Männikkö luo lukutunnelmaa

Linnut visertävät kirjastossa. Keväällä valmistunut kuvataiteilija Julia Kukkonen maalaa Fookus pinean kirjaston seinille.

Marjo Keski-Heikkilä
Männikkö luo lukutunnelmaa

Julia Kukkonen voitti taidekilpailun, jossa haettiin teosta Kankaanpään uudistuvan kirjaston kahdelle seinille. Kolmannen palkinnon sai kirjastonjohtaja Aini Lähteenmäeltä Kirsi Jaakkola, oikealla.

Marjo Keski-Heikkilä

Rakennusprojektien kulttuuriprosentilla saa vaikka mitä, kun tahtoa on. Kankaanpään saneerattavan ja modernisoitavan kirjaston rakennustyöt edistyvät. Jo varhaisessa vaiheessa taiteilijatkin on saatu suunnitteluun mukaan.

Keväällä julistetun taideteoskilpailun maanantaina julkistettu voittaja Julia Kukkonen lupaa kirjastoon mäntymetsää ja lintujen laulua. Arkkitehtiopinnoissakin kandidaatiksi asti edennyt kuvataiteen opiskelija äimistyi voitosta, mutta vastavalmistuneena taiteilijana hän tiedosti ehdotuksensa monipuolisuuden.

–Ääni kutsuu rentoutumaan ja se tuo luovaa ilmapiiriä, Kukkonen visioi kirjastoa myös viipymisen, opiskelemisen ja oleilun tyyssijaksi.

Kukkosen arkkitehtiopinnot saivat uuden latauksen Kankaanpään taidekoulussa. Kukkonen tarvitsi opintoihinsa jotain pohdiskelevampaa ja runollisempaa otetta, ja uusi maailma löytyi Kankaanpäästä taidekoulusta.

Marjo Keski-Heikkilä
Julia Kukkonen, vasemmalla, myös toteuttaa teoksen maalaamisen ja teoksen luontoäänien nauhoittamisen. Toiseksi sijoittui Outi Karsikas ja kolmannen palkinnon sai Kirsi Jaakkola, oikealla.

Julia Kukkonen, vasemmalla, myös toteuttaa teoksen maalaamisen ja teoksen luontoäänien nauhoittamisen. Toiseksi sijoittui Outi Karsikas ja kolmannen palkinnon sai Kirsi Jaakkola, oikealla.

–Kilpailuhaasteessa mäntymetsä alkoi hahmottua selkeänä heti alussa ja loppumetreillä äänestä löytyi toinen taso, Kukkonen kertoi luovasta prosessista.

Hän oli perehtynyt tarkemmin myös hiljaisuuden kokemiseen ja tutkimustuloksiin, miten luonnon äänet vaikuttavat keskittymiseen.

–Mahtava päästä tekemään isoa projektia heti valmistumisen jälkeen, Seinäjoen taidehallilla kesätaiteilijan pestiä hoitava Kukkonen iloitsee.

Raadin mielestä oleellista on, että teos hahmottuu myös ulkona liikkuville. Teos toteutetaan tiettyyn tilaan lainausosaston länsipäätyyn, eli pesäpallokentän puoleisen seinän yläosaan jatkuen lehtisaliin vastakkaiselle seinälle. Kahdella kolmiomaisella pinnalla teoksesta tulee korkeimmillaan 4-metrinen ja leveimmillään 7-metrinen.

–Teosehdotuksista moni puhutteli, kirjastonjohtaja Aini Lähteenmäki, museonjohtaja Eeva-Kaisa Haikonen ja Samkin kuvataideyksikön koulutusvastaava Matti Velhonoja kertoivat.

Heidän lisäkseen raatiin kuului läänintaiteilija Marjo Heino TAIKE:sta.

–Kolmen kärjestä olimme aika tavalla yksimielisiä, Haikonen kiitteli tilan taitavaa huomioimista.

Prosentti taiteelle -ajatuksella kirjaston teos on nyt Kankaanpäässä toinen toteutettu hanke. Ensimmäisenä julkistettiin Kasvan suuremmaksi -veistos, jonka toteuttivat Talvikki Lehtinen ja Ensio Härkönen. Se sijaitsee remontoidun Keskustan koulun pihapiirissä.

–Toivottavasti taide on aina mukana, kun rakennetaan, Haikonen totesi päättäjiin luottaen.

Marjo Keski-Heikkilä
Raadissa vaikuttivat SAMKin kuvataideyksikön koulutusvastaava Matti Velhonoja, museojohtaja Eeva-Kaisa Haikonen ja kirjastonjohtaja Aini Lähteenmäki. Julia Kukkonen pääsee luomaan Fookus pinea -teostaan syksyn loppupuolella.

Raadissa vaikuttivat SAMKin kuvataideyksikön koulutusvastaava Matti Velhonoja, museojohtaja Eeva-Kaisa Haikonen ja kirjastonjohtaja Aini Lähteenmäki. Julia Kukkonen pääsee luomaan Fookus pinea -teostaan syksyn loppupuolella.

Kilpailussa toiseksi sijoittui nimimerkki Animatona Ulla Karsikas, jonka metallinhohtoinen värimaailma kiinnosti raatia myös rosoisuudellaan. Kolmanneksi sijoittui Kirsi Jaakkolan teos, jonka lähtökohtana oli lukemisen muotokuva. Kuusiston ehdotuksen tapaan monessa muussakin työssä korostettiin yhteisöllisyyttä.

Kirjastoon kootussa näyttelyssä on mukana myös muut 11 kilpailuun osallistunutta ehdotusta nimimerkkeinä. Niissä oli teemoina muun muassa Vuoden ajat, metsäaiheita ja erilaisia kunnianosoituksia lukuharrastukselle.

Palkintoraati piti kilpailuun osallistuneita teoksia mielenkiintoisina ja rohkeina. Kilpailutyöt palautettiin nimimerkeillä, joten palkittavien nimet paljastuivat vasta jälkikäteen.

Kilpailutöihin voi tutustua kirjaston väliaikaistiloissa Tehtaankatu 4:ssä toukokuun loppuun saakka.

Uudistuksia

Kankaanpään kirjaston 2,2 miljoonan remontti aikataulussa.

Fookus pinea -teos maalataan akustiikkalevyille syksyllä. Julia Kukkosen voittoteokseen kuuluu myös metsän äänimaailma.

Kilpailuhaasteen saivat ainoastaan Kankaanpäähän kytkyssä olevat taiteilijat ja alan opiskelijat. Ehdotuksia teokseksi tuli 14. Haaste oli osa Prosentti taiteelle -tempausta.

Kirjasto palaa uusittuihin, 400 neliötä suurempiin tiloihin joulukuussa 2017. Avajaiset tammikuussa 2018.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio