MainosSatakunnan Yrittäjät

5 + 1 yritystekoa, joilla Kokemäki menestyi – varasta kikat surutta

Satakuntalaiset yritykset arvioivat omat kotikuntansa. Kokemäen tulokset nousivat kohisten, ja nyt kaupunginjohtaja Teemu Nieminen kertoo, miten temppu tehtiin. Katso myös, mille sijalle oma kotipaikkasi sijoittuu Yrittäjien kuntabarometrissä.

Kokemäen esimerkki osoittaa, että yhteisellä päätöksellä ja johdonmukaisilla toimilla kuntalaivan kurssin saa käännetyksi. Yrittäjyysteot hyödyttävät koko aluetta. Heikki Kaplas (vas.) ja Markku Kivinen (oik.) kävivät tuloksia läpi kaupunginjohtaja Teemu Niemisen kanssa.


17.6. 12:39

Kahden vuoden välein tehtävä Yrittäjien kuntabarometri on valtakunnallinen asiakastyytyväisyystutkimus, jossa yrittäjät arvioivat oman kuntansa elinkeinopolitiikkaa.

Viimeksi Satakunta oli hopealla ja sijoittui tälläkin kerralla kärjen tuntumaan, neljänneksi. Myös maakunnan keskiarvo nousi, mikä on positiivista.

Satakunnan Yrittäjien maakunta- ja kuntaraporteista näet kotipaikkasi sijoittumisen – katso tulokset >>

”Nousimme vastaajamäärässä maakuntien kärkeen. Yhteensä vastauksia tuli liki 9600, joista satakuntalaisia oli 973. Vastausaktiivisuus vahvistaa, että Yrittäjien kuntabarometri on tärkeä työkalu. Uskon, että se kannustaa kuntia parantamaan yrittäjyyden edellytyksiä”, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kiittelee.

Satakunnan Yrittäjien vuoden 2022 teema on Yrittäjyysmaakunta. Nyt jos koskaan kuntien tuleekin parantaa yrittäjyyden mahdollisuuksia ja tehdä aktiivisesti yrittäjyystekoja.

Maakunnan kilpailukyky on kuntien ja yrittäjien yhteinen tavoite.

”Kannustankin listan häntäpäässä olevia kuntia sparraamaan ja kuuntelemaan entistä tarkemmin yrittäjien ääntä”, Markku vinkkaa.

Yrittäjien kuntabarometrissä menestyneitä kuntia yhdistää toimiva viestintä, niin sisäinen kuin ulkonainen. Satakunnassa on paljon onnistujia, esimerkiksi Merikarvialla on esimerkillistä viestintää muun muassa somessa.

Kehitystyökalulla paikat kuntoon

Kysely on asiakastyytyväisyystutkimus, kuin ulkoinen auditointi.

”Se antaa hyvän kehitystyökalun, jolla lisätä yhteistyötä sekä kehittää oman kunnan ja koko alueen elinvoimaa, kasvua ja pöhinää. Käymme tulokset kaikissa kunnissa huolellisesti läpi. Niiden viesti on tärkeä paikallisyhdistyksille, kuntapäättäjille ja viranhaltijoille”, Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Heikki Kaplas kertoo.

”Yrittäjien kuntabarometrin vastaukset on ruodittu ja tulokset selvillä. Työ jatkuu ja seuraavaksi ovat vuorossa kehityskeskustelut. Käymme yksityiskohtia läpi kuntapäättäjien ja virkamiesten kanssa”, Markku Kivinen ja Heikki Kaplas kertovat.

Hän näkee naapurikuntien kitkattoman yhteistyön voimavarana.

”Etätöiden lisäännyttyä koti ja työpaikka voivat hyvin olla eri paikkakunnilla”, hän muistuttaa.

Kokemäki käänsi kritiikin voitoksi

Kokemäki, 7000 asukkaan ja 500 yrityksen kaupunki on hyvä esimerkki siitä, miten Yrittäjien barometrin tulokset ovat vaikuttaneet käytäntöihin. Kaupunki arvioitiin vuonna 2018 elinkeinopolitiikaltaan sijalle 14. Siitä alkoi tasainen nousu.

”Otimme surkean tuloksen ja kritiikin tosissaan. Näimme siinä mahdollisuuden kääntää kehityksen suuntaa”, kaupunginjohtaja Teemu Nieminen taustoittaa ja kiteyttää yritysteot viiteen avainkohtaan: yritysmyönteinen ilmapiiri, avoimuus, yritysvaikutuksien tutkiminen, lupa-asiat ja viestintä.

Tiesitkö? Yrityspalvelut saivat Kokemäen yrittäjiltä melkein arvosanan verran paremman arvioinnin kuin muualla Satakunnassa.

”Hyvä pöhinä vaatii kaikkien yhteisiä ponnistuksia. Vilkas yrityselämä tuo positiivista virettä ja houkuttelee alueelle uusia yrityksiä ja asukkaita”, Teemu Nieminen tietää.

Miten?

Kokemäen 5 + 1 yritystekoa menestykseen

1. Asenne ja ilmapiiri

”Meillä on ymmärretty, että ilman yrityksiä ei ole kaupunkiakaan. Yritysmyönteinen asenne on nyt itsestäänselvyys niin luottamus- kuin virkahenkilöitten keskuudessa.”

2. Avoin keskusteluyhteys

Kokemäen uudessa kuntastrategiassa avoimuuden merkitys korostuu.

”Olemme pitäneet ajankohtaisia teemailtoja ja tulossa on seminaareja. Elokuussa aiheena on vihreä siirtymä, myös omistajanvaihdostilaisuuksia on tulossa syksyllä. Yrittäjäyhdistyksen kanssa on vahva vuorovaikutus ja tapaamme säännöllisesti. Vierailemme alueen yrityksissä ja kuuntelemme herkällä korvalla niiden toiveita. Yhteistyötä tehdään Kokemäen vahvojen oppilaitosten, Sataedun ja Saskyn kanssa.”

3. Yritysvaikutukset otetaan tosissaan

Kokemäen päätöksenteossa otettiin käyttöön yritysvaikutuksia tarkasteleva käytäntö.

”Esimerkiksi kaupunkiin nouseva akkuteollisuus lisää työvoiman tarvetta, poikii ympärilleen uusia yrityksiä ja vireyttää jo olemassa olevia yrityksiä. Päätöksenteossa ymmärretään, että yritysvaikutusten tutkiminen hyödyttää kaikkia, koko kaupunkia.”

4. Hankintoihin mukaan, luvat ripeästi

Yhden luukun palvelupiste, joustavuus esimerkiksi lupa-asioissa ja ystävällinen palvelu ovat yrittäjien arvostamia asioita. Kokemäki saa näistä positiivista palautetta.

”Teemme parhaillaan uutta, notkeaa yritysportaalia, joka nopeuttaa ja helpottaa asiointia entisestään. Lisäksi hankintoihin halutaan saada paikalliset entistä paremmin mukaan. Valmisteilla on muun muassa avoin hankintadata.”

5. Virtaa viestintään

Kokemäelle valittiin juuri viestintä- ja markkinointisuunnittelija, joka ottaa kokonaisuuden haltuun.

”Tuomme esille vahvuuksiamme, kuten elinkeinorakennetta, tonttipolitiikkaa, alhaisia asumiskustannuksia ja asumisviihtyvyyttä sekä oivallista sijaintiamme.”

+ 1

Yrityspalvelut hoidetaan yhdessä Prizztechin kanssa. Esimerkiksi uusien yrittäjien neuvontaa ja muita palveluita tarjotaan kätevästi omassa kaupungintalossa.

”Elinkeinorakenteen monipuolistuminen on tärkeää. Kannustamme uusia yrittäjiä, mutta tarjoamme myös palveluita, jotka auttavat jo toimivia yrityksiä lisäämään kilpailukykyään ja menestymään markkinoilla. Olemme myös mukana työllisyyden kuntakokeilussa. TE-palvelut saa omalta paikkakunnalta, mikä palvelee myös yrittäjiä.”

Lue myös: