Koronaepidemia on Satakunnassa edelleen aktiivinen, mutta rauhoittumaan päin – Influenssa A -tapausten lisääntymistä on havaittu

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) käsitteli torstaina maakunnan epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä.

Yleinen maskisuositus poistui torstaina myös Satakunnassa.

Koronaepidemia on Satakunnassa yhä aktiivinen. Sairastuneita ja tartuntoja on runsaasti joka puolella, ja altistua voi missä tahansa.

Ilmaantuvuus kääntyi viime päivinä laskuun. Tartuntatautirekisterin mukaan 14 vuorokauden ilmaantuvuus oli torstaina Satakunnassa 1086/100 000 asukasta. Todellinen ilmaantuvuus on silti selvästi suurempi, sillä positiiviset kotitestit eivät tilastoidu.

Ilmaantuvuus ylittää 1 000 tapausta monessa kunnassa. Viikoilla 13–14 laboratoriovarmistettujen tartuntojen ilmaantuvuusluku oli korkein Harjavallassa.

Viime viikolla Satakunnassa otettiin yhteensä 2 265 näytettä, joista positiivisia oli 49 prosenttia.

Sairaalahoidon kuormitus on vähentynyt niin erikoissairaanhoidossa kuin terveyskeskusten vuodeosastoillakin. Hoivalaitoksissakin tilanne näyttää olevan rauhoittumassa.

Viime viikolla erikoissairaanhoidossa alkoi yhteensä 32 koronapotilaan vuodeosastohoitojaksoa, joista 12 oli hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi. Tällä viikolla torstai-iltaan mennessä alkoi seitsemän uutta vuodeosastohoitojaksoa, joista vain kaksi vaikean infektion vuoksi. Käänne tilanteessa näyttää tapahtuneen viikon 12 jälkeen.

Perusterveydenhuollossa vastaava käänne näyttää tapahtuneen viikkoa myöhemmin. Siellä eniten uusia hoitojaksoja koronan takia alkoi viikolla 13, yhteensä 42. Viime viikolla niitä alkoi 20 ja tällä viikolla toistaiseksi yhdeksän.

Satasairaalassa oli torstaiaamuna osastohoidossa viisi eristystä ja varotoimia vaativaa koronapotilasta ja tehohoidossa yksi. Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli torstaiaamuna hoidossa 32 koronapotilasta. Lisäksi hoivakodeissa on ainakin 57 asukasta, joita hoidetaan varotoimin koronan vuoksi.

Koronaan liittyviä kuolemia Satakunnassa on kirjattu kaikkiaan 133, joista valtaosa perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksikössä.

Yleinen maskisuositus poistui myös Satakunnassa torstaina.

Suositus koskee yhä koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin hakeutuvia julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä; heitä, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä, sekä heitä, jotka tietävät altistuneensa koronalle, eikä kodin ulkopuolisia lähikontakteja voi välttää.

Maskin käyttöä on tärkeää jatkaa myös terveyden- ja sosiaalihuollon toimipisteissä ja yksiköissä.

”Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.”

Koronatilanteen odotetaan huhti–toukokuun aikana edelleen rauhoittuvan. Rokottautuminen on ATTR:n mukaan yhä tärkeää.

Viime viikkoina on havaittu influenssa A -tapausten lisääntymistä myös Satakunnassa. Viikon 11 jälkeen maakunnassa on todettu 47 tapausta.

”Tietojemme mukaan myös varuskunnissa on todettu muutamia influenssa A -tapauksia samalla, kun koronalöydökset ovat selvästi vähentyneet. Lähiviikkoina näemme lisääntyvätkö tapaukset merkittävästi vai jäävätkö löydökset vain pieniksi ryppäiksi”, ATTR kertoo.

Korona-aikana influenssatilanne on ollut poikkeuksellisen rauhallinen. Erikoissairaanhoitoa on tarvinnut vain kaksi potilasta, eikä yhtään tapausta ole ollut tehohoidossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos