Nuorisovaltuuston kaksi ensimmäistä kokousta Satakunnan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimenä ovat keskittyneet järjestäytymiseen ja heitä koskeviin hankkeisiin.
Toisessa kokouksessa huhtikuussa tuntumaa saatiin muun muassa maksuttoman ehkäisyn hankkeeseen, jota kokouksessa esitteli hankekoordinaattori Anna-Maija Heikkilä. Kyse on alle 25-vuotiaille nuorille tarkoitetusta kokeilusta, joka koskee nyt kaikkia hyvinvointialueen kuntia.
Sen lisäksi toisessa 5. huhtikuuta pidetyssä kokouksessa on asialistan mukaan esitelty lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialuetta. Pöytäkirjaa kokouksesta ei vielä ole saatavilla, mutta esille on noussut erityisesti huoli nuorten mielen rasitteista.
Nuorisovaltuustoa luotsaa Jaakko Kulmala Eurajoelta. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on Mira Malmi, 15, Merikarvialta ja toinen varapuheenjohtaja Janika Anttila Kokemäeltä. Malmi on valittu myös nuorisovaltuuston tiedottajaksi.
”Haluamme ja pystymme vaikuttamaan. Suunnittelemme nuorten mielenterveyteen liittyvää tapahtumaa Suomi-Areenaan”, Malmi kertoo yhtenä valtuuston nuorimmista.
Nuorisovaltuustoa Malmi kuvaa aktiiviseksi ja kivaksi porukaksi. Kaikki muut nuoret ovat olleet hänelle uusia tuttavuuksia.
Tiedottaja hoitaa kokouksista, toiminnasta ja erilaisiin työryhmiin osallistumisista tiedottamisen ja viestinnän esimerkiksi sosiaalisen median kanaviin. Malmi korostaa, että viestintää suunnataan nimenomaan nuorilta nuorille.
Nuorisovaltuutetut valitaan vuodeksi kerrallaan. Malmi ja hänen varalleen valittu Peppiina Luoma ovat toimeliaita nuoria, malmi muun muassa kuuluu Merikarvian yhteiskoulun tukioppilaisiin.
Nuorison lakisääteisille vaikuttamistoimielimille tulee taata tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Satasoten nuorisovaltuustossa joka kunnalla on edustaja ja varajäsen. Valitun tulee olla 13–20-vuotias satakuntalainen nuori.
Jämijärveä edustaa Lauri Tervalehti (Sara Pietilä), Kankaanpään kaupunkia Oula Vuorinen (Eevi Keskitalo), Karviaa Ilona Nevala (Aada Mustajärvi), Merikarviaa Mira Malmi (Peppiina Luoma), Pomarkkua Riku Kanervisto (Essi Närvä) ja Siikaisten kuntaa edustaa Janica Nurminen (Leevi Halminen).
Hallintosäännön mukaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda päätöksenteko ja hyvinvointialueen kehittäminen lähemmäksi satakuntalaisten nuorten arkea. Satakunnan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia nuorten yhteisöllisyyden edistämiseksi Satakunnassa.
Sihteerinä toimii nuorisovaltuuston jäsen, hyvinvointialueelta nimetty nuorisovaltuuston ohjaaja, tai muu poliittisesti sitoutumaton henkilö, kenellä on tuntemusta hyvinvointialueen toimialoista. Sihteerinä on Satakunnassa alkuvaiheessa toiminut Mira Metsälä, joka on Satakunnan hyvinvointialueen viestintäasiantuntija.
Aluehallitus asettaa hyvinvointialueen nuorisovaltuustolle niin sanotut kummivaltuutetut poliittisista ryhmistään. He osallistuvat pyydettäessä nuorisovaltuuston kokouksiin ja käyvät toimielinten esityslistalla olevia asioita läpi yhdessä nuorten kanssa.
Nuorisovaltuusto kokoontuu viisi kertaa vuodessa. Seuraavat kokoukset pidetään 30. elokuuta, 25. lokakuuta ja 13. joulukuuta 2023 kello 18.
Mikä?
SataNuVa
toimii yhteistyössä alueensa kuntien nuorisovaltuustojen kanssa sekä hyvinvointialueen muiden vaikuttamistoimielinten kanssa
tekee aloitteita, esityksiä ja kannanottoja aluehallitukselle ja lautakunnille
tiedottaa aktiivisesti käsittelemistään asioista hyvinvointialueen viestinnän kautta
laatii oman toimintasuunnitelma ja talousarvion sekä raportoi
kannustaa hyvinvointialuetta vahvistamaan nuorten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksia
toimii asiantuntijana ja valmistelee saamiaan toimeksiantoja
seuraa palvelujen toteuttamistoimia ja tarvittaessa ottaa kantaa asioihin
osallistuu oikeuksien valvontaa edistäviin koulutuksiin ja tilaisuuksiin.
Lähde: Nuorisovaltuuston hallintosääntö
Lisätty Mira Malmin haastattelu 2.5. kello 16.39