Kankaanpää ei luovu pakkoruotsista –energiajuomat pois alle 15-kesäisiltä

KANKAANPÄÄ Sivistyslautakunnassa keskusteltiin kielten opetuksesta. Perussuomalaisten valtuustoaloitteessa esitettiin, että Kankaanpäässä pakkoruotsin opettamisesta luovuttaisiin. Valtuustoaloitteessa perussuomalaiset esitti, että Kankaanpään kaupunki hakeutuisi Suomen hallitusohjelmassa olevaksi kokeilualueeksi, missä pakkoruotsia ei opetettaisi.

Pohjanlinnan koulun vanhempainyhdistys puolestaan yrittää saada myös Kankaanpäässä kauppiaat myyntirajoituksen taakse. Tällä hetkellä Kankaanpäässä vain Halpa-Halli rajoittaa energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille.

Teuvo Roskala (ps.) esitti Markus Ruuhimäen (ps.) kannattamana, että perussuomalaisten valtuustoaloite pakkoruotsia koskien hyväksyttäisiin.

Sivistysjohtaja Heikki Kiviniemi ei lämmennyt perussuomalaisten aloitteelle, sillä lainmuutos on vasta lausuntokierroksella eikä sen lopullisesta sisällöstä ole vielä tietoa. Kiviniemen vastaesityksen tukena oli myös Kankaanpään virkarehtorien kanta, mikä oli aloitetta vastaan.

Suoritetussa äänestyksessä Roskalan esitys hävisi sivistysjohtajan esitykselle äänin 6-1. Näin ollen Kankaanpään kaupunki ei luovu pakkoruotsista ainakaan tässä vaiheessa.

Myös toista kieliasiaa käsiteltiin kokouksessa. Perusopetuksen kieltenopettajien esityksessä esitettiin, että Kankaanpään kaupunki lopettaisi neljännelle vuosiluokalle valinnaisena olevan saksan kielen opetuksen.

Niin sanottua a2-kieltä opetetaan kaksi tuntia viikossa ja tähän asti opetukseen on osallistunut Kangasmetsän ja Keskustan koulun oppilaita yhteisessä ryhmässä. Ryhmä on perustettu, mikäli opetukseen on ilmoittautunut vähintään 12 oppilasta.

Useat oppilaat ovat keskeyttäneet saksan opiskelun, joten ryhmä on pienentynyt yläkouluun mennessä usein alle 10 oppilaan ryhmäksi. Myös lisääntynyt ruotsin kielen opiskelu on aiheuttanut ongelmia a2-kielen opiskeluun. Liian monen vieraan kielen opiskelu alakoulussa koetaan vievän voimia pakollisten kielten opiskelulta.

Myös alakoululaisten vanhempia oli kuultu kieltenopettajien esitystä tehtäessä.

Kieltenopettajat esittävät, että saksan kielen a2-ryhmää ei enää ensi syksynä muodostettaisi, vaan saksan kielen opetus järjestettäisiin kerhomuotoisena.

Sivistyslautakunta hyväksyi esityksen.

Juomien myyntiä rajoitetaan?

KANKAANPÄÄ Pohjanlinnan koulun vanhempainyhdistys lähestyi sivistyslautakuntaa kirjeellä, minkä mukaan yhdistys yrittää rajoittaa energiajuomien myymistä alle 15-vuotiaille.

Vanhempainyhdistys esitti, että sivistyslautakunta lähtisi puoltamaan energiajuomien kieltoa.

Vastaavanlainen myyntirajoitus on tehty esimerkiksi Nakkilassa, missä paikallisen vanhempainyhdistyksen ajaman myyntikiellon takana ovat muun muassa koulu, kioski ja kauppa.

Pohjanlinnan koulun vanhempainyhdistys yrittää saada myös Kankaanpäässä kauppiaat myyntirajoituksen taakse. Tällä hetkellä Kankaanpäässä vain Halpa-Halli rajoittaa energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille.

Sivistyslautakunta puolsi vanhempainyhdistyksen esitystä yksimielisesti.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Peruskouluaikana yli 20 vuotta sitten luin ruotsia. Tykkäsinkin siitä. Ja tuon kielen osaaminen laajentaa huomattavasti mahdollisuuksia esimerkiksi seurata kotimaista ja pohjoismaista mediaa, mm. Ylen ruotsinkielisiä ohjelmia ja ruotsalaisten lehtien nettisivuja. Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on helpompi liikkua, kun osaa paikallista kieltä. Ja helpottaa se ruotsin kielen taito kotimaassakin kommunikointia monilla paikkakunnilla.

    Sen sijaan yhtään mitään en ole 40 vuoden ikään mennessä tehnyt pakkokemialla ja pakkofysiikalla. Myös pakkokuvaamataito on osoittautunut varsin tarpeettomaksi. Näiden kolmen aineen osalta ihan tavallinen maalaisjärjellä tapahtuva havainnointi on riittänyt. Koulu ei mitään välttämätöntä lisäoppia näissä asioissa antanut. Milloin näitä pakkoaineita aletaan vaatia pois opetussuunnitelmista?

  • tvång

    Ainahan koulussa on pakollisia aineita opiskeltu. Ken keksi termin ”pakkoruotsi” antoi luvan jättää läksyt tekemättä. Ennen luettiin koulussa kieli enempi. Oli lukiossa pakkosaksaa ja pitkää matikkaa. Pitkä englanti ja ruotsi siinä kulki mukana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio