Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt – toimi näin - Koronavirus - Kankaanpään Seutu

Satakunnassa todettu ensimmäiset koronatartunnat – Näin toimit, jos epäilet tartuntaa

Ensimmäiset koronatartunnat todettiin Satakunnassa keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Satasairaalan päivystyksessä torstaina 5.3. käväissyt porilainen Jukka Stenroos lähti kotiin rauhallisin mielin. Suomen koronavirustapaukset eivät häntä huoleta. – Luotan suomalaiseen terveydenhuoltoon, se on niin laadukasta. Aika maltillisesti olen asian ottanut. Käsidesikään ei ole käytössä, mutta käsiä pesen kyllä huolella.

9.3.2020 19:33 | Päivitetty 12.3.2020 11:40

Tartunnan on saanut kaksi miestä, jotka ovat kotieristyksessä ja hyväkuntoisia. Satasairaala ei kerro miesten kotipaikkaa tarkemmin.

Kahden tartunnan saaneen miehen tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta molemmat tartunnoista ovat peräisin hiihtolomamatkoilta Itävaltaan. Miehet eivät kuitenkaan olleet samassa matkaryhmässä.

Mistä apuja, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Jos epäilee itsellään koronaa, ensisijainen ohje on soittaa omaan terveyskeskukseen.

Jos apua kaipaa virka-ajan kello 8–15 ulkopuolella, ei pidä lähteä päivystykseen, jossa on mahdollista tartuttaa muita, vaan pitää ottaa sinne ensin puhelinyhteys.

Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvonnan numero on (02) 627 6868 ma–to kello 15–08 ja pe kello 15–ma kello 08.

Keskiviikkona 4.3.2020 avattiin kansallinen neuvontanumero 0295 535 535. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ajantasaista tietoa on tarjolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirus-sivuilla.

Kuinka kauan testituloksen valmistuminen kestää, jos epäillään koronavirusta?

Kun potilas testataan Satasairaalassa koronavirusepäilyksen varalta, testi lähtee Tykslabiin tutkittavaksi. Testin valmistumisaikataulu riippuu Niemisen mukaan siitä, mihin aikaan päivästä testi on saatu otettua.

– Testiajot lähtevät kerran päivässä Tykslabiin. Jos testi on otettu aikaisin aamulla, saamme tulokset samana päivänä. Muuten tulosten valmistuminen menee seuraavaan päivään.

Mikäli koronavirusepäilys osoittautuu positiiviseksi, Satasairaala informoi asiasta mahdollisimman pian, lupaa Nieminen.

Pitääkö Satakunnassa olla huolissaan koronasta, jos ei ole matkustellut riskialueilla?

–On hyvä pitää mielessä, että korona ei ole vielä levinnyt Suomen sisällä, vaan nyt tiedetyt tartunnat ovat olleet matkoilta hankittuja, muistuttaa Nieminen.

– Ainakin nyt näyttää siltä, että riski Suomesta saatuun tautiin on pieni. Se on joka tapauksessa merkittävästi pienempi kuin kausi-influenssaan tai RS-virukseen sairastuminen Suomessa.

Miten koronavirustesti otetaan?

Testi otetaan nenänäytteellä.

Porissa Satasairaalan päivystyksen edustalla on tällä hetkellä koronaviruksen drive-in-näytteenottopiste, jossa nenänäytteellä tehtävä koronatesti haetaan potilaasta hänen istuessaan autossa.

Näytteenotosta sovitaan etukäteen puhelimella. Toinen Satakunnan tartunnan saaneista testattiin juuri tällä menetelmällä.

– Tämä niin sanottu drive-in-testi soveltuu vain hyväkuntoisiin potilaisiin, joilla oireet ovat lieviä, sanoo Satasairaalan infektioyksikön vastuualuejohtaja Raija Uusitalo-Seppälä.

Jos sairastun koronaan, mitä tapahtuu?

Jos sairastuu koronavirukseen, on mahdollista sairastaa kotieristyksessä, jos on hyväkuntoinen, ei tarvitse osastohoitoa ja asia saadaan järjestettyä.

Jos altistuu tartunnalle, mutta ei ole vielä sairastunut, tartuntatautilääkäri määrää tartuntatautilain perusteella karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Kotona sairastavalla ei saa olla samassa taloudessa monisairaita tai huonokuntoisia henkilöitä, jotka voivat sairastua. Näin on myös karanteenissa.

– Se täytyy varmistaa, ettei sairastunut tai karanteenissa oleva liiku kotoaan pois, eikä sinne mene kukaan ulkopuolinen. Ruokahuollon järjestää tarvittaessa kunta lain mukaan näissä tapauksissa, sanoo Nieminen.

Kunnan tehtävä on myös järjestää majoitus karanteeniin joutuvalle, jos hän ei voi olla kotikaranteenissa.

Karanteeniin joutuville kirjoitetaan sairauslomaa vastaava todistus ja Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa karanteeniajalta.

Mikä on koronaviruksen taudinkuva?

Toistaiseksi saatavissa olevan tiedon mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti on useimmissa tapauksissa lievä.

Oireita ovat kuiva yskä, lihassärky, hengenahdistus, päänsärky ja yleinen sairaudentunne aivan kuten influenssassa. Pienellä osalla saattaa olla kurkkukipua ja nuhaa, mutta ne eivät ole hallitsevia oireita. Kuumettakin tulee vain joillekin.

Paraneminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, kuten influenssassa. Vakavammasta tautimuodosta paraneminen kestää pidempään.

Tähän mennessä koronavirus on tarttunut herkemmin yli 50-vuotiaisiin, joilla taudinkuva on myös ollut muita vaikeampi.

Lapsiin ja nuoriin korona näyttää toistaiseksi tarttuneen huonommin. He eivät myös ole sairastuneet niin herkästi ja jos ovat, tauti on ollut lieväoireinen.

Koronan jälkitaudeista on toistaiseksi vähän tietoa. Ne eivät kuitenkaan näytä olevan sen yleisempiä kuin tavallisessa influenssassa ja vaikuttavat kohdistuvan sairaalahoitoon päätyneisiin potilaisiin.

Miten voin suojautua tartunnalta?

Korona tarttuu tiettävästi pisara- ja kosketustartuntana, ei ilmateitse.

– Tavallisessa arjessa pystyy parhaiten suojautumaan, kun pesee käsiä riittävän monta kertaa päivässä ja huolellisesti. Silmien hierominen ja nenän kaivaminen ovat tehokkaimmat keinot saada virus elimistöön. Siispä jollain muulla kuin sormella, vaikka hiha tai nenäliina käyttöön, Nieminen sanoo.

– Junilla ja busseilla matkustaminen on tällä hetkellä turvallista. Voi yrittää välttää julkisissa tiloissa tai liikennevälineissä kahvojen ja kaiteiden koskettamista paljain käsin, niin torjuu kaikki viruksia. Tavalliset hanskat riittävät, Nieminen lisää.

Jos tuntee olonsa sairaaksi, oikeaoppinen yskiminen vaikkapa hihaan tai olkavarteen on suositeltavaa. Niistää tulisi kertakäyttönenäliinaan, joka laitetaan heti roskiin ja pestään kädet sen jälkeen.

Nieminen korostaa aikuisten käsihygieniaa, josta huolehtimien on ensiarvoisen tärkeää.

– Toivomme, että aikuiset opettaisivat sen merkitystä myös lapsilleen.

Mitä tapahtuu kouluissa?

Opetushallitus on pyytänyt kouluja varautumaan muun muassa siihen, että oppilaita tai opettajia on paljon pois kouluista koronaviruksen takia, kertoo Porin sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki.

Ainakin Porissa selvitetään nyt mahdollisia tapoja toteuttaa opetusta niille, jotka joutuvat mahdolliseen kotikaranteeniin virustapausten ilmetessä.

Kohtamäen mukaan Porin perusturva on jakanut torstaina koronaohjeistusta kouluihin ja päiväkoteihin. Ohjeistusta päivitetään Kohtamäen mukaan tarpeen vaatiessa. Myös koulujen keittiöjärjestäjävuorojen hygieniaan on kiinnitetty tarkempaa huomiota.

Lisäksi kouluissa ollaan varauduttu huomioimaan koronauutisoinnin ja mahdollisten karanteenien vaikutusta oppilaiden mielialaan.

Miten varaudutaan mahdollisiin karanteeneihin ja eristykseen?

Esimerkiksi Porissa ollaan parhaillaan laatimassa koronasuunnitelmaa muun muassa siltä varalta, että tulee tapauksia, jotka vaativat erityisiä eristys- tai karanteenitoimia, kertoo perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto.

– Tapaamme vanhus,- sosiaali- ja perhepalvelujen kanssa tiiviisti ja laadimme suunnitelmaa sitä mukaa, kun tietoa saadaan ja sitä tulee, Koivisto sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt kehottanut kuntia selvittämään, millaisia tiloja on käytettävissä mahdollisiin karanteenitarpeisiin. Kunnan tehtävänä on myös huolehtia muun muassa karanteeniin määrätyn ruokahuollosta.

Kuntalaisille ollaan ainakin Porissa laatimassa toimintaohjeistusta koronan varalta. Ohjeet saataneen Koiviston mukaan kaupungin verkkosivuille viikon kuluessa.

Lähteet: THL, Satasairaalan infektio-osaston ylilääkäri Tuomas Nieminen, kuntien verkkosivut, ulkoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö

Uutinen päivittyy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos