Yo-kirjoitukset käynnistyivät Kankaanpäässä rauhallisesti – koronauhka näkyy vain tavallista tarkemmassa hygieniassa

Kokelaat desinfioivat jopa tietokoneen ennen kokeen aloittamista.

Ohjeistukset ovat toimineet. Vararehtori Kaisa Törmä on tyytyväinen siihen, kuinka rauhallisesti yo-kokelaat ovat suhtautuneet koronauhkaan.

11.3.2020 17:00 | Päivitetty 12.3.2020 11:52

Kankaanpään Yhteislyseon kokelaat aloittivat tiistaina ylioppilaskirjoitukset rauhallisella mielellä koronaviruksen uhasta huolimatta.

Tunnelma oli toki jännittynyt, mutta abiturientit jännittivät tavalliseen tapaan itse koetta, eivät koronavirusta.

– Me olemme antaneet tarkat ohjeistukset käsihygieniaan, aivastustekniikkaan ja muuhun liittyen, kertoo opinto-ohjaaja, vararehtori Kaisa Törmä.

Koulu on saanut ohjeistuksia niin PoSalta, THL:ltä kuin ylioppilastutkintolautakunnalta. Näitä on jaettu eteenpäin Wilma-järjestelmän kautta ja ilmoitustauluilla. Lisäksi opettajat ovat muistuttaneet opiskelijoita ohjeista.

Henkilökunta on painottanut myös mahdollisuutta olla yhteydessä psykologiin, kuraattoriin tai terveydenhoitajaan, jos koronavirus huolettaa. Rauhallista tilannetta kuvaa hyvin se, että yksikään kolmikosta ei ole saanut koronavirukseen liittyvää yhteydenottoa.

Törmä muistuttaakin, että tavallinen flunssa tai vatsatauti on todennäköisempi vaara ylioppilaskokeen suorittajalle kuin koronavirus.

Koronaviruksen leviämisuhka näyttäytyy Kankaanpäässä kunkin yo-kokeen alussa erityisellä puhdistusoperaatiolla. Jokainen kokelas pyyhkii hänelle osuneen tietokoneen desinfiointipyyhkeellä annetun ohjeen mukaisesti.

– Tämä tapahtuu ennen jokaista koetta, sillä koneet ovat koulun tarjoamat ja paikat pitää arpoa kuhunkin kokeeseen erikseen.

Törmä pitää myönteisenä myös sitä, että kokelaat ovat lähtökohtaisesti koetilanteessa melko kaukana toisistaan, vähintään metrin etäisyydellä.

Kankaanpään Yhteislyseo ei kykene järjestämään erillistiloja yo-kokeen suorittamiseen, mutta tavallisen, pienen flunssan tapauksessa kokelas voidaan siirtää kauemmaksi muista kokelaista.

Ohjeistuksessa sanotaan myös, että jos epäilee koronavirusta, pitää ottaa heti yhteys terveydenhuoltoon ja rehtoriin.

– Jos sairastuneella todetaan koronavirus, ei voi tietenkään enää osallistua kirjoituksiin.

Kankaanpään Yhteislyseossa ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tavanomaisissa tunnelmissa. Abiturientteja jännitti koe, ei koronavirus.

Koronavirus on ollut kahvipöytäkeskusteluissa yleinen aihe Yhteislyseon henkilökunnan kesken. Suurta huolta ei korona ole kuitenkaan herättänyt.

– Luotamme siihen, että noudattamalla ohjeistuksia koronavirus pysyy kurissa – emmekä voi oikein muuta tehdäkään.

Käsidesiä on koulussa tarjolla useammasta paikasta kuin normaalisti. Siivoushenkilökunta pyyhkii tarttumapintoja tavallista useammin.

Koululla on toki myös tarkat ohjeistukset vakavampiin tilanteisiin, joissa jouduttaisiin turvautumaan karanteeniin tai koulun sulkemiseen.

– Olemme puhuneet siitä, mitä tapahtuisi, jos meidän koulu joutuisi karanteeniin. Opetushallituksen ohjeissa lukee, että lukiolaisilla voi itsenäistä opiskelua lisätä. Sitten meillä on etäopetusjärjestelmä käytössä.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat torstaina äidinkielen kirjoitustaidon kokeella. Ne alkoivat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Kirjoitukset jatkuvat 26. maaliskuuta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos