Satakunta on yhä leviämisvaiheessa – Satasairaalassa tilanne on rauhallinen, vanhusten huollon tilanne huolestuttaa

ATTR ei syyslomien ja voimassa olevien rajoitusten vuoksi kokoontunut tänään, mutta asianmukainen tilannearvio on tehty.

Kuvituskuva.

29.10.2021 21:00

Satakunta on selkeästi leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuus on edelleen korkea, joskin laskusuuntainen. Näytteenotto ja tartunnanjäljitys toimivat tehokkaasti Satakunnassa. Rokotuskattavuutta pitää edelleen saada nostetuksi. Etenkin hoivatyössä toimivien rokotuskattavuutta on voitava parantaa.

Erikoissairaanhoito ei ole kuormittunut koronapotilaista, mutta perusterveydenhuollossa kuormitus on iso ja vanhustenhuollossa todetut epidemiat ovat hyvin huolestuttavia.

Satakunnan epidemiatilanne

THL:n ilmaantuvuusluku koronakartan perusteella perjantaina 111,3/100 000 asukasta/14 vrk. Tilanne on alueellisesti parantunut ja nyt Satakunta sijoittuu maakuntien välisessä vertailussa noin puoleen väliin.

Koko Suomessa ilmaantuvuus on nyt 135,4/100 000 asukasta/14 vrk.

Alueellisesti ilmaantuvuus on suurinta (yli 200) Kankaanpäässä, Harjavallassa ja Raumalla. Ilmaantuvuus on korkea (yli 100) myös Huittisissa, Ulvilassa ja Jämijärvellä. Porin ilmaantuvuus on ollut edelleen laskusuuntainen (14.–27.10.2021: 63,3), mutta Noormarkun ja Ulvilan terveyskeskusten vuodeosastojen epidemiat hankaloittavat tilannetta Porin perus-turvan alueella.

Tartunnanjäljitys Satakunnassa on edelleen tehokasta, tartunnanlähteet viikolla 42

Viime viikolla todettiin 121 uutta tapausta (edellisellä viikolla 133 tapausta). Tartunnanlähde tai paikka selvisi viime viikolla 82 prosentissa tapauksissa. 61 prosentissa kotimaisista tartunnoista oli valmiiksi karanteenissa, kun tartunta todettiin. Nämä tulokset ovat viime viikkoisia parempia.

Tartunnoista 6 prosenttia on suoraan ulkomailta. 88 prosenttia tartunnoista on omasta sairaanhoitopiiristä ja 5 prosenttia muista sairaanhoitopiireistä.

Tartunnoista 32 prosenttia todettiin samasta taloudesta. Työpaikalta saatuja tartuntoja oli 8 prosenttia (9 tartuntaa kaikki yksittäisiä tapauksia).

Tartunta oli peräisin ystäviltä tai lähipiiriltä 9 prosentissa tapauksia. Edellisten lisäksi viime viikolla korostuivat myös yksityiset juhlat ja joukolla mökkeily, jotka selittivät yhteensä 17 prosenttia tartunnoista. Jälkimmäiseen ryhmään kuului myös Kankaanpään kotihoidon työntekijöiden tartuntarypäs, josta on erikseen tiedotettu.

Jääkiekkoharrastus ja turnausmatkailu johti 6 prosenttia tartunnoista. Viime viikolla todettiin myös kuorolauluun liittynyt tartunta.

Ravintolatartuntoja tai tapahtumiin liittyneitä tartuntoja ei viime viikolla todettu.

Oppilaitoksessa todettiin viime viikolla vain yksi alakoulussa syntynyt tartunta. Varhaiskasvatuksessa ei viime viikolla todettu yhtään uutta tartuntaa.

Näytteenotto ja positiivisten näytteiden osuus Satakunnassa viikolla 42

Viikolla 42 Satakunnassa otettiin yhteensä 4 209 näytettä, joista positiivisia oli 2,8 prosenttia. Näytemäärä on hieman alempi kuin edellisellä viikolla, mutta edelleen väkilukuun suhteutettuna korkea. Positiivisten näytteiden osuus on pysynyt samana kuin edellisellä viikolla.

Satasairaalassa tilanne on rauhallinen, perusterveydenhuollon osastoilla potilaat ovat lisääntyneet

Koronapotilaiden erikoissairaanhoidon tarve Satakunnassa on tällä hetkellä vähäinen. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa vain kaksi eristyksessä olevaa Covid-potilasta, tehohoidossa ei ole nyt koronapotilaita.

Sen sijaan perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastoilla kuormitus on korkea. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on nyt hoidossa yhteensä 20 koronapotilasta, joista 16 Porin perusturvan alueella. Tilanne selittyy Noormarkun kuntoutusosaston ja akuuttiosaston sekä Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosastoilla viime päivinä todetuilla epidemioilla, joista on tiedotettu ajantasaisesti. Potilaita hoidetaan perusturvan alueella nyt kolmella kohortti-osastolla Noormarkussa, Ulvilassa ja Porin kaupungin sairaalassa.

Tulevalla viikolla erikoissairaanhoidon ei odoteta merkittävästi kuormittuvan koronapotilaiden hoidosta. Erikoissairaalahoitoa ennustetaan tarvittavan noin 8–10 potilaalle ja tehohoitoa 0–2 potilaalle. Perusterveydenhuollon kuormitus on sen sijaan korkea, sillä osa nyt sairastuneista iäkkäistä, hauraista ja monisairaista potilaista on rajattu raskaiden hoitojen ulkopuolelle.

Potilaille on tehty yksilölliset hoitoarviot ja mikäli hoidonrajauspäätökset on tehty, heille tarjotaan hoitosuositusten mukaista hyvää hoitoa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Porin perusturva on vahvistanut Noormarkun ja Ulvilan hoitoa niin, että lääkäri kiertää osastoilla myös viikonloppuisin ja myös näytteiden otto taataan.

Epidemioiden leviämien iäkkäiden henkilöiden keskuuteen ja erityisesti hoivalaitoksissa näkyy lisääntyneinä kuolemina Covid-19 infektioon. Koko epidemian aikana Satakunnassa on erikoissairaanhoidossa hoidettu 130 potilasta ja teho-osastolla 17 potilasta.

Covid-19 -infektioon on Satakunnassa kuollut yhteensä 31 potilasta

Hoitolaitosten henkilökunnan rokotuskattavuutta on ehdottomasti parannettava

Kaksi rokotetta antaa yleensä hyvää suojaa vakavilta tautimuodoilta, mutta iäkkäillä ja perussairailla henkilöillä suoja ei ole yhtä hyvä ja rokotteen teho hiipuu. Siksi on olennaisen tärkeää, että lähiympäristö ja potilaita hoitavat henkilöt on rokotettu mahdollisimman kattavasti ja kolmannet rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti.

Erikoissairaanhoidon henkilöstö on käytettävissä olevien tietojen mukaan rokotettu hyvin, mutta erityisesti sosiaalipuolen laitoksissa, vanhuspalveluissa ja valitettavasti myös perusterveydenhuollossa työskentelee henkilöitä, joiden rokotussuoja on puutteellinen.

Tämä muodostaa selvän riskin sekä potilasturvallisuuden, että työturvallisuuden kannalta. Nykyinen lainsäädäntö ei anna työnantajalle mahdollisuutta tarkastaa henkilökunnan rokotussuojaa. Tämä vaatisi lainsäädännön muutosta. THL onkin antanut asiasta tänään lausuntonsa STM:lle.

Rokotusten edistyminen Satakunnassa, rokotuskattavuutta on edelleen nostettava

Satakunnassa ensimmäisen annoksen on saanut 74,8 prosenttia koko väestöstä (koko Suomessa 75,3 prosenttia), kaksi annosta 68 prosenttia (koko Suomessa 68,9 prosenttia).

Satakunnassa ollaan siis edelleen hieman jäljessä valtakunnallisesta keskiarvosta, mutta ero on alle prosentin luokkaa. Erityisesti nuorempien henkilöiden rokotusaktiivisuus on näyttää nousseen, kimmokkeena on todennäköisesti ollut käyttöön otettu koronapassi.

Rokotusten edistymistä voi seurata THL kuutiosta.

Kolmannet koronarokotukset ovat tärkeitä ja influenssarokotukset alkavat

THL on linjannut, että kolmansia koronarokotuksia laajennetaan kaikkiin 60 vuotta täyttäneisiin, lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuviin. Jo aiemmin kolmansia rokotuksia on annettu alkuvuodesta tiheällä annosvälillä rokotukset saaneille. Kolmannen rokotuksen voi antaa, kun vähintään 6 kuukautta on kulunut toisesta rokotuksesta. Satakunnan kunnat ovat varustautuneet rokotusten antamiseen. Niiden tahti kiihtyy noin 4 viikon kuluttua, kun määräaika toisesta rokotuksesta on kulunut. Tämän viikon epidemiat osittavat, että kolmansien rokotusten antaminen ikääntyneille mahdollisimman pian on tärkeää.

Myös influenssarokotukset alkavat. Laajemmat rokotuskampanjat alkavat Satakunnassa ensi viikolla. Ihanteellinen aika ottaa influenssarokote on marraskuusta joulukuuhun, jotta suoja ehtii kehittyä ennen influenssakauden alkua ja kestää koko kauden. Influenssarokote voidaan antaa samaan aikaan koronarokotteen kanssa.

Alueelliset suositukset Satakunnassa

Suositukset Satakunnan alueella ovat entisellään. Etätyösuositus on voimassa marraskuun puoleen väliin saakka ja laaja maskisuositus on edelleen voimassa Satakunnassa.

Erityisesti sairaaloissa tai hoivalaitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä on välttämätöntä käyttää suu-nenäsuojusta ja noudattaa hyvää käsihygieniaa rokotustilanteesta huolimatta.

Suositukset löytyvät Satasairaala.fi –sivustolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos