PoSa lupaa: yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat ensi viikolla, ja heihin otetaan puhelimitse yhteyttä - Koronavirus - Kankaanpään Seutu

PoSa lupaa: yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat ensi viikolla, ja heihin otetaan puhelimitse yhteyttä

Rokotukset hoitokodeissa saadaan maaliin tällä viikolla.

Valmius on PoSa:n alueella sellainen, että rokottamaan pystytään sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

17.2. 16:15

PoSa:ssa riittää koronarokotusten kanssa kiirettä, pääasiassa positiivista sellaista. Pohjois-Satakuntaan saatiin viime viikolla tieto, jonka mukaan rokotteita saadaan yllättävänkin paljon lisää kankean alun jälkeen. Nyt rokotukset etenevät suunnitellun aikataulun mukaan.

Tämän viikon aikana saavat ensimmäisen koronarokotteen viimeisetkin asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden työntekijät ja asukkaat, jotka ovat rokotteen halunneet ottaa. Ensi viikolla alkaa 80-vuotiaiden sekä samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja ikääntyneiden rokottaminen.

– Sen jälkeen onkin hankalampi sanoa, koska pääsemme rokottamaan 70–79 -vuotiaita sekä riskiryhmiin kuuluvia. Riippuu siitä, kuinka paljon saamme rokotetta ja kuinka nopeasti saamme rokotettua yli 80-vuotiaat, kertoo Anu Sorvali.

Sorvali on tartuntataudeista vastaava terveydenhoitaja PoSa:ssa eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymässä.

– Myös sellaisia alle 70-vuotiaita, joilla on koronavirustaudille altistava sairaus, pyrimme rokottamaan lähiviikkojen aikana. Saamme heitä varten Astra Zenecan rokotetta, jota ei käytetä ikääntyneille.

Koronaan liittyvää työtä tekevät sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaiset on PoSa:n alueella jo rokotettu.

Yli 80-vuotiaiden ei tarvitse PoSa:n alueella itse huolehtia ajanvarauksesta, sillä heihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

– Me soitamme kaikille yli 80-vuotiaille. Sähköinen ajanvaraus käynnistetään myös, mutta ajattelimme, että kaikki iäkkäämmät eivät välttämättä sitä löydä.

Sähköinen ajanvaraus ja ajanvarauksen puhelinnumero tulevat PoSa:n verkkosivuille osoitteeseen eposa.fi.

Rokottamisvalmius on PoSa:n alueella Sorvalin mukaan sellainen, että rokottamaan pystytään sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

– Olemme saaneet hyvin koottua henkilökuntaa, myös eri yksiköistä. Esimerkiksi hiihtolomaviikolla pystymme hyödyntämään kouluterveydenhoitajia rokottamisessa apuna.

Rokotustilanne ryhmittäin

  • Koronaan liittyvää työtä tekevät sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaiset: valmis.

  • Iäkkäiden henkilöiden asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunta ja asukkaat: käynnissä, arvioitu valmiiksi viikolla 7.

  • ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet: arvioitu aloitus viikko 8.

  • 75–79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet: arvioitu aloitus kevät 2021.

  • 70–74-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet: arvioitu aloitus kevät 2021.

  • < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus: arvioitu aloitus päivitetään pian.

  • < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus: arvioitu aloitus kevät 2021.

  • Laajamittainen rokottaminen väestölle ja SOTE-henkilöstölle: arvioitu aloitus kevät 2021.

  • Rokottaminen tapahtuu peruspalvelukeskuksissa ajanvarauksella. Yli 80-vuotiaisiin otetaan yhteyttä puhelimitse.

  • Tarkemmat tiedot: eposa.fi. Ajanvarausohjeet päivitetään sivuille tällä viikolla.

Satakunnan alue sai koronarokotteita jakelun alkaessa muuta maata vähemmän THL:n laskentaperusteesta johtuen. Nyt tilanne Sorvalin mukaan tasoittuu, sillä Satakunta saa rokotteita alkua enemmän.

Valkeakosken Sanomat uutisoi viime viikolla, kuinka Valkeakoski oli jäänyt rokotteiden saamisessa takamatkalle muuhun Pirkanmaahan nähden ja kysyi jopa, onko kuntien välillä kilpailua rokotteista. Sorvalin mukaan ainakaan Satakunnassa näin ei ole.

– Satakunnan sisällä jako on mennyt aivan oikein. Me olemme saaneet suhteessa täsmälleen yhtä paljon rokotteita kuin muutkin.

PoSa:n alueen kunnat eli Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Pomarkku ja Siikainen ovat siis rokotteiden osalta samassa veneessä kuin muut Satakunnan kunnat. Myös PoSa:n kuntien välillä rokotteet jakautuvat tasan ja rokotusten kanssa edetään samantahtisesti.

ANU Sorvalilla on selkeä viesti Pohjois-Satakunnan alueen asukkaille.

– Pitää muistaa turvavälit, käsien pesut, käsihuuhteet ja maskien käyttö, vaikka tilanne olisi koronan suhteen rauhallisempi. Tsemppiä ja jaksamista, Sorvali toivottaa.

– Nyt kun on ihanat aurinkoiset talvisäät, nautitaan ulkoilmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset