Kankaanpään Seutu

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi vuoden 2018 Otto-Iivari Meurman -palkinnon Kankaanpään kaupungin pitkäaikaiselle kaupunginarkkitehdille, tekniikan tohtorille Maija Anttilalle, joka on tehnyt pitkän ja merkittävän elämäntyön kaupunkisuunnittelijana sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kulttuuripersoonana.

–Väsymättömästi hän on osallistunut keskusteluihin paremman rakennetun ympäristön puolesta ja Kankaanpään kaupunginarkkitehtina myös kantanut vastuun toteutuksista. Hänen intohimoinen suhtautumisensa rakennus- ja kaupunkitaiteeseen on ollut rakentavaa ja tavoitteellista, mikä on nähtävissä Kankaanpään monipuolisesti taiteellisessa kaupunkikuvassa, perusteli palkintolautakunnan puheenjohtaja Mikko Nurminen.

–Maija Anttila on esimerkillään rohkaissut muiden pienten ja keskisuurten kaupunkien suunnittelijoita osallistumaan ja ottamaan osaamisensa edellyttämää roolia.

Maija Anttilan tie kaupunkisuunnittelijaksi alkoi piirtäjänä ja suunnittelijana Osmo Lapon arkkitehtuuritoimistossa ja jatkui arkkitehtiylioppilaana ja toimistoarkkitehtina Porin kaupungin asemakaavaosastolla. Porissa työskennellessään Maija Anttila toimi vastuullisena suunnittelijana kaavahankkeissa, joiden tuloksena syntyi muun muassa maankäytön suunnitteluoppaissa 1980-luvulla esimerkkinä käytetty Leppäkorven kaupunginosa.

Siirryttyään Kankaanpään kaupunginarkkitehdin virkaan 1980-luvun lopulla Maija Anttila ryhtyi määrätietoisesti kehittämään kaupunkia kokonaisvaltaisesti laadukkaalla kaupunkisuunnittelulla, arkkitehtuurilla ja kaupunkitaiteella.

Kankaanpäähän nousi 1990-luvulla useita korkeatasoisia kohteita, muun muassa virastokeskus ja taidekoulu sekä lukio.

Samoin peruskorjaussuunnittelu on ollut laadukasta. Keskustan kehittämiseen on voitu panostaa monin EU-projektein.

Maija Anttila on ollut yhdessä Kankaanpään taidekoulun silloisen rehtorin Liisa Juhantalon kanssa luomassa ja kehittämässä Taidekehää, yli sadan kaupunkirakenteeseen liittyvän teoksen kokonaisuutta.

Maija Anttila väitteli tohtoriksi teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2008 aiheesta Taidekehän tarina: Kankaanpään kulttuurinen ja fyysinen muutos taidekaupungiksi diskurssien valossa.

Maija Anttila on osallistunut aktiivisesti rakennettuun ympäristöön liittyvään yleiseen keskusteluun. Rohkeasti hän on puolustanut arvokkaita rakennuksia, julkista kaupunkitilaa ja kaupunkitaidetta.

Anttila on toiminut aktiivisesti paikallisessa taideyhdistyksessä ja Satakunnan taidetoimikunnassa, minkä myötä hänellä on ollut myös erinomainen näkemys kirjoittaa oikean mittakaavan tavoitteita ja toimenpiteitä asettava, laajasti kiitelty teos Kauas katse kantaa -Satakunnan arkkitehtuuripolitiikka.


Kommentit (1)

  • Antti Perälä

    Onnea Maija ja Kankaanpää
    Ex-kankaanpääläisenä kun ajoittain vierailee Kankaanpäässä, tulee ihailtuna kaupunkikuvaa. Torin seutu on eheää ja tyylikkäästi rakennettua, vaikka osa rakennuksista on hyvinkin vanhoja.Kerrostuksellisuus ei ajoilta tulee hyvin esiin. Tiilirakentaminen luo yhtenäistä kuvaa ja siellä täällä on varsinaisia helmiä, kuten Virastotalo ja Taidekoulu. Taidekehää en ole missään muussa kaupungissa havainnutkaan. Täytyypä tulevana kesänä tutustua siihen kokonaisuutena. Aivan upeaa kaupunkisuunnittelun käytännön tasolla edustaa liikuntakeskuksen ja ison yläkoulun sijoittaminen samaan kortteliin. Ilman katujen yliyksiä ne palvelevat toinen toisiaan kovinkin sujuvasti ja turvallisesti. Hyvää jatkoa Kankoonpeehen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio