Osaa ylioppilaskokeista siirretään viikolla koronavirustilanteen takia – vaikuttaa yli 40 000 kokelaan kirjoituksiin - Koronavirus - Kankaanpään Seutu

Osaa ylioppilaskokeista siirretään viikolla koronavirustilanteen takia – vaikuttaa yli 40 000 kokelaan kirjoituksiin

Tampereen Yhteiskoulun lukion (TYK) lakkiaisjuhla Tampere-talossa 1.6.2019.

13.3.2020 12:45

Ylioppilastutkintolautakunta (Ytl) ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat päättäneet aikaistaa kevään kolmannelle tutkintoviikolle sijoitettujen reaaliaineiden koepäiviä.

Reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla eli tiistaina 17. maaliskuuta ja torstaina 19. maaliskuuta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo, että ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyritään vahvistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien.

– Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa, sanoo Andersson.

Tiistain 24. maaliskuuta kokeen siirto tiistaille 17. maaliskuuta koskee 19 788 kokelasta, torstain siirto viikkoa aiemmaksi koskee 23 319 kokelasta.

Koronavirustilannetta seurataan päivittäin ja Ylioppilastutkintolautakunta neuvoo lukioita järjestelyjen toteuttamisessa.

Tässä on uusi aikataulu:

ma 16.3 toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

to 19.3. (siirretty 26.3.päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Koeaikataulun muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista.

YTL:n mukaan noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista. Vain yhdellä prosentilla kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos