Koronatartunnat kiihtyvät: Suomessa tänään yhteensä 50 uutta koronavirustartuntaa

Koronavirus leviää Suomessa voimakkaasti.

HUS ja THL järjestivät tiedotustilaisuuden koronaviruksesta keskiviikkona. Kuvassa HUS:n johtajalääkäri Markku Mäkijärvi (vas.), THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen.

12.3.2020 15:22

Uuden koronaviruksen leviäminen on jatkunut Suomessa torstaina 12. maaliskuuta.

Suomessa on THL:n mukaan todettu 50 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on todettu nyt 109.

Tänään uusia tapauksia on todettu seuraavasti:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 18 tapausta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä 17 tapausta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä neljä tapausta

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä neljä tapausta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta

Satakunnan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus

Ei enää epidemia-alueita

Terveyden ja hyvinvointilaitos luopuu epidemia-alueiden luokittelusta, sillä koronaviruksen voi nyt saada useimmista maista. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa

– Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja hidastaa epidemian alkamista Suomessa. Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista, sanoo johtaja Mika Salminen.

THL kertoo, että epidemia tulee etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

– Etenkin niillä alueilla Suomessa, missä ei ole viitteitä viruksen laajemmasta leviämisestä, jatkotartuntoja kannattaa edelleen vähentää selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita, sanoo Salminen.

Niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä yhteisössä, tulisi keskittyä riskiryhmien suojelemiseen.

Taudin lievistä oireista kärsivien on tärkeä sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, se hidastaa epidemian leviämistä. Tätä voidaan edistää esimerkiksi etätöitä tekemällä ja välttämällä paikkoja, missä liikkuu paljon ihmisiä, sanoo Salminen.

Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista minnekään tällä hetkellä.

Lähi-Tapiolan pääkonttori tyhjennetty

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan työntekijällä on todettu vahvistettu tartunta. Tapauksen vuoksi Lähi-Tapiola tyhjensi koko pääkonttorinsa Espoossa.

Tartunnan saanut työntekijä on kotieristyksessä. Hän on kärsinyt flunssan oireista, mutta voi hyvin. Yhtiö ei kerro työntekijän ikää eikä sukupuolta.

Lähi-Tapiolan viestintäjohtaja Anni Hiekkasen mukaan yhtiö saa järjestettyä toimintansa etätöiksi niin, että tilanne ei vaikuta palveluihin.

Pirkanmaalle tartuntoja Itävallasta

HUS:in alueella on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa. HUS ei tiedota tartunnoista tämän enempää.

Pirkanmaalla neljä uutta koronavirustapausta. Kaikki liittyvät suoraan epidemia-alueella matkailuun Itävallan Tirolin alueella. Tapauksissa on paljon altistuneita ja tilannekuvan luominen on kesken.

Uusiin tapauksiin liittyy altistumisia Kangasalan Suoraman koulussa ja Tampereen yliopistolla sekä harrastuksissa. Sairaanhoitopiiri päättää yhteistyössä THL:n kanssa, missä laajuudessa altistuneita ryhdytään selvittämään. Yliopisto kertoo tiedottavansa asiasta myöhemmin lisää.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tuoreista potilaista toinen altistui Suomessa ja toinen Pohjois-Italiassa. Molemmat ovat hyväkuntoisia. Alueella oli torstaina yhteensä kuusi koronatartuntaa.

Varsinais-Suomessa on todettu kaksi uutta tartuntaa.

Toinen tartunnan saaneista on työikäinen mies, joka on aiemmin todetun koronavirustapauksen karanteenissa oleva lähikontakti. Hänen oireensa ovat lieviä ja hoito jatkuu kotieristyksessä. Tapaukseen ei liity altistuneita.

Toinen tartunnan saaneista on työikäinen nainen, joka on muutamia päiviä sitten saapunut Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta. Potilaan oireet ovat olleet lieviä ylähengitystieinfektion oireita. Potilaan vointi on hyvä ja hän on kotona eristyksessä. Kymmenen lähikontaktia, joista vain osa on Varsinais-Suomesta, on tunnistettu ja heidät määrätään karanteeniin heidän kotikuntansa viranomaisten toimesta.

Haaparannassa koulu on kiinni

Lapin Kansa kertoo, että Haaparannan Tornedalsskolan ja kielikoulun yläluokat ovat suljettuna torstaina koronavirustartunnan vuoksi.

Koronavirukseen sairastunut on Haaparannan lukiokoulun opettaja, kertoo Lapin Kansa. Koulu suljetaan turvatoimena, kunnes lisätietoa tartuntavaarasta on. Sulkeminen koskee myös Haaparannan ja Tornion yhteisen kielikoulun yläluokkia (7-9).

Kuntosali kiinni

Elixia Tapiola on suljettu väliaikaisesti, sillä kuntosalikeskuksessa on ollut koronavirustartunnan saanut henkilö tiistaina 10.3.2020 klo 11:30-12:30. Kuntosali kertoo asiasta nettisivuillaan.

Myöhemmin kuntosaliketju tiedotti, että kaikki salit suljetaan kahdeksi viikoksi.

Kuntosalilla Tapiolassa oli käynyt koronavirustartunnan saanut henkilö.

Suosituksia terveydenhuollon sekä oppilaitosten henkilökunnalle

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet suosituksen koronaviruksen laajenemisen estämiseksi ja ammattihenkilöstön sekä riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden suojaamiseksi.

Suositus koskee sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen sekä korkeakoulujen työnantajia ja henkilökuntaa kattaen sekä julkisen että yksityisen sektorin.

Ministeriöt suosittavat työntekijöiden jäämistä kotiin matalalla kynnyksellä, jos työntekijä on palannut koronaviruksen epidemia-alueelta tai tuntee flunssan oireita. Lisäksi suositetaan, että työntekijälle sallittaisiin omalla ilmoituksella esimerkiksi etätyön tekeminen työnantajan määrittelemäksi tarpeelliseksi ajaksi.

Normaalia koulutyötä voidaan paikoitellen joutua järjestämään toisin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Yhdysvaltoihin matkustusrajoituksia

Varhain torstaina aamulla Suomen aikaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti, että Schengen-alueelta ei voi matkustaa Yhdysvaltoihin perjantaista alkaen. Suomi kuuluu Schengen-alueeseen.

Tartuntojen määrä lähes tuplaantui

THL julkaisi keskiviikkona uudet ajankohtaiset tiedot Suomen koronavirustartunnoista. Tiistain aikana Suomessa on todettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Määrä lähes tuplaantui maanantaista, jolloin uusia tartuntoja varmistui 10.

Kaikkiaan Suomessa on vahvistettu THL:n lukujen mukaan koronavirustapauksia jo ainakin 59. THL ilmoittaa edellisen päivän varmistetut koronavirustartunnat aina seuraavana päivänä.

Forssassa koulu kiinni

Keskiviikkoiltana selvisi, että Forssassa on todettu kolmas koronavirustapaus. Oppilaan tartunnan takia koko noin 350 oppilaan keskuskoulu päätettiin sulkea.

– Sairaanhoitopiiri varmaan huomisen (torstain) aikana on yhteydessä mahdollisesti altistuneisiin. Varotoimenpiteinä kaupunki päätti, että koulu pistetään toistaiseksi kiinni. Iso joukko opettajia joutuu todennäköisesti karanteeniin, minkä vuoksi koulua ei pystytä pyörittämään, sanoo sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen.

Aamupäivällä tänään keskiviikkona tiedotetun forssalaismiehen koronavirustartunnan lähikontaktien selvittäminen johti siihen, että Forssan keskuskoulu suljetaan.

Tartunnan saaneen miehen lähikontakteista kahden henkilön näytteet (puoliso ja lapsi) on todettu positiivisiksi keskiviikkoiltana 11. maaliskuuta kello 19 jälkeen. Tartunnan saanut lapsi on osallistunut opetukseen alkuviikosta. Lapsella on tunnistettu Forssan keskuskoulussa noin 50 lähikontaktia, joista usea kuuluu koulun opetushenkilöstöön. Koulu on päätetty sulkea 14 vuorokauden ajaksi, ja lähikontaktit määrätään kotikaranteeniin.

Lisäksi Satasairaala on tiedottanut, että myös Satakunnan alueella on vahvistettu kaksi uutta tartuntaa. Satakunnan alueella ei aiemmin ole ollut yhtäkään tartuntaa.

Jos Satakunnan keskiviikkoiltana ilmi tulleet tartunnat lisätään THL:n tiistain lukuihin, on Suomessa todettu yhteensä 61 tartuntaa. Kun Forssassa keskiviikkoiltana ilmi tullut tautitapaus lisätään lukuihin, on Suomessa 63 tartuntaa.

THL tiedottaa jälleen torstaina keskiviikkona vahvistetuista tartunnoista.

Kuva näyttää kasvun

Tartuntatapaukset ovat lisääntyneet eksponentiaalisesti Suomessa.

Tiistaina 3. maaliskuuta tartuntatapauksia oli Suomessa seitsemän. Viikkoa myöhemmin, tiistaina 10. maaliskuuta tartuntoja oli 59.

Tiedossa ei ole, kuinka moni sairastuneista on parantunut, sillä moni sairaanhoitopiireistä on linjannut, että tietoa parantuneista ei anneta.

Keskiviikkona esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tiedottanut kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Yksi heistä on Kangasalan Pitkäjärven yläkoulun oppilaista on sairastunut koronavirukseen aiheuttamaan infektioon. Tapaus liittyy aiemmin koulussa todettuun tautitapaukseen. Aiemmin uutisoitiin, että Kangasalan Pitkäjärven yläkoulu meni kiinni opettajalla todetun koronavirustartunnan takia. On siis oletettavaa, että oppilas sai taudin tästä tapahtumaketjusta.

Oppilas on ollut kotikaranteenissa 8. maaliskuuta lähtien. Hän on hyväkuntoinen ja lieväoireinen.

Maanantaina kerrottiin, että Forssan seudulla toimivassa Wahren-opistossa opettavalla aikuisella oli todettu koronavirustartunta. Hän oli palannut Pohjois-Italiasta. Kanta-Hämeen keskussairaala kertoo keskiviikon tiedotteessaan, että yksi kansalaisopistossa altistuneista on sairastunut.

Sairastunut on työikäinen mies ja matkaillut myös Itävallan epidemia-alueella. Sieltä hän palasi 1. maaliskuuta. Wahren-opistossa hän altistui taudille 5. maaliskuuta. Tauti todettiin 10. maaliskuuta.

PK-seudulla 11 uutta

Isoin keskiviikon tautirypäs on tullut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, jossa useita tapauksia on todettu peräti 11.

– Tartunnan saaneista kuusi on työikäisiä naisia, neljä työikäisiä miehiä ja yksi lapsi. He ovat kaikki kotiutuneet näytteenoton jälkeen ja ovat eristyksessä.

HUS kertoo, että osa tutkimuksista valmistui vasta alkuyöstä, joten tartuntojen alkuperän ja altistuneiden selvittelyä tehdään tänään. HUSissa on yhteensä jo 32 koronavirustartuntaa.

Varsinais-Suomessa on vahvistettu yksi uusi koronavirustapaus. Tartunnan on saanut työikäinen mies, joka palasi muutamia päiviä sitten Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta.

Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on raportoinut yhdestä uudesta tapauksesta. Lisäksi kaksi pirkanmaalaista aikuista on sairastunut koronavirusinfektioon Pohjois-Italian matkan jälkeen. Näihin liittyen Pirkanmaalla ei ole tapahtunut altistumisia, mutta THL selvittää lentomatkaan liittyviä altistumisia.

Laivayhtiö antoi tulosvaroituksen

Viking Line antoi keskiviikkona tulosvaroituksen koronavirustilanteen takia. Yhtiön mukaan aiemmat tulosnäkymät eivät ole enää voimassa.

Poliisi lopettaa puhallusratsiat toistaiseksi koronaviruksen takia. Poliisihallitus antoi ohjeistuksen keskiviikkona iltapäivällä.

– Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi poliisilaitoksia on kehotettu pidättäytymään massapuhallusratsioista. Rattijuopumusvalvontaa suoritetaan edelleen normaalisti hygieniasta huolehtien mm. kertakäyttöpillejä käyttäen, kertoo poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Twitterissä.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Rippikoululaisten infossa altistuneita

Jo useampi Suomen koronavirustapaus kytkeytyy koulumaailmaan. Satoja koululaisia ja opiskelijoita on kotikaranteenissa.

Kangasalla karanteenitoimet laajenivat tiistaina 10. maaliskuuta. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin koronavirukselle on altistunut 89 rippikoululaista, 13 isosta, kaksi seurakunnan työntekijää sekä kaksi muuta henkilöä. Kyseessä oli rippikoululaisten infotilaisuus. Sairastunut oli tässä tilanteessa vielä oireeton.

Lähes kaikki tilaisuuteen osallistuneet henkilöt on kartoitettu.

Parantuneitakin on

Tiistaina saatiin myös uutta tietoa parantuneista. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti, että koronatartunnan saanut hämeenlinnalainen lapsi on parantunut ja hänen kotieristyksensä päättyi tiistaina.

Parantuneista on annettu harvakseltaan tietoa julkisuuteen. Tiedossa on, että ainakin Lapissa tammikuussa sairastunut kiinalaisnainen on parantunut. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi maaliskuun alussa, ettei se tiedota koronaviruspotilaiden tilasta tartuntatiedon kertomisen jälkeen. Myös muilla sairaanhoitopiireillä on ollut vastaavia ratkaisuja. Tilannetta on perusteltu yksityisyyden turvaamisella ja kansalaisten luottamuksen säilyttämisellä.

Kangasalan Pitkäjärven koulu on noin 500 oppilaan koulu.

Koulu vain terveille

Kajaanin kaupunki Kainuun maakunnassa on ensimmäinen, joka on ottanut käyttöön vahvan varotoimen: lapsia ohjeistetaan tulemaan kouluun vain täysin terveenä.

– Kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä, Kainuun Sote kertoo tiedotteessaan.

Ennen koronavirusta ohjeistus Suomessa on yleisesti ollut, että flunssaisen lapsen kanssa yleisvointi ratkaisee sen suhteen, voiko lapsi mennä kouluun tai päiväkotiin. Nyt Kajaanin kaupungin linjaus siis on, että vain täysin terveet lapset saavat näihin paikkoihin mennä. Kainuun sairaanhoitopiirissä ei toistaiseksi ole ollut yhtään koronavirustartuntaa.

Lukuisia uusia tartuntoja

Tiistaiaamuna kerrottiin lukuisista uusista koronavirustartunnoista Suomessa.

Kuopion yliopistollinen sairaala tiedotti tiistaiaamuna, että sairaalassa on todettu alueen toinen koronavirustartunta. Sairastunut on työikäinen ja tauti on varmistunut eilen maanantaina.

Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta.

– Henkilöllä oli oireita jo paluulennon aikana Italiasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää altistuneita, tiedotteessa kerrotaan.

Tartunnalle on altistunut ainakin muutamia perheenjäseniä. He ovat kotikaranteenissa.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että alueella ei ole paniikkitunnelmaa, mutta koronanäytteitä on otettu ja otetaan ”todella paljon”.

Myös Kanta-Hämeessä on todettu tapaus, jossa sairastunut henkilö on matkustanut lentokoneella. Riihimäkeläisellä työikäisellä naisella on todettu koronavirustartunta maanantaina 9. maaliskuuta. Hän palasi Suomeen lentäen lauantaina 7. maaliskuuta.

– Nainen oli matkalla yhdessä puolisonsa kanssa, joka on testattu negatiiviseksi. Puolison tilan seuraamista jatketaan.

THL kartoittaa lentokoneessa mahdollisesti altistuneita matkustajia. Suomeen paluunsa jälkeen pariskunta oli ollut vapaaehtoisessa eristyksessä kotonaan, eikä muita lähikontakteja matkan jälkeen Suomessa ole. Sairastunut nainen on nyt kotieristyksessä ja puoliso määrättynä kotikaranteeniin.

Ei enää kättelyä

Moni taho on alkanut toimiin koronaviruksen levitessä. Tasavallan presidentin kanslia tiedotti maanantaina,, että sen henkilökuntaa on ohjeistettu koronaviruksesta.

– Tasavallan presidentin kanslia on käynnistänyt toimenpiteet ja antanut ohjeet henkilökunnalleen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ohjeet vaikuttavat koko kanslian henkilökunnan toimintaan monella tavoin, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan tapaamisissa ei enää kätellä. Tämä ohje on ollut voimassa viime viikosta. Presidentinlinnaan ei oteta toistaiseksi vastaan vierasryhmiä.

– Kokouksiin osallistumiset ja virkamatkat rajoitetaan vain välttämättömiin ja käytetään ensisijaisesti videoneuvotteluyhteyksiä. Henkilökuntaa kehotetaan välttämään riskialueille matkustamista vapaa-ajallaan.

Myöhemmin maanantaina tasavallan presidentin kanslia tiedotti, että presidentti Sauli Niinistö on tavannut eduskuntapuolueiden puheenjohtajia Mäntyniemessä. Vastaavia tapaamisia järjestetään muutaman kerran vuodessa.

– Tapaamisessa keskusteltiin erityisesti suhtautumisesta koronaviruksen mahdollisesti aiheuttamiin laajempiin toimenpiteisiin.

Tiedotteen mukaan presidentti ja puoluejohtajat korostivat jatkuvan ja luottamuksellisen keskustelun merkitystä koronavirustilanteen hoitamisessa.

Pitkäjärven koulu suljetaan viikoksi. Kuvituskuva.

Eristys voimakkaampi

Karanteenista puhuttaessa on otettava huomioon, että altistuneen ihmisen ja sairastuneen ihmisen välillä on ero. Jos sairastuu koronaan, kohtaa vielä karanteeniakin järeämmän toimenpiteen: eristyksen. Moni eristetty on sairaalassa, mutta tapauskohtaisesti tällainenkin henkilö voi olla kotonaan.

Altistunut on kotikaranteenissa varotoimenpiteenä.

Karanteeniin määrätään altistuneina ne, jotka ovat olleet suoraan yhteydessä sairastuneeseen. Esimerkiksi sairastuneen koulupojan luokkatoverit ovat karanteenissa altistuneina. Niin kauan, kun he ovat oireettomia, heidän perheenjäseniään eivät rajoitukset koske.

Tilanne muuttuu, jos altistuneena karanteenissa oleva alkaa saada oireita. Tällöin hänen perheenjäsenensä joutuvat karanteeniin altistuneina.

THL:n kuun vaihteessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin kolmen suomalaisen saaneen koronavirustartunnan. He kaikki kuuluivat Italiassa matkustaneiden naisten lähipiiriin. Maanantaina vahvistettiin, että vielä yksi henkilö naisten lähipiiristä on saanut tartunnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos