Kuka korvaa, kun altistut? Asiantuntijat vastaavat koronakaranteeniin ja tartuntatautipäivärahaan liittyviin kysymyksiin - Koronavirus - Kankaanpään Seutu

Kuka korvaa, kun altistut? Asiantuntijat vastaavat koronakaranteeniin ja tartuntatautipäivärahaan liittyviin kysymyksiin

Työntekijä ei joudu olemaan karanteenissa palkatta.

Virallisen karanteenin määrää terveydenhuollon viranomainen eli yleensä tartuntatautilääkäri. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen.

23.2. 18:45

Kysyimme asiasta Palvelualojen ammattiliitto PAMin työympäristöasiantuntija Merja Vihersalolta sekä Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitolalta.

Vertautuuko koronakaranteeni sairauslomaan, jos työtään ei voi tehdä etänä?

Vihersalo: Jos henkilö on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin, on oikeus saada ansionmenetyksen korvaamiseksi tartuntatautipäivärahaa, joka esimerkiksi kaupassa työskentelevällä henkilöllä olisi tekemättä jäävien työvuorojen palkan suuruinen. Virallisen karanteenin määrää terveydenhuollon viranomainen eli yleensä tartuntatautilääkäri. Työnantaja tai työterveyslääkäri ei voi määrätä virallista karanteenia. Tämä perustuu tartuntatautilakiin.

Kaitola: Koronakaranteeni ei vertaudu sairauslomaan, sillä sairauspäivärahan ajalta edellytetään täyttä työkyvyttömyyttä. Karanteenin ajalta tartuntatautipäivärahaa voi saada, vaikka ei ole työkyvytön. Merkittävä ero sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan välillä on omavastuuaika, tartuntatautipäivärahassa sitä ei ole.

Työpaikkakohtaisesti vaihtelee, maksaako työnantaja virallisen karanteenin ajalta palkkaa. Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta. Jos taas työnantaja ei maksa palkkaa, tartuntatautipäiväraha maksetaan henkilölle itselleen.

Miten toimitaan koronavilkku-sovelluksen kautta havaittujen altistumisten kohdalla?

Vihersalo: Koronavilkku-sovellus varoittaa mahdollisesta altistumisesta, jos puhelimesi on ollut alle 2 metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan sellaisen henkilön puhelimesta, kenellä todetaan korona. Tämä edellyttää tietenkin, että molemmilla on koronavilkku-sovellus. Koronavilkun kertoma altistuminen ei edellytä töistä pois jääntiä. Sovelluksen välähdettyä kontakteja pitää välttää, mutta kodin ja työpaikan väliset matkat voi tehdä. Jos työnantajan toive on, ettei työntekijä tule työpaikalle, pitää työnantajan maksaa täysi palkka.

THL on suositellut sairaanhoitopiireille, että myös oireettomat koronavilkkuilmoituksen saaneet henkilöt otetaan koronatestiin ja heille suositellaan omaehtoisen karanteenin noudattamista. Omaehtoisessa karanteenissa vältetään ihmiskontakteja mahdollisuuksien mukaan. Työntekoa omaehtoinen karanteeni ei estä, eikä omaehtoisen karanteenin ajalta ole oikeutta saada tartuntatautilain mukaista, ansionmenetyksen suuruista päivärahaa. Koronaoireiset jäävät tietenkin aina kotiin ja hakeutuvat testiin, ja silloin on kyseessä sairausloma.

Kuka on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan?

Kaitola: Työ- tai virkasuhteessa oleva palkansaaja tai YEL- tai MYEL-vakuutettu yrittäjä voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on tehnyt päätöksen työssä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä. Edellytyksenä on, että henkilölle aiheutuu rajoittamistoimenpiteen vuoksi sairausvakuutuslain nojalla korvattavaa ansionmenetystä. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi eikä huoltaja voi tästä syystä tehdä työtään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset