Ystäväkahvila syntyi tarpeesta

Erityistä tukea tarvitsevien ystäväkahvila aloitti kymmenen vuotta sitten. Muutama vuosi sitten oli lähellä, ettei toiminta loppunut.

Kristiina Dyer
Ystäväkahvila syntyi tarpeesta

Ystäväkahvila on toiminut Kankaanpäässä jo kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä toimintaa vetävät Helena Rannikko ja Tanja Heinonen.

Kristiina Dyer

KANKAANPÄÄ Kehitysvammaisen lapsen äitinä Helena Rannikko huomasi, että Kankaanpäässä oli hyvin toimintaa kehitysvammaisille lapsille, mutta pian selvisi, ettei yli 13-vuotiaille vammaisille ollutkaan kerhoja tarjolla.

–Ensin suoritin lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon Kankaanpään opistossa. Sitten aloin selvittämään, olisiko Kankaanpäässä tarvetta tällaiselle toiminnalle. Kun tekemäni kyselyn mukaan näytti siltä, että Kankaanpäässä olisi tarvetta tällaiselle toiminnalle, perustin ryhmän vuonna 2007. Alusta asti mukana on ollut muitakin ohjaajia. Tällä hetkellä toimintaa pyörittää kanssani Tanja Heinonen. Lisäksi mukana on muitakin vapaaehtoisia, Rannikko juttelee. Leipätyökseen hän toimii seurakunnan lastenohjaajana.

Ystäväkahvila ei ole julkisesti rahoitettua toimintaa, joten erityisen kiitollinen Rannikko on yksityisten lahjoittajien avusta, joita ilman toiminta ei olisi mahdollista. Lahjoittajia ovat monet yksityishenkilöt, yritykset ja yhdistykset.

–Teen työtäni kristilliseltä arvopohjalta, ja tunnen, että työtäni on siunattu. Ihmeesti kaikki lopulta onnistuu, ja vuosittain on saatu rahoitus kasaan, hän toteaa.

Vuonna 2013 oli karvan varassa, ettei toiminta loppunut.

–Rahat olivat ihan loppu, mutta kun erään kehitysvammaisen pojan vanhemmat kuulivat, että ystäväkahvilan toiminta on päättymässä, he päättivät lahjoittaa rahaa toimintaa varten, Rannikko sanoo.

–Kovin suurista summista ei tässä meidän työssämme ole kyse. Puhutaan ihan satasista, että saamme toteutettua tapaamisemme. Ryhmän osallistujillehan toiminta on ilmaista. Nyt olemme parina vuonna hakeneet tukea säätiöiltä. Lisäksi viime kesänä järjestimme torilla arpajaiset, jonka tuoton käytämme kerhotoimintaan, Tanja Heinonen lisää.

Ystäväkahvila on tarkoitettu kaikille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Ryhmän ikähaitari on 13-vuotiaista aina kuusikymppisiin. Väkeä ystäväkahvilassa käy ympäristökunnistakin Poria ja Kihniötä myöden.

Ystäväkahvila tapaa joka toinen viikko tiistaisin. Ryhmän vakiopaikka sijaitsee Kankaanpään opistolla, mutta usein kokoonnutaan muuallakin. Esimerkiksi seuraava kokoontuminen tiistaina 12. syyskuuta on partiolaisten Korpikolossa kello 18–19.30.

–Partiolaiset ilmoittautuivat vapaaehtoisesti vetämään kerhoamme. Lisäksi Kankaanopiston nuoret opiskelijat ohjaavat ryhmän tapaamisia tänä syksynä, Rannikko kiittelee.

Ryhmän toimintaohjelma laaditaan osallistujien toiveiden mukaisesti.

–Makkaran paisto on heillä aina ihan ykköstoiveena. Lisäksi käymme Kuntsarilla keilaamassa ja katsomassa elokuvia, askartelemme, pidämme levyraateja ja laulamme karaokea. Musiikki on heille hyvin tärkeä asia.

Kerho tekee myös vierailuja eri kohteisiin, kuten palo- ja poliisiasemalle, taidekouluun ja musiikkiopistoon. Pari kertaa he ovat järjestäneet kevätretken Sastamalan Kiviniityn kotieläinpihaan.

–Todella hyvän vastaanoton olemme saaneet joka paikassa.

Vaikka Helena Rannikko on kiitollinen siitä, kuinka hyvin kaikki on saatu sujumaan, niin pari toivetta hänen mielessään pyörii tulevaisuutta ajatellen.

–Olisi hienoa, jos kaupunki voisi osoittaa ystäväkahvilalle omat tilat. Silloin kerholaiset voisivat tavata toisiaan muulloinkin kuin joka toinen viikko. Mahtavaa olisi sekin, jos saisimme lisää toimintaan sitoutuneita ohjaajia mukaan, Rannikko tuumaa.

Ystäväkahvilan täyttäessä kymmenen vuotta juhlan järjestelyistä huolehtii hoitokoti Sinirinta.

Ystäväkahvila juhlii lauantaina 16.9. kello 14-16 Lumiaisen juhlatilassa, Keskuskatu 31.

Juttua on korjattu. Lahjoituksen antoivat kehitysvammaisen pojan vanhemmat. Kyseessä ei siis ollut tyttö.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio