Ilmaantuvuus Satakunnan korkein – millainen on Kankaanpään ja lähikuntien koronatilanne juuri nyt?

Ylilääkäri Margit Seppälä uskoo tartuntojen määrän lähtevän laskuun parin viikon kuluessa.

Todellinen ilmaantuvuus on Margit Seppälän arvion mukaan ainakin kolme kertaa suurempi kuin virallinen luku, sillä testaus on vähentynyt.

23.2. 9:15

Kankaanpäässä on edelleen Satakunnan korkein koronatartuntojen ilmaantuvuusluku, kertoo Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR perjantaina.

Kankaanpään luku 2067 kertoo, kuinka monta tartuntaa on viimeisen 14 vuorokauden aikana todettu 100 000 asukasta kohti.

Kysyimme PoSan ylilääkäri Margit Seppälältä, mitkä ovat syitä korkeaan ilmaantuvuuslukuun, sekä yleisemmin, millainen on koronatilanne Kankaanpäässä ja PoSan alueella tällä hetkellä.

Mitkä ovat mielestäsi syitä Kankaanpään korkeaan ilmaantuvuuslukuun?

Ilmaantuvuus on arvioni mukaan ainakin kolme kertaa suurempi, koska kaikista ei enää PCR-näytteitä oteta. Todellista ilmaantuvuutta emme tiedä. Näytteenottoa olemme priorisoineet THL:n strategian ja Satakunnassa yhteisesti sovittujen ohjeiden mukaisesti.

PoSan alueella rokotuskattavuus laahaa muuta Satakuntaa jäljessä. Rokotusinto on valitettavasti hiipunut. Täysi rokotussuoja ei estä tartuntaa, mutta estää vakavan taudin ja vähentää sairaalahoitoon joutumisen riskiä.

Positiivisia PoSan näytteistä on ollut 42 %, koko Satakunnassa 31 %. Hoivayksiköitä ja hoitohenkilökuntaa olemme seuloneet tartuntatapauksissa paljon, ja myös oireettomia positiivisia löytyy. Mitä enemmän seulotaan, sitä enemmän positiivisia löytyy ja ilmaantuvuus nousee.

Sote-työntekijöitä on sairastunut paljon. Suurin osa tartunnoista on peräisin perhepiiristä, vain pieni osa työstä. Tämä osoittaa, että kansalaisilla on paljon tartuntoja. En usko, että sote-työntekijät noudattaisivat muita huonommin terveysturvallisia suosituksia, vaan perhepiirissä on mahdottomuus välttyä tartunnalta. Koronaväsymystä varmasti on jo meillä kaikilla. Myös alkukuun osastoepidemia nosti ilmaantuvuuslukua.

Kuinka vakava Kankaanpään koronatilanne tällä hetkellä mielestäsi on?

Ilmaantuvuus on tasaantunut, mutta laskua ei ole vielä nähtävissä, eikä epidemia ole ohi. Suurin osa sairastaa taudin lievänä tavallisen flunssan tapaan, mutta vaikeastikin oireilevia on. Useita posalaisia on ollut sairaalahoidossa omikronin aikana sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa, tehollakin.

Noin 30 % joutuu sairaalahoitoon jonkun muun kuin koronan vuoksi, ja koronaa pidetään sivulöydöksenä. On vaikea arvioida tarkasti, mikä on koronan osuus sairastumisessa. THL:n alkuvuoden tilaston mukaan rokottamattomat ovat joutuneet 7,4 kertaa enemmän erikoissairaanhoitoon ja 12 kertaa enemmän tehohoitoon. Terveydenhuollon kantokykyä koetellaan, ja henkilökunnasta on ajoittain pulaa.

Margit Seppälä uskoo koronahuipun olevan juuri ohitettu PoSan alueella.

Minkälaisia toimenpiteitä nyt tarvitaan, jotta tilanne paranisi?

Jokaisen tulisi hankkia itselleen riittävä rokotesuoja, jotta vakavalta taudilta säästyisi, eikä joutuisi turvautumaan terveydenhuollon palveluihin eikä joutuisi sairaalahoitoon, vaan sairastaisi taudin lievänä. Ennusteen mukaan noin 80 % väestöstä jossakin vaiheessa koronan sairastaa, vain 20 % säästyy. Toivottavaa olisi, että sairastuessa tauti olisi lievä flunssa. Täysi rokotesuoja ei estä tartuntaa, mutta estää vakavaa tautimuotoa, vähentää sairaalahoitoon joutumista ja estää kuolemia, ja tämähän on rokotestrategian tavoite.

En suosittele immuniteetin hankkimista taudin sairastamisella, koska ei voida ennustaa, kuka saa vaikeat tai pitkittyneet oireet ja kuka ei. Vielä on kevään ajan jaksettava noudattaa terveysturvallisia suosituksia. Vaikka kokoontumisrajoituksia ei enää ole, kannattaa välttää väentungoksia, käyttää kodin ulkopuolella maskia, huolehtia hyvästä käsihygieniasta, yrittää pitää etäisyyksiä ja jäädään flunssaisena kotiin sairastamaan. Eli samat terveysturvalliset toimet, mitä olemme jo kaksi vuotta noudattaneet.

ATTR:n mukaan edellisviikolla Satasairaalassa aloitettiin 22 henkilölle vaikean koronainfektion sairaalahoitoa, mikä on enemmän kuin koko epidemian aikana. Kuinka paljon Porissa on tällä hetkellä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita PoSan alueelta?

Eristettäviä sekä jo koronan sairastaneita ja siitä kuntoutumassa olevia potilaita on tietoni mukaan viisi.

Millainen on tilanne PoSan omalla vuodeosastolla?

Osastoepidemia saatiin 1,5 viikossa hallintaan tehostamalla eristämistoimenpiteitä, siivousta ja terveysturvallisia toimia sekä toistuvilla näyteseulonnoilla. Ehkä tuuriakin oli mukana. Muutama eristyksessä hoidettava potilas on osastolla ja useampi kuntoutumassa oleva sairastetun koronan jälkeen.

Erikoissairaanhoidosta osa koronapotilaista tulee alkuhoidon jälkeen jatkohoitoon ja kuntoutumaan sairaalaamme.

Mikä on PoSan oman henkilökunnan terveystilanne tällä hetkellä?

Edelleen päivittäin sairastumisia ilmoitetaan, mutta sairaiden määrä on vähentynyt.

Mikä on arviosi, onko koronahuippu jo saavutettu Satakunnassa ja PoSan alueella?

Uskon huipun olevan ohitettu – ollaan tasannevaiheessa, ja parin viikon kuluttua ilmaantuvuus lähtee laskuun. Toivottavasti talvilomien matkustelu ei toisi uutta huippua. Yo-kirjoitukset alkavat 3 viikon kuluttua, ja on tärkeää, että abit pystyisivät terveinä osallistumaan kirjoituksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos