Kankaanpäässä on edelleen Satakunnan korkein ilmaantuvuus – koronavirus leviää maakunnassa yhä voimalla ja sairaalapotilaiden määrä on korkea

Selvää käännettä laskusuuntaan ei vielä näy. Yhä useammalla potilaalla korona löytyy sivulöydöksenä.

Satasairaalaa kuormittavat nyt myös potilaat, joilla korona on sivulöydöksenä ja jotka ovat hoidossa muun syyn vuoksi. Nämä potilaat ovat kahden viikon aikana selvästi lisääntyneet.

19.2. 12:45

Koronavirus leviää Satakunnassa edelleen voimalla, kertoo perjantaina kokoontunut Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR).

Sen mukaan koronainfektion ilmaantuvuus on edelleen korkea, 1 478 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi, sillä terveydenhuollon testejä on kansallisen ohjeistuksen mukaisesti rajattu ja kotitestien osuutta lisätty.

Tartuntoja on runsaasti joka puolella Satakuntaa ja altistua voi käytännössä missä tahansa.

Kahden viikon ilmaantuvuus ylittää yli 1000 tapausta Porissa, Pomarkussa, Ulvilassa, Harjavallassa, Nakkilassa, Kokemäellä, Säkylässä, Siikaisissa ja Jämijärvellä. Kankaanpäässä ilmaantuvuusluku on edelleen Satakunnan korkein, 2067. Porissa ilmaantuvuus on 1875 ja Raumalla 959.

Viime viikolla Satakunnassa otettiin yhteensä 5 280 näytettä, joista positiivisia oli 31 prosenttia.

Tartuntojen suuren määrän vuoksi kohdentamaton tartunnanjäljitys on tehottomana lopetettu ja se on kohdennettu sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin.

Teho-osastolla vain yksi

Tällä hetkellä Satasairaalan teho-osastolla on hoidossa vain yksi koronapotilas.

Koronapotilaiden aiheuttama vuodeosastokuormitus on kuitenkin ollut edelleen nouseva.

Satasairaalassa aloitettiin 22 henkilölle viime viikolla vaikean koronainfektion sairaalahoitoa, mikä on enemmän kuin koko epidemian aikana.

Tämän lisäksi Satasairaalassa voimavaroja kuormittavat potilaat, joilla covid on sivulöydöksenä ja jotka ovat hoidossa muun syyn vuoksi.

Nämä potilaat ovat nyt kahden viikon aikana selvästi lisääntyneet.

Alkuviikolla aloitettiin 7 uutta hoitojaksoa sairaalahoitoa vaativan koronainfektion vuoksi ja peräti 14 sellaista hoitojaksoa, jossa korona oli sivulöydös.

Tämä johtuu ATTR:n mukaan siitä, että lieväoireinen koronainfektio on väestössä tällä hetkellä hyvin yleinen ja toisaalta sairaalapotilailta näytteitä otetaan hyvin kattavasti.

”Esimerkiksi kaikilta päivystyspotilailta otetaan covid-näyte sairaalaan tullessa. Näin tehdään, jotta oireettomat tai lieväoireiset potilaat tunnistettaisiin ja osastoepidemiat vältettäisiin.”

Perjantaiaamuna Satasairaalassa oli yhteensä 25 koronapositiivista potilasta. Näistä vaikean koronavirusinfektion vuoksi hoidossa oli nyt vain 11 ja muusta syystä 14 potilasta.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli aamulla hoidossa 34 koronapotilasta, joista arviolta noin puolen ensisijaisesti koronainfektion vuoksi.

Lisäksi alueen hoivakodeissa on edelleen runsaasti koronapotilaita eristyksessä.

ATTR:n mukaan Satasairaalan koronapotilaita hoitava osasto on tällä hetkellä erittäin kuormittunut ja henkilöstöjärjestelyjä joudutaan tekemään henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi.

Tarvittaessa päivystysosaston paikkamäärää lisätään.

Henkilökunta sairastaa

Terveydenhoitoa, samoin kuin yhteiskuntaa laajemminkin, rasittaa edelleen henkilökunnan sairastuminen.

Tartunnat tulevat yleensä kotoa tai muualta sairaalan ulkopuolelta.

Joitakin suunniteltuja poliklinikka-aikoja ja sovittuja kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään, mutta vaikeasta tilanteesta huolimatta Satasairaala toimii lähes normaalisti.

Suuri haaste on ATTR:n mukaan edelleen se, että kaikki potilaspaikat sekä sairaalassa että terveyskeskuksissa ovat hyvin täynnä, ja lisäksi päivystys on ajoittain hyvin ruuhkautunut.

Satakunta

Koronaan menehtynyt 77

Koronaepidemian aikana erikoissairaanhoidon osastolla on hoidettu 279 potilasta, tehohoidossa 40 potilasta.

Kyseiset potilaat olleet hoidossa nimenomaan koronainfektion vuoksi.

Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu kaikkiaan 77 kappaletta.

Näistä 57 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.

87 prosenttia menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos