MainosKankaanpään kukka ja hautaustoimisto Anttila

Tero Teuho kuljettaa vainajan viimeiselleen matkalle arvokkaasti, tuikkivan tähtitaivaan alla: ”Autamme omaisia kaikissa järjestelyissä ja täytämme toiveet”

”Moni haluaa omaisensa viimeiselle matkalle juuri tämän auton”, hautausurakoitsijat Tero ja Eveliina Teuho Kankaanpään Kukka ja Hautaustoimisto Anttilasta kertovat. Neljännen polven hauturit ovat myös luoneet kauniin kankaanpääläisen kellojensoittoperinteen.

”Järjestelyt voidaan aloittaa heti, kun omaiset tuntevat jaksavansa. Hautaustoimiston rauhallisessa, kiireettömässä ilmapiirissä on lupa surra”, kertovat Tero Teuho ja Kaisa Förnäs.


Tero Teuho esittelee mustan, seitsenmetrisen Mercedes Benz Binz -merkkisen hautausauton. Erikoisvalmisteisen auton kori on suunniteltu ja valmistettu saksalaisella tehtaalla pelkästään hautauskäyttöön.

Auton erikoisuuksia ovat kattoon upotettu ledvalaistus, kuin tähtitaivas. Verhot ja arkkulaverit toimivat sähköllä, seinät ovat hillittyä puujäljitelmää ja verhot henkivät pellavaa.

”Sukuni on ollut alalla jo vuodesta 1928. Alkuun kuljetukset tehtiin hevosella, sodan jälkeen käyttöön otettiin ensimmäinen ruumisauto. Sodassa ambulanssina palvellut auto oli täynnä luodinreikiä. Ne tinattiin umpeen ennen mustaksi maalaamista”, Tero kertoo.

Tiesitkö? Kun auto kuljettaa vainajaa, sen etuosassa liehuu pieni suomenlippu.

Erikoisvalmisteisen hautausauton verhot ja arkkulaverit toimivat sähköllä, seinät ovat hillittyä puujäljitelmää ja verhot henkivät pellavaa.

Hautausauton sisätilat ovat levolliset ja kattoa koristaa ledeistä tehty tähtitaivas.

Saattokellot soivat kirkonmäellä

Tero on luonut kauniin perinteen. Kun vainaja tuodaan sairaalasta omaan kotikuntaan, saatto seisahtaa hetken kirkonmäellä.

”Avaan auton takaoven, arkku lipuu sähköisesti ulos ja omaiset kerääntyvät sen ympärille. Laitan kaukosäätimellä tapulin surukellot soimaan. Se on aina hyvin koskettava hetki.”

Anttilan hautaustoimiston auto erottuu selvästi muusta liikenteestä. Tero toivookin huomaavaisuutta liikenteessä.

”Osoittakaa kunnioitusta. Älkää ohitelko älkääkä kiilatko saattoautojen väliin.”

Vielä nykyäänkin osa jalankulkijoista pysähtyy tekemään kunniaa surusaatolle.

”Erityisen hyvin on jäänyt mieleen pikkupoika, joka ruumisauton lähestyessä pysähtyi kadun laitaan ja nappasi pipon päästään”, Tero muistaa.

Tero Teuho tietää, että tärkeintä on kiireettömyys ja rauhallisuus.”Kuuntelemme omaisia ja annamme tilaa surra. Olemme luonnollisesti vaitiolovelvollisia.”

Rauhallinen paikka keskustella

Tero kertoo, että omaisten yleisin kysymys kuoleman kohdatessa on ’mitä meidän pitää tehdä?’

”Meille voi tulla juttelemaan heti, kun omaiset vain jaksavat. Neuvomme kaikissa hautausjärjestelyissä ja autamme ajoittamaan päivämäärät eri tahojen kanssa.”

Järjestelyt voidaan aloittaa heti, vaikkei hautauslupaa vielä olekaan.

”Osaamme arvioida hyvin tarkasti, kauanko kulloisessakin tapauksessa kuolinpäivästä hautausluvan saamiseen kestää. Järjestelyt kannattaakin aloittaa ajoissa. Aika kuluu surun keskellä yllättävän nopeasti. Palvelemme myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella.”

Lempivillasukat tai sotilaspuku

Yleensä vainaja arkutetaan sairaalassa, ja omaiset voivat olla tällöin läsnä.

Yhä yleisempää on, että vainaja haudataan omissa vaatteissa. Vaarille voi pukea lempitohvelit tai villasukat. Joskus omainen halutaan saattaa matkaan juhla-asussa tai sotilasunivormussa, hääpuvussakin.

Arkkuun voi laittaa myös maatuvia esineitä, pehmoleluja, kirjeitä tai lasten piirustuksia.

Arkkuihin on mahdollista saada vainajasta muistuttavia elementtejä, kuten käsinmaalatut havupuut.

Arkku henkii vainajan persoonaa

Arkku tai uurna voi kuvastaa vainajan persoonaa. Maanviljelijän arkkua koristavat käsinmaalatut tähkät, metsämiehellä havupuut ja vesillä viihtyneellä meren aallot tai soutuvene. Käsitöitä rakastaneelle mummulle sopii pellava-arkun reunaa koristava kaunis pitsikuvio.

”Luottotaiteilijamme Sirpa Ristamäki maalaa toivotut kuvat pellava-arkkuihin”, Tero kertoo.

”Oli kukkabudjetti sitten 15 tai 200 euroa teemme aina juuri siihen hintaan parhaan mahdollisen surukimpun tai -laitteen. Pienemmänkin budjetin surukimpusta ammattilainen loihtii kauniin”, floristi Kaisa Förnäs lupaa.

Floristit sitovat kaikki hautakimput ja -laitteet

Kukkavalinnatkin saavat olla hyvin persoonallisia.

”Ei olemassa oikean- tai vääränlaisia hautajaiskukkia. Kukat ja värit voidaan valita oman maun, vainajan persoonan ja vaikkapa lempivärien mukaan”, kertoo floristi Kaisa Förnäs.

Kukka ja Hautaustoimisto Anttilassa kukkalaitteita sitovat alan ammattilaiset.

”Kuuntelemme asiakasta herkällä korvalla ja pyrimme toteuttamaan erilaiset toiveet parhaamme mukaan. Puutarhaharrastajan arkulle voidaan rakentaa kepeä kukkaniitty, luontoihmiselle metsäinen havuköynnös.”

Yritys toimittaa hoitamiinsa hautajaisiin kukkatervehdykset veloituksetta oli kappeli tai kirkko sitten Kankaanpäässä tai lähikunnissa. Kuvassa Terhi Vähäkoski.

Tiesitkö? Kukkakaupan ja hautaustoimiston välisessä pikkutilassa palveli iltaisin Kankaanpään ensimmäinen kioski. Etenkin irtokarkeistaan tunnettu kioski oli toiminnassa 2000-luvun alkuun asti.

Info

Kankaanpään Kukka ja Hautaustoimisto Anttila

  • toiminut vuodesta 1932

  • siirtyi Tero ja Eveliina Teuhon omistukseen vuonna 2016, perheyrityksessä mukana myös poika Aleksi

  • Henkilökuntaan kuuluvat yrittäjien lisäksi Heini Mäkinen, Kaisa Förnäs ja Terhi Vähäkoski

  • Keskuskatu 53, Kankaanpää

  • (02) 572 1070, anttilankukka@gmail.com

  • Liike on avoinna ma–to klo 9–17, pe 9–18 ja la 9–15, mutta päivystys toimii 24/7, 0400 595 071

  • Palvelualueemme Kankaanpään lisäksi: Lavia, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen

Lue myös: