Satakunnan koronatilanne 15.–22.10. - Koronavirus - Kankaanpään Seutu

Koronaan kuolleita Satakunnassa jo 26 – Katso täältä millainen maakunnan koronatilanne on nyt

Koronan leviäminen Satakunnassa iäkkäiden keskuudessa ja hoivakodeissa näkyy muun muassa lisääntyneinä kuolemina.

Koronapassi otettiin käyttöön noin viikko sitten. Satakunnan koronatyöryhmä arvelee sen lisänneen etenkin nuorempien ihmisten intoa ottaa rokotus.

23.10. 13:35

Keräsimme tärkeimmät tiedot Satakunnan koronatilanteesta ajalta 15.–22.10. Satakunnan alueellinen tartuntatautien työryhmä (ATTR) kokousti perjantaina 22.10.

Mikä on maakunnan koronatilanne juuri nyt?

Satakunta on yhä leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuus on edelleen korkea, vaikka onkin kääntynyt laskuun.

Huolestuttavaa on ATTR:n mukaan epidemioiden leviäminen iäkkäiden keskuudessa ja vanhusten hoivapalveluissa. Tämä näkyy myös terveyskeskusten vuodeosastoilla potilaina ja lisääntyneinä kuolemina.

Rokotuskattavuus on hiukan jäljessä Suomen keskitasosta, mutta ero on pienentynyt viikon aikana. Erityisesti nuorempien henkilöiden rokotusaktiivisuus näyttää nousseen. ATTR arvelee, että kimmokkeena on todennäköisesti ollut käyttöön otettu koronapassi.

Paljonko koronatapauksia Satakunnassa on viikon aikana todettu?

Viime viikolla todettiin 133 uutta tapausta (edellisellä viikolla 168 tapausta).Tartunnanlähde tai paikka selvisi viime viikolla 73 prosentissa tapauksissa. Liki puolet kotimaisista tartunnoista oli valmiiksi karanteenissa, kun tartunta todettiin.

Alueellisesti ilmaantuvuus on kahden viime viikon aikana ollut suurinta Kankaanpäässä, Raumalla ja Huittisissa.

Millainen on sairaaloiden tilanne?

Erikoissairaanhoidon tarve Satakunnassa on selvästi rauhoittunut. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa vain kaksi eristyksessä olevaa Covid-potilasta, joista toinen on tehohoidossa. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastoilla on 8 koronapotilasta.

Arvioidaan, että sairaalahoitoa tarvitsee tulevalla viikolla noin 14–16 uutta potilasta. Perusterveydenhuollon kuormituksen arvioidaan lisääntyvän, sillä osa nyt sairastuneista hauraista ja monisairaista potilaista on rajattu raskaiden hoitojen ulkopuolelle.

Montako rokotettua on joutunut sairaalaan? Entä rokottamatonta?

Kaikkiaan lokakuussa on Satasairaalassa hoidettu yhteensä 24 koronapotilasta vuodeosastolla ja neljää teho-osastolla. Puutteellinen rokotesuoja on ollut 79 prosentilla potilaista. Potilaiden keski-ikä on 75,5 vuotta ikähaarukassa 42–98.

Kaksi rokotusta saaneita on ollut sairaalahoidossa seitsemän, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat yli 80-vuotiaita ja potilaiden mediaani-ikä on 84 vuotta. Tässä ikäryhmässä rokotteiden tehon on todettu hiipuvan ja heille onkin suositeltu kolmansia rokotuksia.

Aiotaanko Satakunnassa antaa yli 60-vuotiaille kolmas koronarokote?

Kyllä, mutta kolmannen rokotteen voi ottaa aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokotteen jälkeen. Siksi tarkemmasta aikataulusta ei vielä ole moni kunta tehnyt päätöksiä. Yleisesti ikäihmisten toisen annoksen ottamisesta alkaa kulua kuusi kuukautta vasta marras- tai joulukuussa.

Kuinka monta henkilöä on kuollut koronaan epidemian aikana?

Covid-infektioon on Satakunnassa kuollut tähän mennessä yhteensä 26 potilasta, joista 16 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.

Missä on voinut altistua koronalle viikon aikana?

Porin lukion Annankadun toimipisteen vanhojen tansseissa ja tanssien jatkoilla perjantaina 15. lokakuuta. Lisäksi on voinut altistua Porin ABC Tikkulassa ma 18.10 klo 12.30–13.30.

Pohjois-Satakunnassa on myös ollut viikon aikana useita altistumisia. PoSa tiedottaa, että niitä on ollut maanantaina 18.10. Kankaanpään Uimahallissa klo 11.30–13.30 sekä sunnuntaina 17.10. S-Market Kankaanpäässä klo 14–14.50 ja Kankaanpään Halpa-Hallissa klo 15–15.45. Perjantaina 15.10. altistua saattoi Lomahotelli Jämissä klo 21–24.

Raumalla koronalle on voinut altistua perjantaina 15.10. hoivakoti Linnanneidossa, Cafe Salissa kello 16–21.15 ja Domino Nightclubilla klo 21.30–01. Maanantaina 18.10. altistua on voinut Kuntosumpun core-tunnilla ja tiistaina 19.10. Lukon ringetten B-tyttöjen harjoituksissa.

Lisäksi Raumalla on voinut altistua koronalle keskushammashoitolassa 14.–21.10. välisenä aikana. Terveysviranomaiset ovat olleet yhteydessä kaikkiin hoitolassa altistuneisiin.

Sen sijaan vääräksi hälytykseksi osoittautui tieto, että Raumalla Onnikoti Riekkomäen työntekijällä olisi ollut korona.

Kuluneella viikolla tiedotettiin myös Huittisista, että Vampulan seurakuntatalolla eläkkeellejäämisjuhlassa on saattanut altistua koronavirukselle sunnuntaina 10. lokakuuta kello 15–17.

Onko alueellisia rajoituksia muutettu?

Etätyösuositusta jatketaan edelleen marraskuun puoleen väliin asti. ATTR ei suosittele uusia rajoituksia Satakuntaan, mutta koska Satakunnan koronatilanne on edelleen selvästi aktiivinen, maakunnassa on edelleen voimassa laaja maskisuositus.

Mikä on Rauman telakan koronatilanne nyt?

Rauman kaupunki tiedotti torstai-iltana, että telakan alueen koronaepidemian voidaan katsoa olevan ohi. Alkuviikolla 120 telakan työntekijältä otetuissa satunnaistesteissä ei ole enää ilmennyt uusia tartuntoja.

Onko koronapassi käytössä Satakunnassa? Milloin sitä tarvitaan ja mistä sen saa?

Kyllä, koronapassia voidaan käyttää Satakunnassa. Rajoitusten kohteena olevat toimijat, kuten ravintolat, yökerhot tai sisäharrastuspaikat voivat itse päättää, pyytävätkö asiakkaitaan näyttämään koronapassia.

Passina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata sähköisesti Omakannasta tai pyytää terveydenhuollosta. Se on todistus, josta näkyy, onko ihminen on saanut kaksi rokotetta, negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan.

Jos passi on käytössä esimerkiksi ravintolassa tai yökerhossa, sen ei tarvitse noudattaa aukiolorajoituksia, jotka Satakunnassa ovat tällä hetkellä sellaiset, että anniskelu pitäisi lopettaa klo 00 ja ravintola sulkea klo 01.

Jos toimija ei edellytä asiakkailta passia, sen tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos