Näitä lakipalveluita sinäkin todennäköisesti elämäsi aikana tarvitset – Testaa, tunnetko perintöoikeutesi - Mainos - Kankaanpään Seutu
MainosOP Länsi-Suomi

Näitä lakipalveluita sinäkin todennäköisesti elämäsi aikana tarvitset – Testaa, tunnetko perintöoikeutesi

Perintösuunnittelu on järkevää tehdä, kun kaikki on hyvin. Lakipalveluiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom neuvoo, millaisissa elämäntilanteissa lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä.

– Lakia ei tarvitse tuntea voidakseen tulla keskustelemaan edunvalvontavaltakirjasta tai perintösuunnittelusta. Tehtävämme on avata vaikeilta kuulostavia lakiasioita asiakkaille ymmärrettävästi, lupaa lakipalveluiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom.­


29.1. 6:00

Ikävimpiä ovat tilanteet, joissa todetaan jälkikäteen, että olisi pitänyt tehdä testamentti silloin kun se oli mahdollista. Kun kuolema erottaa aviopuolisot, pelkkä puhe testamentista ei valitettavasti riitä. Miksi se kannattaa tehdä? Testamentilla voi esimerkiksi turvata lesken aseman puolison kuollessa. Leski saa päättää, että ottaako testamentin vastaan. Testamentti antaa vaihtoehtoja ja on myös verosuunnittelun keino.

– Keskinäisellä testamentilla voi turvata puolison taloudellisen aseman kuolemantapauksessa, lakipalveluiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom OP Länsi-Suomesta sanoo.

Avioero, sairastuminen tai läheisen kuolema johtavat usein viimeistään lainopillisen avun tarpeeseen.

– Ensimmäisen kerran sitä kannattaa kysyä jo, kun muutetaan yhteen, mennään avioliittoon tai on kertynyt omaisuutta, Widbom neuvoo.

Tiedätkö, kuka perii mitä? Tee testi tästä

Jokaisen tilanne on erilainen. Asiantuntijan kanssa löytyvät oikeat ratkaisut.­

Vältä riskit, riidat ja yllätykset

Perintöasioissa luulot istuvat sitkeässä. Annetaan esimerkki.

– Puoliso kuolee. Jos avioparilla on lapsia, lapset ovat perillisiä, eikä leski peri ilman testamenttia mitään. Leski voi saada kuolinpesältä tasinkoa, jos kuolleen puolison varat ovat suuremmat eikä avioehtoa ole. Tasinko on verovapaata ja sen lisäksi leski saa periä verovapaasti alle 110 000 euron verran omaisuutta. Kun perinnönjättäjällä on rintaperillisiä, tulee puolisoiden tehdä keskinäinen testamentti, jos halutaan lesken perivän omaisuutta.

Elämäntilanne on jokaisella yksilöllinen. Tulevaisuutta ajatellessa kannattaakin herkästi kääntyä lakiasiantuntijan puoleen, jotta juuri oma tilanne tulee selväksi.

Toinen väärinkäsitys liittyy käyttö- ja hallintaoikeustestamenttiin.

– Jos sellainen on, leski ei saa omistusoikeutta kuolleen puolisonsa omaisuuteen. Leskelle jää pelkästään käyttö- ja hallintaoikeus, mikä antaa leskelle oikeuden käyttää esimerkiksi kuolleen puolison kesämökkiä. Käyttö- ja hallintaoikeus ei anna oikeutta käyttää kuolleen puolison tilillä olevia rahoja.

Termiviidakko voi ahdistaa. Joskus lakiasiat pelottavatkin. Pankissa on onneksi suurten surujenkin hetkellä vastassa ihminen, joka ajattelee parastasi.

– Otan usein kynän esiin ja piirrän tilanteen paperille. Visualisoimalla asia selkenee. Tunne muuttuu helpotukseksi, kun esimerkiksi surun keskellä tietää, että joku hoitaa perunkirjoituksen ammattitaidolla.

Heidi Widbom kannustaa ajattelemaan oman ja läheisten elämän turvaamista ajoissa.­

Testamenttia voi muuttaa, kunhan sellainen on

Oman testamentin teko ei nuorella aikuisella ole välttämättä hoidettavien asioiden kärjessä. Tulevaisuuden suunnittelu hyvissä ajoin, nuorena ja terveenä, on kuitenkin järkevää. Testamentin, avioehdon tai edunvalvontavaltakirjan teko lakiasiantuntijan kanssa, vaikka ihan tavallisena tiistaina, olisikin tervetullut toimenpide.

– Juridisia asiakirjoja voi ja pitääkin myöhemmin elämäntilanteiden muuttuessa päivittää.

Entä jos läheiseni sairastuu muistisairauteen?

– Läheisellä toivottavasti on edunvalvontavaltakirja, joka on kuin vakuutus sen varalta, ettei itse enää kykene hoitamaan asioitaan. Omasta edunvalvonnasta kannattaa huolehtia ajoissa.

Testamentti kannattaa yleensä tehdä, vaikka omaisuuden arvo ei suuren suuri olisikaan.

Edunvalvontavaltakirja kannattaisi jokaisen tehdä. Edunvalvontavaltakirjalla asioiden hoito on huomattavasti sujuvampaa normaaliin edunvalvontaan verrattuna. Edunvalvontavaltakirjalla voit itse päättää, kuka asioitasi hoitaa, jos et enää itse kykene.

Heidi Widbom kannustaakin varautumaan ikävämpiinkin elämäntapahtumiin jo silloin, kun kaikki on vielä hyvin.

– Koskaan ei tiedä, mitä huomenna voi tapahtua.

Pankin lakiasiantuntijat kohtaavat työssään ihmisiä hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, kaikkine tunteineen.

– Ahdistus hälvenee, kun luottamus asioiden järjestymiseen kasvaa. Parasta on auttaa ja nähdä, kun ovesta lähtee helpottuneita ihmisiä.

Lakipalvelut OP Länsi-Suomessa

• 11 asiantuntijaa Porissa, Raumalla ja Kankaanpäässä

• Perhe- ja jäämistöoikeudellinen erikoisosaaminen

• Lainopilliset palvelut voi maksaa OP-bonuksilla

Suorat yhteystiedot lakiasiantuntijoille

Tee testi – saat vastausten yhteydessä faktatietoa perintöoikeudesta:

Lue myös:

Siintääkö haaveissasi uusi koti? – OP Länsi-Suomen Kankaanpään konttorin tutut kasvot Pia, Reija ja Tero neuvovat, miten unelman kanssa kannattaa edetä

Miksi vaihtaisin pankkia, kun saan ensiluokkaista palvelua Kankaanpäästä, miettii helsinkiläinen kodinvaihtaja Teemu Uusikauppila

Tuoreimmat