kappaleiden yhteydessä.
Viimeiset parit viisut on voitettu muulla kuin englanninkielisellä kappaleella. Parhaimmillaan suomenkielinen kappale on sijoittunut kisoissa historian saatoissa seitsemänneksi.
Nyt kun Suomi on juhlallisesti liittynyt Natoon, miesten jalkapallomaajoukkue on päässyt arvokisoihin ja Leijonat ovat louhineet useamman kultamitalin jääkiekkokentillä, olisiko seuraava sukupolvikokemus Suomen euroviisuvoitto suomenkielisellä kappaleella?
Nyt tai ei koskaan.
Cha Cha Chata tanssitaan euroviisulavoilla toukokuussa. Ensimmäinen semifinaali, jossa nähdään myös Käärijä, kilpaillaan 9. toukokuuta. Eurovision laulukilpailun finaali kuullaan lauantaina 13. toukokuuta.