Rohkeutta julkisiin hankintoihin: ”Jakakaa pk-yrityksille sopiviin osiin – jokainen lisätarjous tuo silkkaa plussaa kunnan kassaan” - Satakunnan yrittäjät - Kankaanpään Seutu
MainosSatakunnan Yrittäjät

Rohkeutta julkisiin hankintoihin: ”Jakakaa pk-yrityksille sopiviin osiin – jokainen lisätarjous tuo silkkaa plussaa kunnan kassaan”

– Taitava ostaja tuo palkkansa moninkertaisesti takaisin. Jakamalla hankinta osiin saadaan lisää tarjouksia, ja jo yksi lisätarjous laskee julkisen hankinnan hintalappua viisi prosenttia. Puhutaan isoista rahoista ja vaikutuksista kuntien elinvoimaan, Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja Jarkko Koskinen kannustaa.

Antti Simula toivoo, että pk-yritykset pääsevät entistä paremmin mukaan paikallisiin rakennushankkeisiin. Esimerkiksi Karin kampuksen rakentamiseen ei paikallisilla ollut asiaa. ­


26.3. 6:00

Jarkko Koskinen romuttaa vääriä mielikuvia.

– Usein hankintojen osiin jakamisen pelätään kasvattavan työtaakkaa ja mutkistavan sopimushallintaa. Tottahan se vaatii alkuvaiheessa vähän enemmän työtä, mutta lopputuloksessa panos tulee takaisin moninkertaisena. Pilkkomalla hankinta pienempiin osiin, pk-yrittäjät pääsevät mukaan tekemään tarjouksia ja kilpailu saa enemmän pontta. Pienempinä toteutuvilla osakokonaisuuksilla on lisäksi paljon alueellisia vaikutuksia. Työllisyys ja elinvoima kasvavat.

Käykää aktiivista keskustelua

Yhä useampi kunta julkaisee jo hankintakalenterin. Koskinen muistuttaa yrittäjiä omasta aktiivisuudesta.

– Seuratkaa hankintailmoituksia tiiviisti. Hankintayksiköt voivat myös järjestää jo ennen tätä avoimia tiedotustilaisuuksia, joihin kannattaa ehdottomasti osallistua. Niistä saa arvokasta tietoa omien suunnitelmien tueksi.

Aktiivinen keskustelu hankkijoiden kanssa kannattaa.

– He saavat ajantasaista, oikeaa markkinatietoa yrittäjiltä. Yritys voi myös selvittää, mitä tulevaisuuden suunnitelmia julkisella sektorilla on. Omien palvelujen, tuotantotapojen ja -valikoiman esittely ennen tarjouskilpailua on aivan sallittua.

– Julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys, ja noin 75 prosenttia niistä tulee kunnilta. On ostajan etu, että hankintakilpailuun osallistuu mahdollisimman monta toimijaa. Avoin kilpailu nostaa hankintojen laatua ja lisää markkinoiden toimivuutta, hankintaneuvoja Jarkko Koskinen muistuttaa.­

Jakakaa rohkeasti osiin

Perheomisteisessa Rauman RS-Rakennus Oy:ssä seurataan hankintakalentereita ja muita kanavia säännöllisesti.

– Nytkin meillä on odottamassa hyvää tonttimaata, mutta asuntokauppapuolella henki on koronan takia varovainen ja odottava. Julkisia hankintoja sen sijaan tulee auki jatkuvasti. Viime aikoina olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Raision kuntayhtymän, Naantalin, Rauman ja Porin kanssa, toimitusjohtaja Antti Simula kertoo.

Simula kannustaa yrittäjiä aktiivisuuteen.

– Kokemukseni mukaan kilpailutus sujuu hyvin. Se on rehtiä ja tasapuolista: kaikille on samat kriteerit. Kannustankin kaikkia pk-yrityksiä seuraamaan eri kanavia, perehtymään kilpailutuksiin ja keskittymään tarjouksen tekemiseen kaikessa rauhassa. Dokumentteja toki tarvitaan, muttei sitä kannata pelästyä.

Simulan kokemuksen mukaan tarjousportaalit kannattaa käydä läpi viikottain. Päättäjille hän heittää parannusehdotuksen.

– Julkisen puolen päättäjien kannattaa rohkeasti lähteä jakamaan hankintoja osiin. Esimerkiksi täällä meillä Raumalla Karin kampus -hankkeeseen ei ollut pk-sektorin paikallisilla mitään asiaa.

RS-Rakennus on toiminut Rauman seudulla 39 vuotta, ja sen liikevaihto on 5–6 miljoonaa euroa. Asuinrakentaminen tuo noin puolet liikevaihdosta, perusurakkatoiminta ja oma betonielemettitehdas loppuosan.

Teollisuus-, liike- ja asuinrakentamisen lisäksi Rauman RS-Rakennus Oy pyörittää omaa betonielementtitehdasta. Omasta tehtaasta elementit saa työmaille nopeasti ja mutkattomasti, mikä puolestaan varmistaa urakoiden aikatauluja ja tarjoaa kilpailuetua. ­

Painetta kuntapäättäjille

Kuntavaalit ovat kesäkuussa. Satakunnan Yrittäjät kannustaakin yrittäjiä lähtemään ehdokkaaksi. Pk-yrittäjät tuntevat taloushallinnon lainalaisuudet ja eri aikojen haasteet. Heillä on varmasti myös intoa vaatia järkeviä hankintamalleja.

– Toivon, että tulevat valtuustot ja lautakunnat ymmärtävät tiedolla johtamisen merkityksen. Esimerkiksi ostolaskudatan perkaamisen kautta voidaan etsiä tietoa hyvien päätösten tueksi, Koskinen vinkkaa.

Muista! Kuntavaalien tärkeät päivämäärät: ehdokashakemusten jättöpäivä 4.5., ennakkoäänestys 26.5.– 8.6., vaalipäivä 13.6. Valtuustot aloittavat työnsä 1.9.

Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvonta

• maksuton

• tarjoaa hankintaneuvontaa mm. yrityksille ja kunnille

• auttaa hankintamenettelyn kaikissa vaiheissa

• luotettava ja puolueeton

Lue lisää palvelusta

Tuoreimmat