Syksyn ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät

Honkajoen lukio kerää opiskelijoita läheltä ja kaukaa. Pienessä lukiossa on omanlainen ilmapiirinsä.

Jussi Valli
Syksyn ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät

Monien lukiolaisten ylioppilaskirjoitusurakka alkaa syksyn aikana. Isojokiset Mikko Rantakallio ja Juulia Kytömäki ovat viihtyneet lähikuntansa lukiossa. Tavoitteena on ylioppilastutkinto keväällä 2018.

Jussi Valli

On jälleen se aika vuodesta, kun monilla lukion opiskelijoilla on edessään ensimmäinen todellinen tulikoe, eli syksyn ylioppilaskirjoitukset.

Syksyn kirjoitukset aloitettiin alkuviikolla aikana kielten kuullunymmärtämisen kokeilla. Perjantaina käydään äidinkielen tekstitaidon koe.

Kirjoitukset jatkuvat aina 4. lokakuuta saakka, viimeisenä päivänä käydään kokeista eksoottisin, saamen äidinkielen kirjoituskoe.

Honkajoen lukiossa tuskin kukaan kirjoittaa saamea tulevissa kirjoituksissa, mutta muuten vipinää saleissa riittää.

Honkajoen lukiosta syksyn kirjoituksiin ottaa osaa noin 20 opiskelijaa, joista osa on korottamassa viime vuoden arvosanojaan. Niin sanottuja uusia kokelaita syksyn ylioppilaskirjoituksissa on 15.

Kaksi heistä on Mikko Rantakallio sekä Juulia Kytömäki. Molemmat käyvät lukiota Isojoelta käsin. Kaksikosta Rantakallio osallistui tiistain englanninkielen lyhyen oppimäärän kuuntelukokeeseen.

Rantakallio ja Kytömäki ovat valmistautuneet syksyn kirjoituksiin niin hyvin, kun muulta koulunkäynniltä ovat ehtineet.

–Hieman vaihtelevasti olen ehtinyt lukemaan, kun koulu ja kurssit pyörivät samalla taustalla. Niihinkin kuitenkin pitää myös panostaa, toteaa Kytömäki.

Rantakallion suunnitelmat lukion jälkeen olivat selkeät. Monien nuorten miesten tapaan hän matkaa lukion jälkeen armeijan harmaisiin.

–Armeija olisi tarkoitus suorittaa lukion jälkeen, ja varuskunnakseni olen valinnut Niinisalon.

Kytömäen kirjoitusohjelma jatkuu biologian kirjallisella kokeella ja englannin kielen pitkän oppimäärän kokeella.

Rantakallion syksyn kirjoitusurakka jatkuu vielä pitkän matematiikan sekä englannin lyhyen oppimäärän kirjallisilla kokeilla.

Nykyään ylioppilastutkintoon vaaditaan vähintään neljä läpäistyä koetta. Ainoa täysin pakollinen koe on äidinkieli.

Kolme muuta pakollista koetta voi valita toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen, matematiikan sekä reaalikokeen väliltä.

Tämän syksyn kirjoitusten jälkeen valtaosan koeurakka jatkuu ensi vuoden keväällä, jolloin myös valmistuu valtaosa ylioppilaista.

Kankaanpään Yhteislyseon yksikkönä toimivassa Honkajoen Lukiossa on tällä hetkellä reilu 60 opiskelijaa.

Honkajoen päässä toiminnasta vastaavan apulaisrehtori Petri Haapakosken mukaan koulun ilmapiiri on erilainen kuin suurten kaupunkien mammuttilukioissa.

Etenkin se, että käytännössä jokainen tuntee toisensa, on edesauttamassa hyvän ilmanpiirin ja luottamuksen syntymisessä.

–Meillä on opiskelijoiden ja opettajien kanssa rento ja hyvä ilmapiiri. Itse opetan kuutta ainetta, ja sen kautta oppilaat tulevat tutuksi, hyvässä ja pahassa.

Digitaalisuus on hiipinyt viime vuosien aikana myös ylioppilaskirjoituksiin.

Yhä useampia aineita on nykyään mahdollista tehdä sähköisesti, ja mikäli suunnitelmat etenevät käytännöksi, kaikki aineet olisi mahdollista tehdä sähköisesti keväällä 2019.

Honkajoen lukiossa ei kuitenkaan vielä toteuteta kokeita sähköisesti. Lukion oppilaat käyvätkin tekemässä sähköiset kokeet Kankaanpään lukiossa.

Sähköiset kokeet ovat toki nykyaikaa ja varmasti tulleet jäädäkseen ylioppilaskirjoituksiin, mutta välivaiheissa se saattaa myös tuoda pieniä ongelmia kokeenteon hetkellä.

–Meidän oppilaillemme nämä sähköiset kokeet voivat olla haastavia, sillä emme ole ehtineet pitää täällä juurikaan kurssikokeita sähköisellä alustalla. Meidän opiskelijat saattavatkin hieman jännittää näitä sähköisiä kokeita, toteaa Haapakoski.

Lukion suosio on vankkumaton

Vuonna 2016 lukiokoulutuksessa oli valtakunnallisesti 103 600 opiskelijaa

Ylioppilastutkinnon viime vuonna sai käteensä 30 500 henkilöä

Opiskelijoista 57 prosenttia oli naisia, valmistuneista naisia oli 58 prosenttia.

Seutukuntamme lukioissa (Kankaanpää, Honkajoki) valmistui vuonna 2016 yhteensä 84 ylioppilasta.

Syksyn 2017 ylioppilaskokeet jatkuvat aina 4. lokakuuta saakka.

Kevään 2018 kokeet alkavat 12. helmikuuta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio